DIICOT cere instanţei supreme închisoare cu executare pentru Stamen Stanchev

DIICOT a cerut marţi instanţei supreme condamnarea lui Stamen Stanchev la închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de trădare prin transmitere de secrete, în timp ce avocaţii din oficiu care l-au reprezentat au cerut achitarea acestuia, sentinţa urmând să fie pronunţată în 19 noiembrie.

337 afișări
Imaginea articolului DIICOT cere instanţei supreme închisoare cu executare pentru Stamen Stanchev

Stamen Stanchev (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au rămas marţi în pronunţare în cazul lui Stamen Stanchev, în cauza desprinsă din dosarul privatizărilor strategice.

La ultimul termen din dosarul principal, instanţa supremă a disjuns cauza, pentru a-i asigura lui Stamen Stanchev posibilitatea angajării unui apărător şi totodată pentru a se prezenta la instanţă pentru ultimul cuvânt.

Stamen Stanchev a lipsit la termenul de marţi al acestui dosar şi, mai mult, a fost apărat de avocaţi din oficiu, după ce în 3 noiembrie avocatul său a reziliat contractul pe motiv că instanţa supremă nu i-ar fi acordat timp suficient pentru pregătirea apărării.

Procurorul DIICOT prezent la termenul de marţi a cerut judecătorilor instanţei supreme condamnarea lui Stamen Stanchev la închisoarea cu executare, iar pedeapsa să fie orientată spre maximum special prevăzut de lege.

Surse judiciare au precizat pentru MEDIAFAX că dacă judecătorii vor ţine cont de solicitarea DIICOT, pedeapsa ce va fi aplicată ar trebui să depăşească zece ani.

Totodată, procurorul DIICOT le-a cerut judecătorilor să aibă în vedere atunci când individualizează faptele lui Stamen Stanchev atitudinea acestuia, interesul pentru soluţionarea cauzei, dar şi poziţia procesuală a acestuia.

Avocaţii din oficiu care l-au reprezentat pe Stamen Stanchev la termenul de marţi au arătat în faţa judecătorilor că acuzaţiile care i se aduc acestuia nu au la bază un suport probator adecvat, iar mulţi dintre martori au arătat că acesta nu ar avea nicio implicaţie în cazul privatizării unora dintre companiile strategice de stat. Aceştia au cerut instanţei achitarea lui Stamen Stanchev.

Instanţa supremă a stabilit că o decizie în cazul lui Stamen Stanchev va fi luată în 19 noiembrie, dată pentru care a fost amânată pronunţarea şi în dosarul privatizărilor strategice.

În 5 noiembrie, judecătorii ICCJ au stabilit să pronunţe la 19 noiembrie decizia în procesul foştilor miniştri Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy din dosarul privatizărilor strategice.

La ultimul termen al procesului, inculpaţii şi-au susţinut nevinovăţia în faţa instanţei. Astfel, Codruţ Şereş a declarat că sectorul distribuţiei de energie electrică "nu poate fi calificat drept un sector care să aducă atingere siguranţei naţionale". Fostul ministru al Economiei a ţinut să adauge că legislaţia invocată de procurori în rechizitoriu nu este aceeaşi cu cea din perioada în care el a fost membru al Guvernului.

Procurorul DIICOT prezent atunci la şedinţa de judecată a cerut pedepse cu executare pentru foştii miniştri Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy, precum şi pentru ceilalţi inculpaţi din dosarul privatizărilor strategice, după ce a arătat că dovezile de la dosar probează infracţiunile de care aceştia sunt acuzaţi.

Procesul foştilor miniştri Şereş şi Nagy a avut nu mai puţin de 60 de termene. Soluţia care va fi pronunţată în 19 noiembrie va putea fi atacată la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În 30 martie 2009, foştii miniştri ai Economiei şi Comunicaţiilor Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT, alături de alte patru persoane, în dosarul privatizărilor strategice, fiind acuzaţi de aderat la un grup infracţional organizat cu caracter transnaţional.

Potrivit procurorilor DIICOT, în perioada 30 mai 2005 - 21 noiembrie 2006, aceştia au constituit sau aderat la un grup infracţional organizat cu caracter transnaţional, din care au făcut parte şi Vadim Benyatov, Stamen Stanchev, Dorinel Mihai Mucea şi Mihai Radu Donciu, în scopul comiterii unor infracţiuni grave, pentru a obţine direct sau indirect un beneficiu material.

Codruţ Şereş este acuzat şi de trădare prin transmiterea de secrete, iar pentru Michal Susak şi Mircea Călin Flore s-a reţinut şi comiterea infracţiunii de complicitate la spionaj.

În sarcina celor şase inculpaţi s-au reţinut comiterea de activităţi ilicite cu caracter penal derulate în legătură cu privatizarea SC Electrica Muntenia Sud, vânzarea unui pachet de 8% din acţiunile Petrom, procese de privatizare/restructurare a SC Romaero SA Bucureşti şi SC Avioane SA Craiova, aflate în portofoliul MEC - OPSPI, consultanţă în vederea privatizării SN Radiocomunicaţii, adjudecarea licitaţiei pentru asigurarea consultanţei în vederea restructurării şi privatizării CN Poşta Română din portofoliul MCTI, selectarea prin licitaţie a consultantului internaţional pentru listarea la bursă a pachetului de 46% din acţiunile deţinute de statul român la SC Romtelecom SA din portofoliul MCTI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici