Colegiul Medicilor Vaslui: În cazul tinerei care a murit după ce a născut nu este culpă medicală

Colegiul Medicilor Vaslui a stabilit, miercuri, în urma analizei cazului tinerei de 20 de ani care, fără a fi cunoscută cu probleme medicale, a murit în condiţii suspecte la scurt timp după ce a născut un copil sănătos la Spitalul din Bârlad, că nu este culpă medicală, medicii intervenind corect.

235 afișări
Imaginea articolului Colegiul Medicilor Vaslui: În cazul tinerei care a murit după ce a născut nu este culpă medicală

Colegiul Medicilor Vaslui: În cazul tinerei care a murit după ce a născut nu este culpă medicală (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Niciun cadru medical de la Spitalul de Urgenţă din Bârlad nu a fost găsit vinovat de către Colegiul Medicilor Vaslui în cazul tinerei de 20 de ani care a murit la unitatea medicală, la scurt timp după ce a adus pe lume un copil sănătos, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Reuniţi în şedinţa lunară, reprezentanţii Colegiului Medicilor Vaslui au stabilit, pe baza analizei documentelor transmise de spital şi Serviciul de Medicină Legală, că medicii specialişti care au intervenit în acest caz şi-au exercitat corect profesia.

"Toţi membrii Colegiului am fost de acord că nu este culpă medicală în acest caz. Chiar dacă ar fi născut şi la Paris, tânăra de 20 de ani nu ar fi putut fi salvată. Poate dacă pacienta s-ar fi prezentat la medicul de familie sau la un specialist pentru monitorizarea sarcinii, s-ar fi descoperit la timp acea afecţiune (sindromul Hellp - n.r.) descoperită la autopsie de către medicii legişti. În concluzie, considerăm că medicii de la Spitalul de Urgenţă Bârlad au intervenit corect", a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX preşedintele Colegiului Medicilor Vaslui, Mioara Daşcău.

Serviciul de Medicină Legală Vaslui a stabilit, în urma autopsiei, drept cauză probabilă a decesului tinerei "o insuficienţă cardio-respiratorie, complicată de sindromul Hellp". Afecţiunea, care apare în ultimele săptămâni de sarcină, fără însă a i se şti cauza, nu figura în antecedentele medicale ale femeii, deşi aceasta a mai născut, în urmă cu mai puţin de doi ani, o fetiţă sănătoasă.

De altfel, şi conducerea Spitalului de Urgenţă Bârlad afirma că moartea a fost "una subită", având în vedere că tânăra nu avea antecedente patologice.

Pe de altă parte, specialiştii Maternităţii "Cuza Vodă" din Iaşi, instituţie coordonatoare regională pe zona Moldovei pe specialitatea obstetrică-ginecologie, susţin că tânăra ar fi suferit o embolie amniotică, adică lichidul amniotic ar fi pătruns în circuitul sanguin.

"Noi am transmis la coordonatorul regional pe specialitatea obstetrică-ginecologie toate documentele primite de la Spitalul de Urgenţă Bârlad în cazul tinerei de 20 de ani moartă în condiţii suspecte imediat după naştere. După analiza actelor medicale, managerul Maternităţii «Cuza Vodă» Iaşi ne-a comunicat că decesul pacientei a survenit în urma unei embolii amniotice. În această situaţie, nu s-ar pune problema de culpă medicală", declara, marţi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui, Mihaela Vlada.

Tânăra de 20 de ani a murit, în 27 mai, în condiţii suspecte, pe masa de naşteri a Spitalului de Urgenţă din Bârlad, la scurt timp după ce a adus pe lume un copil sănătos. Decesul, considerat subit de conducerea unităţii medicale, urmează a fi elucidat de poliţişti şi medicii legişti.

Potrivit conducerii Spitalului de Urgenţă Bârlad, femeia, gravidă în 35 de săptămâni, a ajuns cu ambulanţa la unitatea medicală, după ce i s-a declanşat prematur naşterea la locuinţa sa din localitatea vasluiană Iveşti. Fără a fi cunoscută cu probleme medicale şi aflată la a doua sarcină, tânăra a născut natural un copil sănătos, de 2,3 kilograme şi cu scorul Apgar 9, ulterior fiind continuate procedurile specifice de către cadrele medicale.

La scurt timp însă, femeia a intrat în stop cardio-respirator, fără niciun fel de explicaţii din partea medicilor bârlădeni, şi, în pofida efectuării manevrelor de resuscitare, nu a mai putut fi salvată.

"Naşterea, una spontană, a decurs normal, însă, din păcate, s-a sfârşit cu o moarte subită. Medical, din experienţă, există o supoziţie a cauzei decesului, aceea a unui edem pulmonar. Pacienta nu era cunoscută cu antecedente patologice, însă medicii legişti urmează să vadă dacă era afectat vreun organ intern. Din punctul nostru de vedere, considerăm că medicii şi-au făcut datoria", declara directorul medical al Spitalului de Urgenţă din Bârlad, Gabriela Daniş.

Sesizaţi de către reprezentaţii unităţii medicale bârlădene, poliţiştii au declanşat o anchetă în acest caz, fiind aşteptate rezultatele analizelor histopatologice.

Mamă şi a unei fetiţe de doi ani, tânăra de 20 de ani rămăsese recent fără soţ, care, la vârsta de 23 de ani, a murit electrocutat în urma unui accident de muncă pe un şantier din Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici