Cazul tinerei din Arad care a murit: Ministerul Sănătăţii a cerut o anchetă privind pastilele de slăbit luate de aceasta

Ministerul Sănătăţii a cerut inspectorilor sanitari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad să demareze o verificare în cazul pastilelor pentru slăbit consumate de către tânăra din Arad care a decedat săptâmâna aceasta.

598 afișări
Imaginea articolului Cazul tinerei din Arad care a murit: Ministerul Sănătăţii a cerut o anchetă privind pastilele de slăbit luate de aceasta

Cazul tinerei din Arad care a murit: Ministerul Sănătăţii a cerut o anchetă privind pastilele de slăbit luate de aceasta (Imagine: Viorel Dudau/ Mediafax Foto)

Potrivit ministerului, din primele informaţii transmise de către DSP Arad, tânăra a consumat un produs achiziţionat de la un cabinet de wellness, produs fabricat în Italia, importat de către un importator internaţional şi distribuit de o societate din Romania.

"Acest produs face parte din categoria alimentelor cu destinaţie nutriţională specială care, în conformitate cu Ordinul 387/251 din anul 2002, nu necesită autorizarea sau notificarea la niciuna dintre instituţiile cu atribuţii în acest sens", precizează Ministerul Sănătăţii (MS).

Conform legii, atributii de identificare a problemelor din acest domeniu revin Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru bioresurse alimentare - IBA, care a transmis faptul ca operatorul din România s-a autosesizat în acest caz, a identificat lotul de produse din care făceau parte şi cele trei cutii achiziţionate de tânără şi a prelevat probe pe care le-a transmis pentru verificări la unul dintre laboratoarele de analize dintr-o ţară membră UE, se mai arată într-un comunicat al MS.

Ministerul mai informează că a extins ancheta, vineri, şi in Bucureşti, inspectorii sanitari din Capitală verificând actele şi dosarele aflate la sediul central al operatorului român.

Şi Poliţia Arad a declanşat o anchetă în cazul tinerei care a murit la spital în urma unui stop cardio-respirator care ar fi putut fi provocat de un tratament pentru slăbit pe care îl urmase, familia acesteia afirmând că tânăra lua substanţele fără să fi consultat vreun medic.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Arad, Camelia Tuduce, a declarat, joi, că a fost deschisă o anchetă în cazul tinerei care a murit, în condiţiile în care medicii iau în considerare ca tratamentul pentru slăbit să fi condus la stopul cardio-respirator.

"Au fost întocmite actele premergătoare unui dosar de cercetare penală", a declarat Tuduce.

Apropiaţi ai victimei au declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că aceasta începuse un tratament cu prafuri pentru slăbit cu trei săptămâni înainte de a suferi stopul cardio-respirator.

Tânăra, care fusese tehnician dentar, avea aproximativ 80 de kilograme, iar o cunoştinţă i-a recomandat un agent care promovează produse pentru slăbit.

"A înlocuit micul dejun şi cina cu o cană de apă sau ceai în care dizolva prafurile cumpărate. Nu mai mânca decât la prânz, conform indicaţiilor primite de la agentul care distribuia prafurile de slăbit. A pierdut cinci kilograme din greutate în doar trei săptămâni", a spus o apropiată a tinerei.

Conform acesteia, soţul şi părinţii tinerei au decis să ducă produsul pentru slăbit la un laborator privat pentru a se stabili care este compoziţia prafurilor.

Apropiaţii victimei au mai spus că aceasta nu consultase un medic înainte de începerea tratamentului cu substanţe nutritive.

Tânăra, care era din Arad şi avea 27 de ani, a murit la Spitalul Clinic de Urgenţă, după două săptămâni în care a fost în comă profundă în urma unui stop cardio-respirator, iar medicii afirmau că decesul ar fi putut surveni din cauza unor medicamente pentru slăbit pe care le lua aceasta.

Ea a ajuns în 13 septembrie la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad după ce a suferit un stop cardio-respirator, a intrat în comă profundă şi a murit miercuri seară.

"Tânăra se afla în comă profundă, într-o stare critică. Din cauza severităţii stării clinice, după două săptămâni organismul a cedat. Teoretic, poate exista o legătură între consumul acestor suplimente de slăbit şi stopul cardio-respirator”, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, Adrian Wiener, purtător de cuvânt al Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.

Potrivit acestuia, tânăra lua şi anticoncepţionale, iar combinaţia acestora cu suplimentele nutritive ar fi putut provoca, de asemenea, stopul cardio-respirator.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici