Ministrul Justiţiei îl propune pe Felix Bănilă la conducerea DIICOT. După avizul CSM, nominalizarea va ajunge pe masa preşedintelui Iohannis

Propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, pentru conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) este Felix Bănilă, potrivit unui anunţ publicat pe site-ul ministerului.

2791 afișări
Imaginea articolului Ministrul Justiţiei îl propune pe Felix Bănilă la conducerea DIICOT. După avizul CSM, nominalizarea va ajunge pe masa preşedintelui Iohannis

BREAKING NEWS Ministrul Justiţiei îl propune pe Felix Bănilă la conducerea DIICOT

Felix Bănilă a fost propus, de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, noul procuror-şef al DIICOT. Acesta a concurat, pentru ocuparea acestei funcţii, cu actualul şef al structurii de parchet, Daniel Horodniceanu, al cărui mandat se va încheia în 19 mai.

"În urma desfăşurării procedurii de selecţie a procurorilor, în vederea efectuării propunerii de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, care a avut loc în data de 11 mai 2018, la sediul Ministerului Justiţiei, vă aducem la cunoştinţă faptul că, ministrul justiţiei, prof.univ.dr. Tudorel TOADER, a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de numire a domnului Oliver-Felix BĂNILĂ, în vederea obţinerii avizului consultativ", se arată într-un anunţ postat, luni, pe site-ul ministerului Justiţiei.

Ulterior, propunerea va fi înaintată preşedintelui Klaus Iohannis.

Acesta a concurat, pentru ocuparea acestei funcţii, cu actualul şef al structurii de parchet, Daniel Horodniceanu, al cărui mandat se va încheia în 19 mai.

Felix Bănilă s-a născut în 26 decembrie 1972 şi a absolvit Facultatea de Drept din Iaşi (licenţă şi master). Felix Bănilă este, din 1 ianuarie 2011, prim procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău. Între funcţiile pe care acesta le-a avut de-a lungul timpului se numără: prim procuror delegat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Moineşti, procuror DNA - serviciul teritorial Bacău.

Potrivit articolului 54 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, procurorul şef al DIICOT este numit în funcţie de către preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei.

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. (...) Preşedintele României poate refuza motivat numirea în funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1), aducând la cunoştinţa publicului motivele refuzului”, se arată în legea menţionată.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici