Cinci organizaţii ale societăţii civile cer investigarea proiectului SII Analytics al SRI

Cinci organizaţii ale societăţii civile au adresat comisiei de control a SRI din Parlament o scrisoare prin care cer investigarea proiectului SII Analytics al Serviciului Român de Informaţii (SRI).

368 afișări
Imaginea articolului Cinci organizaţii ale societăţii civile cer investigarea proiectului SII Analytics al SRI

Cinci organizaţii ale societăţii civile cer investigarea proiectului SII Analytics al SRI (Imagine: Andreea Alexandru / Mediafax Foto)

"Dorim să vă semnalăm următoarele fapte în legătură cu proiectul SII Analytics al SRI, cu precizarea că ele au făcut obiectul unei sesizări a Comisiei Europene şi a mai multor articole de presă. Considerăm că ar trebui să investigaţi cu prioritate faptele semnalate aici, existând suspiciunea că SRI a intervenit la înalţi oficiali ai guvernului Cioloş pentru aprobarea acestui proiect, ba chiar şi la primul ministru, şi că ultima tranşă a acestui proiect survine pe fondul unor încălcări constituţionale mai vechi, acoperite prin decizii ale CSAT a căror constituţionalitate nu a fost verificată", se arată în scrisoarea semnată de Societatea Academică din România (SAR), Active Watch, Asociaţia Miliţia Spirituală, Asociaţia pentru Apărarea Drapturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet (ApTi) şi Centrul pentru Resurse Juridice, remisă MEDIAFAX.

Organizaţiile semnatare arată că tematica sesizării „se circumscrie exact misiunii” Comisiei de control a SRI, iar faptele asupra cărora parlamentarii sunt sesizaţi „crează un precedent periculos pentru democraţia noastră, contravine dreptului european şi bunei gestionări a fondurilor europene”.

În sesizarea propriu-zisă se arată că există suspiciunea că SRI ar fi fost favorizat înaintea şi în cadrul procedurii de licitaţie a proiectului din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), licitaţie la care, de altfel, a existat un singur ofertant.

"Proiectul "SII Analytics - Sistem informatic de integrare şi valorificare operaţională şi analitică a volumelor mari de date" este destinat asigurării unei capacităţi superioare de analiză a bazelor de date ale principalelor instituţii din România. Obiectivul platformei este de a spori considerabil viteza de căutare a informaţiei relevante în bazele de date deja existente. Practic, în loc să interogheze sisteme diferite, neuniformizate informatic şi procedural, instituţiile statului vor putea accesa informaţiile integrat, rapid şi eficient", transmitea Serviciul Român de Informaţii (SRI) printr-un comunicat de presă remis în august 2016.

Instituţia preciza că proiectul reprezintă crearea unei platforme moderne, similară altora existente în plan european.În ceea ce priveşte accesul la datele stocate, sursa citată menţiona că orice interogare a sistemului este înregistrată şi analizată pentru a se evita orice formă de abuz.
Valoarea proiectului a fost estimată la 142,071 milioane de lei, reprezentând aproximativ 31,5 milioane de euro, din care 84,3411% finanţare din fonduri externe nerambursabile, anunţa SRI.

Precizările au venit în contextul în care APADOR-CH a anunţat anterior că patru organizaţii neguvernamentale au trimis o scrisoare deschisă mai multor instituţii naţionale şi europene, prin care au cerut anularea proiectului SRI finanţat din fonduri europene, despre care susţineau că ar fi unul "de supraveghere în masă".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici