Claudiu Dumitrescu vrea degrevarea DNA de dosare fără legătură strânsă cu corupţia

Şeful DLAF, Claudiu Constantin Dumitrescu, propus şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din DNA, consideră necesară degrevarea procurorilor Direcţiei de cauze ce vizează strict criminalitatea economico-financiară, dar nu sunt în strânsă legătură cu corupţia.

398 afișări
Imaginea articolului Claudiu Dumitrescu vrea degrevarea DNA de dosare fără legătură strânsă cu corupţia

Claudiu Dumitrescu vrea degrevarea DNA de dosare fără legătură strânsă cu corupţia (Imagine: Bogdan Stamatin/Meiafax Foto)

"Trebuie reanalizată competenţa Direcţiei din punct de vedere legislativ, întrucât o parte din infracţiunile date în competenţă nu au legătură cu fenomenul corupţiei, încărcând în mod nejustificat activitatea (înşelăciunea, abuzul în serviciu, evaziunea fiscală)", se arată în proiectul de management al celui propus să îi ia locul lui Doru Ţuluş.

În opinia lui Dumitrescu, cauzele ce vizează strict criminalitatea economico-financiară, dar nu sunt în strânsă legătură cu corupţia, "pot fi instrumentate de alte unităţi de parchet, care au deja competenţe în materie şi pot soluţiona cu celeritate dosarele penale, context în care DNA şi-ar concentra puterea operaţională spre combaterea corupţiei medii şi la nivel înalt, combaterea fraudei care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene (unde are competenţă exclusivă), precum şi a fraudei în cadrul procedurilor de achiziţii", se menţionează în documentul citat.

La capitolul obiective, Claudiu Constantin Dumitrescu enumeră, printre altele, eficientizarea activităţii de urmărire penală, inclusiv prin implicarea efectivă a procurorului şef, a adjuncţilor acestuia şi a procurorilor şefi de secţie sau de servicii în organizarea activităţii.

Un alt obiectiv menţionat în proiect este soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil, urmărindu-se dosarele în ordinea vechimii şi importanţei lor şi evitându-se prescripţia faptelor.

Dumitrescu mai vrea "menţinerea fermităţii în realizarea activităţii de urmărire penală", prin "investigarea cazurilor de mare corupţie şi fraudă majoră care afectează bugetul de stat şi integritatea bugetului general al UE" şi printr-un "rol activ în procesul de recuperare a prejudiciilor produse prin infracţiuni".

În proiectul de management este menţionată ca obiectiv şi "îndeplinirea condiţionalităţilor MCV, prin anchetarea şi urmărirea cazurilor de corupţie la nivel mediu şi înalt şi asigurarea independenţei procurorilor".

În acelaşi context, Dumitrescu spune că "obiectivele majore pentru perioada imediat următoare sunt crearea condiţiilor care să determine eliminarea MCV şi a celor necesare diminuării deficitului de încredere în sistemul judiciar, pe baza unor măsuri ferme de credibilizare a modului în care funcţionează justiţia".

Claudiu Constantin Dumitrescu a fost propus de ministrul Justiţiei pentru funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din DNA şi va susţine în 3 iulie interviul în faţa membrilor Secţiei pentru procurori a CSM.

Dumitrescu este detaşat de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) la conducerea Departamentul de Luptă Anti-Fraudă (DLAF), poziţie ocupată din august 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici