ANM: Zăpada portocalie nu este un fenomen ciudat. În România, concentraţii mici de nisip saharian

Reprezentanţii ANM au declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că zăpada portocalie care s-a aşternut în unele zone ale ţării conţine doze foarte mici de nisip saharian, aduse de un ciclon mediteranean. Fenomentul nu este deloc unul ciudat, iar la noi cu greu se poate distinge între poluare şi particule.

4132 afișări
Imaginea articolului ANM: Zăpada portocalie nu este un fenomen ciudat. În România, concentraţii mici de nisip saharian

ANM: Zăpada portocalie nu este un fenomen ciudat. În România, concentraţii mici de nisip saharian

"Este vorba despre un ciclon de origine mediteraneană care în circulaţia lui, antrenat de un aer cu o concentraţie mare de particule de praf dinspre Sahara, şi concentraţia a fost ridicată ieri noapte şi astăzi pe estul, sudul Peninsulei Balcanice, Turcia, zona Mării Negre spre Marea Azov şi spre Ucraina. Acolo se poate vorbi mai degrabă de depuneri consistente la nivelul solului. Încă fiind precipitaţii de sus, fie ploaie, fie ninsoare, practic se spală atmosfera. În momentul în care se întâmplă lucru acesta se fac depozite la nivelul solului. Bucureştiul nu este tocmai un oraş foarte curat şi nici celelalte şi în mare parte din zonele în care s-a putut vedea o zăpadă albă care să nu fie de un alb imaculat, ci cu o tentă de maroniu, în mare parte poate să fie şi din cauza poluării din atmosferă", a explicat, pentru MEDIAFAX, meteorologul de serviciu al Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

România este la periferia zonei de impact, astfel încât concentraţiile de nisip saharian sunt foarte reduse.

"Aceste particule de praf din Sahara sunt permanent preluate de circulaţia atmosferei şi, dacă este să facem măsurători, permanent vei găsi particule, inclusiv de praf din Sahara. Nu este deloc un fenomen ciudat. De exemplu în sudul Italiei se întâmplă frecvent la sfârşitul iernii lucrul acesta. Zona Italiei, sudul Peninsulei Balcanice sunt adesea sub influenţa ciclonilor mediteraneeni care, dacă sunt mai spre latitudini sudice, pot să preia aerul încărcat cu mai multe particule de praf din Sahara şi să le aducă în zonele respective. Deci nu este nimic nemaivăzut, nemaiîntâlnit. Iar la noi sunt concentraţiile atât de mici, încât este greu să face distincţia între ce este poluat şi ce este din particulele acestea", a completat meteorologul.

Un fenomen neobişnuit s-a produs, vineri dimineaţă, la Galaţi. Localnicii au observat că zăpada căzută nu este în totalitate albă şi are nuanţe de portocaliu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici