Bogdan Aurescu: În România s-au făcut paşi importanţi pentru studierea Holocaustului

În România s-au făcut paşi importanţi pentru studierea Holocaustului, a declarat, vineri, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, subliniind că este important pentru generaţiile tinere să înveţe despre Holocaust.

101 afișări
Imaginea articolului Bogdan Aurescu: În România s-au făcut paşi importanţi pentru studierea Holocaustului

Bogdan Aurescu: În România s-au făcut paşi importanţi pentru studierea Holocaustului (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Acest eveniment este o consecinţă directă a protocolului pe care l-am semnat pe 5 februarie 2015, Protocolul de colaborare între Ministerul Afacerilor Externe şi B’nai B’rith România. Mă bucur că MAE s-a implicat în cadrul celei de-a doua ediţii a Podurilor Toleranţei, care se desfăşoară în România", a declarat Bogdan Aurescu, în cadrul seminarului diplomatic "Diplomaţia românească - Contribuţii ale iudaismului românesc".

Esenţa proiectului "Podurile Toleranţei" se referă la educarea tinerei generaţii şi invită la adoptarea unei atitudini deschise, în care societatea sprijină combaterea oricăror forme de discriminare, intoleranţă sau manifestări extremiste. "Educaţia în spiritul toleranţei nu preocupă şi nu trebuie să preocupe instituţiile de învăţământ sau pe cele din domeniul cultural sau din domeniul cultelor şi trebuie să devină un mod de a fi a societăţilor în ansamblul său", a mai spus ministrul.

Aurescu a vorbit despre importanţa diversităţii etnice şi religioase din România, menţionând că toate minorităţile naţionale, inclusiv comunitatea evreiască, sunt parte a istoriei. "Sistemul constituţional al României moderne, de după marea unire sin 1918, dar şi modelul imaginat după 1989, ca să mă refer doar la două repere eseţiale ale istoriei contemporane ale României ar fi incomplete fără valoarea adăugată a diversităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase a grupurilor minorităţilor naţionale", a mai spus Bogdan Aurescu.

Ministrul consideră că promovarea diversităţii, promovarea respectului faţă de celălalt, egalitatea în faţa legii şi a justiţiei reprezintă principii esenţiale care trebuie să stea la baza funcţionării oricărui stat democratic.

B’nai B’rith România şi B’nai B’rith Europa, în parteneriat cu Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, Parlamentul României, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Primăria Sectorului 3, Institutul Cultural Român, Fundaţia Ronald S. Lauder România, Complexul Educaţional Lauder-Reut, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi Consiliul Municipal al Elevilor, au deschis lucrările celei de-a doua ediţii a proiectului european “Podurile Toleranţei”, eveniment desfăşurat pe parcursul a trei zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici