Distrugătorul USS Donald Cook a părăsit Marea Neagră, anunţă US Navy

Distrugătorul lansator de rachete USS Donald Cook a părăsit Marea Neagră joi, la două săptămâni după ce a fost mobilizat cu scopul de a oferi asigurări aliaţilor din Europa de Est, îngrijoraţi de intervenţia rusă în Crimeea, a anunţat Marina americană vineri, relatează AFP.

694 afișări
Imaginea articolului Distrugătorul USS Donald Cook a părăsit Marea Neagră, anunţă US Navy

Distrugătorul USS Donald Cook a părăsit Marea Neagră, anunţă US Navy (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Prezenţa USS Donald Cook a constituit un exemplu al angajamentului US Navy faţă de ameliorarea interoperabilităţii pe mare - un pilon al forţei militare NATO -, demonstrând totodată mijloacele forţelor americane şi aliate de a furniza o prezenţă adecvată la locul potrivit, în momentul potrivit", afirmă US Navy într-un comunicat.

În cursul mobilizării în Marea Neagră, distrugătorul american a efectuat manevre cu nave militare din România şi cu fregata americană USS Taylor.

Distrugătorul s-a aflat într-un contact apropiat cu un avion rus de luptă de tip Suhoi-24, care a efectuat 12 survoluri, unele razante cu apa, în apropierea imediată a navei, o acţiune denunţată de către Pentagon ca "provocatoare şi neprofesionistă".

Prezenţa navală americană în Marea Neagră constă în prezent în fregata USS Taylor, a confirmat pentru AFP un purtător de cuvânt al Marinei.

Fregata a fost mobilizată în Marea Neagră înainte de izbucnirea crizei ucrainene, în timpul Jocurilor Olimpice (JO) de Iarnă de la Soci, dar a fost implicată într-un incident pe 12 februarie şi a fost nevoită să fie supusă unor reparaţii în portul turcesc Samsun. Fregata a pornit pe mare luni.

La începutul lui aprilie, Moscova a denunţat prezenţa USS Taylor în Marea Neagră, apreciind că ar depăşi durata sejurului autorizat pentru nave străine în această mare, cu acces prin Bosfor, potrivit Convenţiei de la Montreux din 1936. Ankara a respins aceste acuzaţii.

Potrivit acestui tratat, navele de război din state neriverane Mării Negre pot rămâne în apele acesteia maximum 21 de zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici