Cod galben de ninsori şi vânt în peste 20 de judeţe - HARTĂ / Utilajele de deszăpezire, pregătite să intervină în Capitală / Ce recomandă CNAIR şoferilor

Meteorologii au emis atenţionare cod galben de ninsori şi vânt pentru mai multe judeţe din vestul, centrul, sudul şi estul ţării.

40843 afișări
Imaginea articolului Cod galben de ninsori şi vânt în peste 20 de judeţe - HARTĂ / Utilajele de deszăpezire, pregătite să intervină în Capitală / Ce recomandă CNAIR şoferilor

Cod galben de ninsori şi vânt în mai multe judeţe din vestul, centrul, sudul şi estul ţării | HARTA

Duminică, de la ora 20.00, până luni, la ora 11.00, în judeţele Caraş-Severin, Argeş, Teleorman, Olt, Dolj, Vâlcea, şi în zona de munte a judeţelor Mehedinţi, Gorj, Hunedoara, Sibiu, Alba, Braşov, Dâmboviţa şi Prahova vor predomina ninsorile, în general, însemnate cantitativ şi local se va depune strat consistent de zăpadă, fiind în vigoare un cod galben de ninsoare.

Luni, în intervalul 05.00 - 22.00, în judeţele Galaţi, Vrancea, Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea, treptat vor predomina ninsorile, iar vântul va avea intensificări susţinute, cu viteze la rafală în general de 65…75 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea vizibilităţii.

De asemenea, de sâmbătă, de la ora 16.00, până luni, la ora 22.00, este în vigoare o avertizare de precipitaţii şi intensificări ale vântului.

În intervalul menţionat, precipitaţiile vor fi în extindere treptată, începând cu regiunile vestice şi vor cuprinde cea mai mare parte a ţării. În jumătatea de sud a ţării şi în zona montană se vor cumula cantităţi de apă de 10...15 l/mp şi izolat, îndeosebi în Dobrogea, 30...35 l/mp, spun meteorologii.

Potrivit ANM, până în dimineaţa zilei de luni (22 ianuarie), în Dobrogea vor predomina ploile, iar în Banat, Crişana, sudul Olteniei, precum şi în sudul şi estul Munteniei vor fi precipitaţii mixte. În celelalte regiuni, iar în cursul zilei de luni (22 ianuarie) şi în sud şi sud-est vor fi mai ales ninsori şi se va depune strat nou de zăpadă. Temporar vântul va avea intensificări în vestul şi sudul teritoriului, cu viteze de 45...55 km/h, iar pe crestele montane, 60...70 km/h.

În regiunile sud-estice vântul va continua să prezinte intensificări şi în noaptea de luni spre marţi (22/23 ianuarie) spulberând zăpada.

 

Comandament la PMB privind starea vremii. Firea: 500 de utilaje, pregătite să intervină

Meteorologii anunţă că va ninge în Bucureşti, duminică seara şi luni dimineaţa, Capitala fiind sub incidenţa unei atenţionări meteo, a anunţat directorul ANM, Gabriela Băncilă la Comandamentul de iarnă de la Primăria Capitalei. Gabriela Firea susţine că 500 de utilaje sunt pregătite să intervină.

"În Bucureşti nu se semnalează precipitaţii abundente, iar prognoza precizează că în cursul nopţii precipitaţiile îşi vor face apariţia şi în zona Capitalei, sub formă de ploaie şi lapoviţă, iar spre dimineaţă şi mâine, în prima parte a zilei, precipitaţiile vor fi sub formă de ninsoare. Mâine, vântul se va intensifica treptat, viteza maximă fiind de 40-45 km/h, cu precădere în nord-est şi în estul Capitalei, motiv pentru care este estimată o grosime, în medie, a stratului de zăpadă de 6-8 cm, izolat 8-10 cm", a declarat directorul ANM Gabriela Băncilă, la şedinţa desfăşurată la Primăria Capitalei.

Primarul general a cerut o intervenţie mai eficientă, în special în zona şcolilor, a spitalelor şi a instituţiilor publice. Gabriela Firea a făcut apel şi la administratorii clădirilor, pentru a curăţa perimetrul din faţa imobilelor.

"Solicit tuturor operatorilor de salubritate care au contracte cu primăriile de sector să acţioneze cu seriozitate în această seară, inclusiv cu tratamente preventive. (..) În teren vor fi în această seara 500 de utilaje. Îi anunţ pe toti cetăţenii din Bucureşi că dacă au nevoie de ajutor pot suna la 0800800868, număr la care se va răspunde non-stop şi vor fi preluate toate sesizările", a spus Gabriela Firea la şedinţă.

Edilul Capitalei a cerut RATB curăţarea de zăpadă a staţiilor de tramvai, precizând că direcţiile de asistenţă socială au peste 700 locuri de cazare pentru persoanele fără adăpost, cei care vor refuza să meargă la un cămin social urmând să primească masă caldă şi haine.

NOTĂ: În ştirea iniţială erau menţionate 250 de utilaje pregătite pentru intervenţie în Capitală. Varianta actuală a ştirii este cea corectă

Ninsori şi viscol anunţate în 22 de judeţe începând de duminică seara. Ce recomandă CNAIR şoferilor

„Având în vedere informarea meteorologică emisă de ANM care anunţă Cod Galben de ninsori însemnate cantitativ şi intensificări susţinute ale vântului, ceea ce determină ninsori viscolite (vizibilitate redusă)”, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutoiere (CNAIR) recomandă conducătorilor auto să plece la drum doar în caz de strictă necesitate şi să adapteze viteza la condiţiile din trafic.

„Toate Direcţiile Regionale ale Companiei sunt mobilizate să intervină pentru a asigura traficul rutier în condiţii de siguranţă, acolo unde se impune. De asemenea, regionalele unde fenomenele meteo sunt moderate vor veni în ajutorul celor care se confruntă cu fenomene extreme, deplasând utilaje acolo unde va fi nevoie”, se precizează în comunicat.

Potrivit CNAIR, la ora 12.30 duminică nu era niciun sector de drum naţional sau autostradă închis ori cu circulaţia îngreunată din cauza fenomenelor meteorologice din România.

„Facem din nou apel la conducătorii auto să circule prudent, să adapteze viteza la condiţiile din trafic, să plece la drum doar dacă au autovehiculele echipate corespunzător pentru condiţii de iarnă şi să se informeze în prealabil cu privire la condiţiile de trafic din zonele tranzitate”, menţionează CNAIR.

Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA, la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360, 0800.800.301 şi pot accesa pe prima pagina în caseta din stânga: www.cnadnr.ro - DISPECERAT - Situaţia Drumurilor Naţionale, dar şi pagina de FB https://www.facebook.com/cnadnr/ şi de Twitter, @CNADNR.

Debitele pe unele râuri vor fi în creştere, dar fără depăşirea cotelor de atenţie

Debitele vor fi în creştere pe râurile din mai multe bazine hidrografice, dar nu vor fi depăşite cotele de atenţie, informează, duminică, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

Potrivit situaţiei hidrologice emise duminică de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, de duminică până luni dimineaţă debitele râurile din bazinele hidrografice Barcău, Crişuri, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera şi Cerna, râurile din bazinele Jiu, Olt inferior, Vedea, Argeş, Ialomiţa şi cele din Dobrogea vor fi în creştere în urma precipitaţiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi a diminuării formaţiunilor de gheaţă.

Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă) se vor menţine fără modificări importante, exceptând râurile din sudul ţării, unde vor fi în uşoară restrângere şi diminuare.

Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub cotele de atenţie.

Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici