Aproximativ 800 de sindicalişti au protestat la Guvern pentru rezolvarea problemelor din energie. Ministrul pentru Dialog Social i-a chemat la o nouă întâlnire marţi

Aproximativ 800 de persoane, din toate sindicatele din industrie, au protestat, joi, timp de trei ore, la sediul Guvernului, cerând soluţionarea urgenţă a OUG privind producerea energiei din surse regenerabile, oprirea suprataxării energiei electrice şi liberalizarea rapidă a preţului la gaze naturale.

519 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 800 de sindicalişti au protestat la Guvern pentru rezolvarea problemelor din energie. Ministrul pentru Dialog Social i-a chemat la o nouă întâlnire marţi

Aproximativ 800 de sindicalişti protestează la Guvern pentru rezolvarea problemelor din energie (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

UPDATE 15:48 Protestul de la Guvern s-a încheiat după ce sindicaliştii au obţinut o nouă întâlnire, marţi

Protestul sindicaliştilor din industrie, desfăşurat joi la Guvern, s-a încheiat după trei ore, în urma discuţiei liderilor sindicali cu ministrul pentru Dialog Social Aurelia Cristea, care i-a chemat marţi la o nouă întâlnire, pentru a pregăti împreună un proiect pivind energia regenerabilă.

Liderii sindicali s-au întâlnit la Guvern cu ministrul pentru Dialog Social Aurelia Cristea şi mai mulţi secretari de stat.

Preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat că demnitarii cu care au discutat au dat dovadă de disponibilitate invitându-i din nou la Guvern, marţi, pentru a lucra împreună cu patronatele la un proiect de ordonanţă de urgenţă privind energia regenerabilă.

Hossu a precizat că acest proiect de act normativ va fi aprobat în şedinţa de Guvern de miercuri, în cazul în care Curtea Constituţională nu va lua o decizie înainte în ceea ce priveşte OUG 57/2013 privind producerea energiei din surse regenerabile.

Liderul sindical a mai spus că, în întâlnirea de marţi, se va discuta şi despre creşterea preţului gazului metan împreună cu reprezentanţii Consiliului Concurenţei şi ministerelor Economiei, Finanţelor şi Energiei, în încercarea de a găsi o soluţie pentru a întârzia cu şase luni aplicarea creşterii preţului.

Bogdan Hossu a precizat că se va încerca o eşalonare a acestei creşteri, întrucât, de la 1 aprilie, preţul gazelor ar trebui să fie de 2,6 ori mai mare, ceea ce ar fi un "şoc".

Aproximativ 800 de persoane, din toate sindicatele din industrie, au protestat, joi, la sediul Guvernului, cerând soluţionarea urgenţă a OUG 57/2013 privind producerea energiei din surse regenerabile, oprirea suprataxării energiei electrice şi liberalizarea rapidă a preţului la gaze naturale.

Peste 150 de sindicalişti ai federaţiilor din industrie s-au adunat şi miercuri în Capitală şi au pichetat sediul Curţii Constituţionale.

Sindicaliştii Cartel Alfa şi cei ai federaţiilor membre din industrie au anunţat marţi protestele, spunând că vor să solicite premierului să convoace de urgenţă o şedinţă comună cu toţi factorii implicaţi, pentru a stabili modificările legislative referitoare la regimul energiei regenerabile şi liberalizarea preţului la gaze şi energie.

Potrivit sindicaliştilor, lipsa de acţiune a Guvernului duce la pierderi deosebit de mari prin închiderea sau restrângerea activităţilor sectoarelor de producţie industrială, care vor avea ca efect pierderea a mii de locuri de muncă.

Protestele au fost anunţate de preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Solidaritatea Metal, Gheorghe Sora.

"Dacă cele două acţiuni anunţate pentru zilele de miercuri şi joi nu-şi vor atinge scopul, calendarul protestelor va continua şi în următoarele săptămâni", a spus Gheorghe Sora.

În 26 februarie, preşedintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională în cazul OUG 57/2013 privind producerea energiei din surse regenerabile.

Băsescu a arătat în sesizarea de neconstituţionalitate trimisă Curţii Constituţionale că, în opinia Comisiei Europene, procedura de notificare şi pre-notificare, impusă de articolul 108 alineatul (3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, nu a fost respectată, fapt ce poate atrage declanşarea unei proceduri de infringement împotriva României.

Preşedintele a precizat că OUG nr. 57/2013, aprobată prin legea transmisă spre promulgare, modifică schema de ajutor de stat SA 33134 2011/N-RO.

"Guvernul României a emis această Ordonanţă de Urgenţă în data de 4 iunie 2013, ea fiind publicată în Monitorul Oficial al României, Partea 335 din data de 7 iunie 2013, cu intrare în vigoare la data de 1 iulie 2013. Drept urmare, în data de 24 iunie 2013 Comisia Europeană a transmis o scrisoare către Reprezentanţa Permanentă a Comisiei Europene, prin care precizează faptul că nu a fost transmisă nicio prenotificare, în sensul alineatului (3) al Articolului 108 din Tratat, privind modificarea schemei de ajutor de stat", a arătat preşedintele în sesizare.

Departamentul pentru Energie arăta, după sesizarea CC, că a respectat toate procedurile în relaţia cu Comisia Europeană la modificarea legislaţiei privind producţia de energie regenerabilă, precizând că preşedintele Traian Băsescu nu a luat în calcul "date esenţiale ale procesului de comunicare cu CE".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici