Aproape 15% din vehiculele verificate de RAR în Bucureşti la 10 luni prezentau pericol de accident

Inspectorii RAR au descoperit în primele zece luni un număr de 569 de vehicule în Bucureşti, din 3.885 verificate, care prezentau pericol iminent de accident, una din măsurile luate în aceste situaţii fiind reţinerea certificatului de înmatriculare.

105 afișări
Imaginea articolului Aproape 15% din vehiculele verificate de RAR în Bucureşti la 10 luni prezentau pericol de accident

Aproape 15% din vehiculele verificate de RAR în Bucureşti la 10 luni prezentau pericol de accident (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Certificatele de înmatriculare pot fi redobândite numai după efectuarea unei inspecţii tehnice la reprezentanţele Registrului Auto Român (RAR).

În urma controalelor, angajaţii RAR au constatat şi că 69% dintre vehicule aveau diferite neconformităţi de natură tehnică sau legate de acte, se arată într-un comunicat trnsmis de RAR.

Din totalul vehiculelor cu probleme, 54% au fost considerate neconforme din punct de vedere al securităţii rutiere (proasta funcţionare a dispozitivelor de iluminare şi semnalizare, starea necorespunzătoare a şasiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale la direcţie, defecţiuni ale sistemului de frânare).

Totodată, 20% depăşeau nivelul maxim admis de poluare, 4,4% au avut probleme legate de identificare (vehiculul prezentat nu a corespuns cu datele din CIV privind categoria, caroseria, marca, tipul vehiculului, codul motorului, seria motorului sau culoarea), iar 4,6% au avut neconformităţi din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspecţiei tehnice periodice (ITP expirat sau fals).

La finalul controalelor tehnice desfăşurate în trafic, Poliţia Rutieră a reţinut 1.755 de certificate de înmatriculare în Bucureşti, 49 de permise de conducere şi au fost aplicate 2.286 de amenzi.

Sancţiunile au fost aplicate exclusiv pentru vehiculele la care inspectorii RAR au găsit neconformităţi tehnice sau legate de acte.

Directorul general al RAR, George-Adrian Dincă, spune că rezultatele controalelor nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR - Poliţie opresc pentru verificare numai vehiculele care sunt susceptibile de a prezenta defecţiuni.

Parcul auto naţional are în prezent aproximativ 5,7 milioane de vehicule, din care 4,48 milioane sunt autoturisme.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici