Baconschi: Măsura privind restricţiile pe piaţa muncii din Olanda are la bază percepţii greşite

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, sâmbătă, într-un interviu pentru postul Nederland2, că decizia Guvernului de la Haga de prelungire a restricţiilor pentru muncitorii români se bazează pe percepţii greşite.

442 afișări
Imaginea articolului Baconschi: Măsura privind restricţiile pe piaţa muncii din Olanda are la bază percepţii greşite

Teodor Baconschi (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

"Considerăm că măsura are la bază probabil percepţii greşite. Am dori să colaborăm cu partea olandeză în sensul demontării percepţiilor eronate", a mai spus Baconschi pentru postul Nederland2.

Ministrul a reamintit că în timpul extinderilor anterioare ale Uniunii Europene au circulat "tot felul de legende legate de ameninţări imaginare similare dinspre Polonia".

"Conform celor mai recente date, numărul de permise emise în ultima perioadă pentru muncitorii români este cuprins doar între 2000 şi 3000. De aceea, ar fi complet artificial să ne imaginăm o aşa numită ameninţare venită din partea muncitorilor români care ar invada piaţa muncii din Olanda. Pornind de la acest număr redus, noi nu vedem niciun dezechilibru în ceea ce priveşte dinamica pieţei muncii din Olanda", a declarat ministrul de Externe.

El a reamintit că "sute de profesionişti cu calităţi de înalt nivel" sunt deja integraţi bine pe piaţa muncii din Olanda.

Restricţiile pentru muncitorii români şi bulgari pe piaţa muncii din Olanda au fost prelungite cu doi ani, ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, exprimându-şi, vineri, regretul faţă de decizia adoptată de Guvernul olandez.

Potrivit unui comunicat de presă al MAE, şeful diplomaţiei române a subliniat că "este regretabil că unele state membre decid să prelungească restricţiile pentru cetăţenii noştri pe piaţa muncii, fără ca cifrele şi situaţia reală să o justifice".

La 31 decembrie 2011 expiră cea de-a doua perioadă tranzitorie în care, conform Protocolului la Acordul de aderare a României şi Bulgariei la UE, statele membre anterior anului 2007 pot restricţiona accesul pe piaţa muncii pentru cetăţenii celor două ţări. Continuarea restricţiilor poate avea loc în condiţiile în care există semnale ale perturbărilor ale pieţii interne a muncii în statele gazdă şi doar pentru perioada 2012-2013. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2014, circulaţia lucrătorilor români în spaţiul UE urmează a fi liberalizată necondiţionat. În prezent, 11 ţări aplică măsuri tranzitorii:Austria, Belgia, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda şi Spania.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici