ANPC, avertisment înainte de 1 Martie. Atenţie la contrafaceri

  • ANPC lansează un avertisment pentru cei care vor să cumpere mărţişoare de 1 Martie.
  • Printre sfaturile şefului ANPC, Paul Anghel, se numără atenţia la locul de unde se cumpără mărţişoarele şi la ambalaj.
352 afișări
Imaginea articolului ANPC, avertisment înainte de 1 Martie. Atenţie la contrafaceri

Sursa foto: Mediafaxfoto

Este foarte important de unde alegem să cumpărăm mărţişoarele, spune Paul Anghel.

„Mărţişoarele se vând peste tot, la tarabe, supermarket-uri, magazine de bijuterii şi târguri de cadouri organizate în perioada premergătoare zilelor de 1 şi 8 martie. Dacă optăm pentru o bijuterie fină din aur, argint sau bătută cu pietre semipreţioase, ar fi bine să o cumpărăm numai din magazine autorizate care vând bijuterii. Un mărţişor din argint vândut la colţ de stradă şi care costă câţiva lei nu poate fi din argint. Oferirea drept mărţisor a unei bijuterii din metal preţios, cu sau fără pietre preţioase, a devenit din ce în ce mai obişnuită, astfel că piaţa metalelor preţioase oferă o gamă foarte largă de produse, de la clasicele modele de mărţişoare la bijuteriile foarte sofisticate”, susţine acesta.

Indiferent de ce mărţişor vom alege, acesta trebuie să aibă un ambalaj, respectiv un plic, o cutiuţă, un săculeţ: „Nu cumpăraţi mărţişoare cu ambalajul rupt, mototolit, murdar sau pătat. Şi ambalajul contează foarte mult. Verificaţi ca şnurul să nu se desprindă, să nu se deşire şi să fie de calitate. Pentru consumatori, informarea poartă un rol esenţial înainte de cumpărarea propriu-zisă”.

Cel mai important lucru care trebuie luat în considerare atunci când se cumpără acest tip de produse este încrederea pe care o oferă furnizorul de astfel de bunuri: „De exemplu, unul din lucrurile de care trebuie să se ţină seama este autorizaţia eliberată de către ANPC operatorilor economici care desfăşoară operaţiuni cu metale preţioase, a cărei copie trebuie să fie afişată într-un loc vizibil, în interiorul magazinului. Sfătuiesc consumatorii să evite cumpararea mărţişoarelor din metale preţioase şi/sau pietre preţioase de la vânzătorii ambulanţi”.

La achiziţionarea mărţişoarelor/bijuteriilor din metal preţios consumatorii trebuie să aibă în vedere următoarele:

- să solicite informaţii complete despre produs, preţ, condiţii de cumpărare;
- să se asigure că primesc un Certificat de calitate în original, care trebuie să conţină obligatoriu:
▪ detalii corecte, precise şi complete referitor la produsul cumpărat (tilul metalului, natura pietrelor etc);
▪ datele de identificare ale operatorului economic de unde se achizitionează produsul.
- să se asigure că primesc factura fiscală sau bonul fiscal care să justifice achiziţionarea produsului;
- să ceară informaţii suplimentare despre garanţia oferită produsului şi eventualele probleme de service ce pot să apară
- să verifice politica, respectivului operator economic, de returnare a bunurilor, în cazul apariţiei unor defecte ulterioare.

„În această perioadă un pericol real la achiziţionarea de mărţişoare/bijuterii din metale preţioase îl reprezintă contrafacerile. Contrafacerile în domeniul metalelor preţioase sunt multe şi pot îmbrăca diverite forme precum: Imitaţiile: există mai multe metale şi aliaje ce pot semăna vizual cu metalele preţioase. Atunci când sunt realizate bijuterii sau alte obiecte din aceste metale, ele ar putea induce în eroare şi un ochi mai experimentat decât al consumatorului obişnuit, dacă nu se realizează o analiză specifică. La fel ca şi în cazul metalelor preţioase, există o serie de contrafaceri întâlnite în domeniul pietrelor preţioase. Îmbrăcând forme chimice diverse, de la banale sticle şi materiale reproduse sintetic, toate aceste imitaţii sunt periculoase întrucât sunt aproape imposibil de depistat fără o analiză riguroasă de laborator. În sens larg, absolut orice piatră care nu este ce susţine descrierea sa, reprezintă o imitaţie”, adaugă Paul Anghel.

Apoi, trebuie avute în vedere umpluturile: „uneori construcţia sau model unei bijuterii prezintă cavităţi ce pot fi umplute în mod nepermis cu metal comun, cu metal preţios cu titlu inferior sau chiar cu alt metal preţios decât cel de la suprafaţă. Aceste cavităţi sunt închise cu abilitate, umplutura nepermişă devenind practic „invizibilă” ochiului neavizat. Dacă un obiect din metal preţios, are şi elemente din metal comun sau oţel, datorate design-ului, orice producator serios, specifică pe aceste elemente componente cuvântul metal sau steel”.

De asemenea, există obiecte din metal comun acoperite cu un strat subţire de metal preţios. Aceste obiecte nu pot fi depistate decât după o analiză a obiectului de către specialişti.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici