CONFERINŢA MEDIAFAX - Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer: Premierul taie 50 de milioane de la sănătate, vorbim de iresponsabilitate

Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABCR), Cezar Irimia, a declarat marţi, la conferinţa "Mediafax Talks about Innovation Healthcare", că decizia de a tăia din bugetul sănătăţii este una iresponsabilă şi că, deşi Guvernul promite, este incapabil să facă reformă.

327 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer: Premierul taie 50 de milioane de la sănătate, vorbim de iresponsabilitate

Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (Imagine: Victor Ciupuliga/ Mediafax Foto)

"Premierul a tăiat 50 de milioane de la sănătate. Vorbim de iresponsabilitate. Bulgaria a reactualizat lista de medicamente compensate de patru ori din 2012, noi încă mai aşteptăm. Câţi copii vor mai muri? Chiar dacă ministrul Nicolăescu e deschis, este vorba de o decizie a Guvernului şi iată că banii nu vin, se duc", a spus Cezar Irimia.

El a mai subliniat că decizia Guvernului vine în contextul în care, în perioada 2009 - 2012, mortalitatea din cauza cancerului s-a dublat în România, iar, potrivit Jurnalului Internaţional de Oncologie, România alocă 52 de euro per pacient, faţă de 102 euro în UE.

"Am fost sacrificaţi ani de zile în numele crizei. Fără o infuzie de capital în sistemul de sănătate nu se poate face nimic. Guvernul promite, au deschidere către a face ceva, dar între dorinţă şi neputinţă, putem echivala cu impotenţa. Avem un guvern impotent, incapabil să facă reformă în sănătate. Mai aşteptăm o perioadă, dar nu prea lungă. Trebuie să facem ceva pentru copiii noştri. Trebuie să ne unim eforturile pentru a determina responsabilii să facă ceva. În orice ţară responsabilă s-a investit în sănătate şi educaţie în situaţie de criză, în România s-a tăiat", a mai spus Irimia.

Despre neajunsurile sistemului a vorbit şi preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, Rozalina Lăpădatu, arătând că în România sunt 2.400 de pacienţi cu scleroză multiplă înregistraţi, care primesc tratament, şi alţi peste 400 pe listele de aşteptare.

"Este o boală invalidantă. În şapte ani, pacientul ajunge în scaun cu rotile şi majoritatea sunt tineri. Lipsa fondurilor duce la handicaparea acestor oameni şi ei ajung să nu mai muncească. Devin persoane asistate care consumă de la buget pensie, însoţitor şi tratamentele sunt aceleaşi. Problema este că odată instalată boala, este ireversibilă. (....) E păcat să pierdem aceşti oameni", a precizat Lapadatu.

Ea a mai spus că într-o situaţie similară sunt şi pacienţii care au lupus.

Bugetul Ministerului Sănătăţii va fi redus cu 54,5 milioane lei, la a doua rectificare din acest an, potrivit proiectului de rectificare obţinut de MEDIAFAX.

Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Cristian Buşoi au discutat, marţi, împreună cu alţi reprezentanţi din domeniul sǎnǎtǎţii, la conferinţa "Mediafax Talks about Innovation in HealthCare", despre inovaţia şi cercetarea în sistemul sanitar, cele mai noi medicamente şi tratamente pentru bolile şi afecţiunile neglijate până acum, medicina personalizată, investiţii făcute până acum de companiile farmaceutice şi ariile terapeutice care beneficiază de cele mai multe fonduri, importanţa prevenţiei şi modalităţi prin care pacienţii pot fi mai bine informaţi, inovaţia în tratarea cancerului, bolilor cardiologice, bolilor autoimune, diabetului şi hepatitei.

Conform OMS, în prezent există peste 30.000 de boli cunoscute şi doar pentru 25 la sută dintre acestea s-a descoperit un tratament eficient. Prin urmare, pentru restul de 75 la sută dintre afecţiunile cunoscute încă se caută un tratament, iar acest lucru se poate realiza doar prin continuarea investiţiilor în cercetarea şi dezvoltarea de noi molecule.

Conferinţa a fost organizată în Capitală de agenţia de presă Mediafax, în parteneriat cu Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici