Alimentele ar putea fi etichetate cu buline colorate, în funcţie de cât de sănătoase sunt

Senatorii din Comisia pentru sănătate au avizat, favorabil, marţi, o iniţiativă legislativă care prevede etichetarea produselor alimentare cu buline de diverse culori, în funcţie de cât de sănătoase sunt daunătoare sunt.

161 afișări
Imaginea articolului Alimentele ar putea fi etichetate cu buline colorate, în funcţie de cât de sănătoase sunt

Alimentele ar putea fi etichetate cu buline colorate, în funcţie de cât de sănătoase sunt (Imagine: Lucian Alecu/Mediafax Foto)

Dacă propunerea legislativă privind unele măsuri suplimentare pentru etichetarea produselor alimentare, care îl are ca iniţiator pe senatorul PDL Dumitru Staicu, va fi adoptată de ambele Camere al Parlamentului, produsele alimentare vor avea înscrisă pe etichetă sau pe ambalaj o bulină verde, portocalie sau roşie.

Astfel, bulina verde va fi folosită pentru produse alimentare sănătoase, care pot fi consumate zilnic, fără să prezinte vreun risc pentru sănătate, cea portocalie pentru produsele alimentare care trebuie să fie consumate cu moderaţie şi cea roşie va fi utilizată pentru a marca produsele alimentare care conţin substanţe sau aditivi alimentari care pot avea efecte dăunătoare asupra sănătăţii.

Potrivit propunerii legislative, criteriile în baza cărora va fi acordată fiecărui produs alimentar câte o bulină vor fi stabilite de Ministerul Sănătăţii, care va avea în vedere factori precum gradul de pericol, tipul şi cantitatea de aditivi alimentari din fiecare produs.

Comisia economică din Senat este cea care va întocmi raportul pentru această propunere legislativă, document care va fi prezentat plenului Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.

Guvernul a transmis Senatului un aviz negativ, propunând respingerea iniţiativei legislative.

În punctul de vedere al Executivului se arată că încadrarea tuturor alimentelor în cele trei categorii ar fi foarte dificil de realizat, chiar şi în baza unor criterii prestabilite de Ministerul Sănătăţii, existând riscul apariţiei presiunilor din partea diferitelor categorii de producători de alimente ca produsele să fie încadrate în alte categorii decât cele impuse.

În document se mai arată că adoptarea proiectului ar crea bariere în libera circulaţie a produselor din spaţiul comunitar, prin impunerea de prevederi naţionale suplimentare.

Potrivit Guvernului, introducerea codului de culori pentru etichetarea produselor ar crea un dezavantaj competitiv pentru producătorii şi comercianţii din România, deoarece în ţările învecinate nu există o legislaţie similară.

"Introducerea codului de culori pentru etichetarea produselor comercializate în România va crea impresia falsă că acestea sunt de calitate inferioară", mai susţine Executivul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici