Calendarul şi documentele necesare pentru avizarea procurorilor şefi, trimise lui Ponta de CSM

CSM îi comunică premierului, în urma unei adrese trimise miercuri de acesta, calendarul şi documentele necesare pentru analizarea propunerilor de numire a procurorilor şefi, arătând că Secţia de procurori analizează lucrările pentru emiterea avizului în 30 de zile de la întocmirea acestora.

257 afișări
Imaginea articolului Calendarul şi documentele necesare pentru avizarea procurorilor şefi, trimise lui Ponta de CSM

Calendarul şi documentele necesare pentru avizarea procurorilor şefi, trimise lui Ponta de CSM

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt Hăineală, i-a răspuns premierului Victor Ponta, ministru interimar al Justiţiei, la adresa pe care acesta a transmis-o miercuri CSM privind propunerile de numire în funcţiile de procuror general, prim-adjunct şi adjunct al procurorului general ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procuror şef şi adjunctul procurorului şef ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

În documentul citat, preşedintele CSM îi comunică premierului Victor Ponta calendarul şi termenele pentru avizarea propunerilor de numire a procurorilor şefi, precum şi documentele care trebuie să însoţească aceste candidaturi.

"În vederea avizării, în conformitate cu dispoziţiile art. 21 ind. 1 din Hotărârea nr. 193/09.03.2006 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, cu modificările şi completările ulterioare, propunerile ministrului justiţiei se depun la Consiliul Superior al Magistraturii împreună cu declaraţiile prevăzute de art. 55 alin. (3) raportat la art. 48 alin. (11) din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, un proiect privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere pentru care se emite avizul, un curriculum vitae al candidatului, 10 lucrări întocmite de candidat în compartimentele în care şi-a desfăşurat activitatea şi orice alte înscrisuri considerate relevante", a precizat Hăineală în documentul transmis premierului.

Preşedintele CSM a mai arătat că articolul 3 al aceluiaşi act normativ prevede că Direcţia resurse umane şi organizare întocmeşte, în termen de cel mult 30 de zile de la depunerea propunerii minstrului Justiţiei, un referat în care consemnează: evoluţia carierei profesionale a candidatului, cu evidenţierea calificativului la ultima evaluare şi a menţiunii privind sancţiunile disciplinare aplicate în ultimii trei ani; îndeplinirea condiţiilor de vechime stabilite de lege pentru funcţia în care urmează a se dispune numirea; depunerea declaraţiilor prevăzute de articolul 55 alineatul 3, raportat la articolul 48 alineatul 11 din Legea 303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi a rezultatului verificării făcute de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, dacă acesta s-ar primi în termenul prevăzut de lege.

Totodată, articolul 59 alineatul 7 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Superior al Magistraturii, aprobat prin Hotărârea nr. 326/24.08.2005, stabileşte faptul că Secţia pentru procurori analizează lucrările necesare emiterii avizului pentru numirea persoanelor propuse de ministrul Justiţiei în termen de 30 de zile de la întocmirea lor.

Preşedintele CSM a precizat că pentru asigurarea transparenţei şi obiectivităţii procedurii de avizare a numirii în aceste funcţii de conducere, exigenţe exprimate şi de Comisia Europeană în rapoartele de progrese din cadrul MCV, "având în vedere importanţa lor pentru funcţionarea sistemului judiciar, pentru apărarea ordinii de drept, a drepturilor şi libertăţilor cetaţeneşti, pentru apărarea intereselor generale ale societăţii", Secţia pentru procurori a hotărât miercuri, cu unanimitate de voturi, calendarul pentru avizarea propunerilor formulate de ministrul interimar al Justiţiei

Potrivit calendarului astfel stabilit, în perioada 3 - 30 aprilie vor fi solicitate documentele care trebuie să însoţească candidaturile şi vor fi procesate aceste documente cerute de lege şi regulament. Din 30 aprilie până în 21 mai vor fi puse în dezbatere publică proiectele de management ale candidaţilor şi vor fi făcute verificări în cazul acestora, iar între 21 şi 28 mai vor fi analizate rezultatele acestui demers.

În 28, 29 şi 30 mai va avea loc intervievarea candidaţilor, iar avizele CSM vor fi transmise Ministerului Justiţiei la 3 iunie, conform calendarului.

"Faţă de dispoziţiile normative anterior menţionate şi având în vedere calendarul stabilit prin hotărârea Secţiei pentru procurori, vă adresăm rugămintea de a ne comunica, până la data de 30.04.2013, documentele ce trebuie să însoţească candidaturile, conform dispoziţiilor art. 21 ind. 1 din Hotărârea nr. 193/09.03.2006 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, cu modificările şi completările ulterioare", a mai precizat Oana Schmidt Hăineală în documentul transmis premierului Victor Ponta.

Laura Kovesi a fost propusă pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar Tiberiu Niţu a fost propus ca procuror general al parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Propunerile au fost avansate miercuri dimineaţa de către premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, printr-o scrisoare adresată Consiliului Superior al Magistraturii.

Ponta i-a mai propus pe Bogdan Licu pentru postul de prim adjunct al procurorului general al Parchetului ICCJ, pe Codruţ Olaru ca adjunct al procurorului general al Parchetului ICCJ, pe Alina Bica ca procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi pe Elena Hosu ca adjunct al procurorului şef al DIICOT.

Procedura de selecţie pentru funcţiile de conducere din cadrul Ministerului Public va fi reluată după ce Secţia pentru procurori a CSM i-a respins, în 22 noiembrie 2012, pe candidaţii Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie, propuşi de ministrul de atunci al Justiţiei, Mona Pivniceru, pentru funcţiile de procuror general al României şi şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Ulterior, preşedintele Traian Băsescu a respins cele două propuneri.

Potrivit legii, ministrul Justiţiei este cel care face propunerea de numire a procurorului şef, CSM dă un aviz consultativ, iar preşedintele ţării este cel care emite decretul de învestire în funcţie. Concret, este atributul exclusiv al ministrului de a face propunerea, care poate fi respinsă doar o dată, conform unei decizii a Curţii Constituţionale.

Comisia Europeană a luat notă de numele avansate de Guvern pentru ocuparea funcţiilor de procuror general şi şef al DNA şi nu îşi abandonează opinia privind necesitatea unei proceduri de selecţie, însă aşteaptă şi reacţia CSM în acest proces, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, Mark Gray.

"Am luat notă de evoluţiile din ultimele două zile de la Bucureşti cu privire la procesul de ocupare a funcţiilor de procuror general şi procuror-şef al DNA. Sunt funcţii de cea mai mare importanţă şi am luat notă de numele avansate. Evident este un proces care este în desfăşurare şi trebuie să vedem cum reacţionează şi CSM şi cum vor evolua lucrurile. Subliniez că Comisia Europeană nu a renunţat la opiniile sale privind desfăşurarea unei proceduri de selecţie a candidaţilor, exprimată şi în rapoartele MCV şi în discuţiile cu oficialii români", a afirmat Gray, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

În raportul pe MCV prezentat de Comisia Europeană în luna ianuarie se recomandă asigurarea faptului că persoanele care urmează să fie numite la conducerea Ministerului Public şi a DNA sunt alese dintr-un număr suficient de mare de candidaţi de înaltă calitate profesională, în urma unui proces deschis şi transparent, că îndeplinesc criteriile stabilite în Acordul de colaborare instituţională, în special în ceea ce priveşte competenţa profesională, integritatea şi rezultatele înregistrate în acţiunea anticorupţie.

"Un aviz favorabil din partea Consiliului Superior al Magistraturii va fi un pas important în obţinerea încrederii publicului", arată Comisia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici