Aproape 9.000 de poliţişti, pregătiţi să intervină în zonele aflate sub cod galben şi portocaliu

Aproape 9.000 de poliţişti sunt pregătiţi să intervină în Bucureşti şi în cele 21 de judeţe aflate sub cod galben şi portocaliu de ploi, în cazul în care precipitaţiile vor provoca distrugeri şi vor pune în pericol viaţa oamenilor, a anunţat Poliţia Română (IGPR).

302 afișări
Imaginea articolului Aproape 9.000 de poliţişti, pregătiţi să intervină în zonele aflate sub cod galben şi portocaliu

Aproape 9.000 de poliţişti, pregătiţi să intervină în zonele aflate sub cod galben şi portocaliu (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

"În conformitate cu dispoziţia inspectorului general al Poliţiei Române, efectivele de ordine publică şi poliţie rutieră din cele 21 judeţe şi municipiul Bucureşti aflate sub atenţionarea de cod galben şi portocaliu au fost alertate, fiind în măsură să intervină în orice moment, în funcţie de evoluţia situaţiei meteo", se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.

Potrivit sursei citate, din cei 8.969 de poliţişti mobilizaţi, 6.986 sunt de la ordine publică şi 1.248 din structurilor de poliţie rutieră.

Aceştia vor ţine legătura permanent cu personalul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, iar atunci când situaţia o va impune, vor fi închise temporar sectoarele de drum afectate de ploi sau căderi de arbori. Totodată, Centrul Infotrafic al IGPR va informa permanent despre situaţiile produse în trafic.

Secţiile Regionale de Poliţie Transporturi Bucureşti, Constanţa, Craiova, Galaţi şi Timişoara au luat măsuri speciale pe traseele feroviare, porturi şi aeroporturi pentru acordarea sprijinului necesar persoanelor aflate în pericol.

Capitala şi judeţele Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Tulcea şi Constanţa se vor afla, de luni, ora 21.00, până miercuri, ora 02.00, sub cod portocaliu de ploi, fiind aşteptate precipitaţii de până la 80 de litri pe metru pătrat, potrivit avertizării emise de Administaţia Naţională de Meteorologie.

De asemenea, de luni, ora 13.00, până miercuri, ora 08.00, sunt sub atenţionare cod galben de ploi judeţele Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Golj, Dolj, Olt, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea şi Galaţi.

Cantităţile de precipitaţii vor cumula 60-70 de litri pe metru pătrat în judeţele avertizate cu cod galben, iar în cele avertizate şi cu cod portocaliu vor depăşi cumulat 80 de litri pe metru pătrat, intensitatea precipitaţiilor urmând să fie de cinci-şase litri pe metru pătrat pe oră noaptea şi în după amiaza zilei de marţi, a anunţat directorul ANM, Ion Sandu.

"În judeţele Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, inclusiv Bucureştiul, cantităţile de precipitaţii precizate în avertizarea cod portocaliu vor fi mai impoirtante în această noapte. Dacă în judeţele cu cod galben intensitatea sau rata precipitaţiilor este undeva la unu-doi litri pe metru pătrat, în această noapte, pentru judeţele cod portocaliu menţionate ne aşteptăm la cinci-şase litri pe metru pătrat intensitatea pe oră, cumulat până mâine dimineaţă pe total codul portocaliu se va duce undeva la 60-80 de litri pe metru pătrat . Mâine după-amiază, această intensitate mai mare se va deplasa pe judeţele Ialomiţa, Brăila, Tulcea, Constanţa", a spus Ion Sandu la comandamentul de urgenţă convocat luni la Guvern.

Directorul ANM a subliniat că nu există o probabilitate mare de a prelungi aceste avertizări şi că mai degrabă în cursul zilei de marţi este posibilă scoaterea de sub cod galben a judeţelor din sud-vest, Timiş, Mehedinţi sau Caraş-Severin, decizie care va fi analizată marţi dimineaţă.

Poliţia rutieră este pregătită să închidă temporar drumurile, în special începând cu noaptea de luni spre marţi, dacă nivelul precipitaţiilor va creşte la un nivel important, a anunţat ministrul de Interne, Radu Stroe, la comandamentul pentru situaţii de urgenţă.

Ministrul a arătat totodată că este important să fie eliberate şi gurile de canal din Capitală, astfel încât "să nu avem Veneţia în Bucureşti".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici