DNA cere aviz pentru arestarea preventivă a deputatului Titi Holban

Direcţia Naţională Anticorupţie cere aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea preventivă a deputatului Titi Holban, suspectat de trafic de influenţă, după ce ar fi luat 10.000 de euro pentru ca o firmă să nu fie sancţionată după un control al Direcţiei Antifraudă.

211 afișări
Imaginea articolului DNA cere aviz pentru arestarea preventivă a deputatului Titi Holban

DNA cere aviz pentru arestarea preventivă a deputatului Titi Holban (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"În conformitate cu prevederile art. 72 alin. 2 din Constituţia României şi ale art. 195 alin. 1 şi 2 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al României cererea şi referatul întocmit de procurorii anticorupţie, în vederea sesizării ministrului Justiţiei, pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a deputatului Holban Titi pentru infracţiunea de trafic de influenţă", arată marţi DNA, într-un comunicat de presă.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, deputatul Titi Holban ar fi primit 10.000 de euro de la o persoană spunând că va interveni, printr-un intermediar, la un inspector cu funcţie de conducere la una dintre Direcţiile Regionale Antifraudă, pentru ca o firmă să nu fie sancţionată în urma controlului făcut de instituţie.

"Din probele analizate rezultă suspiciunea rezonabilă  că faptele pentru care s-a dispus începerea urmăririi penale, efectuarea urmăririi penale faţă de suspect şi punerea în mişcare a acţiunii penale constau în aceea că în luna ianuarie 2014, inculpatul Holban Titi, deputat în Parlamentul României, a promis unui denunţător, în schimbul sumei de 10.000 euro, sumă pe care a primit-o efectiv în două tranşe, că va interveni pe lângă o altă persoană, pentru ca acesta, la rândul ei, să intervină pe lângă un inspector cu funcţie de conducere la una dintre Direcţiile Regionale Antifraudă, astfel încât o societate administrată de un apropiat al denunţătorului să nu fie sancţionată în urma controlului efectuat de această instituţie", arată procurorii anticorupţie.

Potrivit DNA, cercetarea în libertate a deputatului Titi Holban ar putea încuraja şi alte persoane să comită infracţiuni, având în vedere poziţia acestuia şi natura faptelor de care este acuzat.

"În acest sens, trebuie avută în vedere modalitatea săvârşirii faptelor şi rezonanţa acestora, astfel încât luarea măsurii preventive este necesară pentru a elimina temerea că organele judiciare nu reacţionează eficient împotriva unor persoane învinuite de săvârşirea unor infracţiuni de o gravitate deosebită. Cercetarea unor asemenea persoane în stare de libertate ar putea încuraja şi alte persoane să comită infracţiuni, având în vedere poziţia inculpatului şi natura faptelor de care este acuzat", motivează procurorii anticorupţie cererea avizului din partea Camerei Deputaţilor pentru arestarea preventivă a lui Holban.

Anterior, Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat că procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de deputatul Titi Holban, pentru trafic de influenţă.

Procurorii i-au adus luni la cunoştinţă deputatului Titi Holban calitatea procesuală şi acuzaţiile.

Deputatul UNPR Titi Holban a fost dus luni la DNA cu mandat de aducere şi a plecat în jurul orei 23.15. El a declarat, la ieşirea de la DNA, că va face publice, în zilele următoare, detalii despre acest caz.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că Titi Holban ar fi cerut şi primit mii de euro de la persoane cărora le promitea că va interveni pentru ca acestea să nu fie amendate de Fisc. De la două persoane, Holban ar fi luat 5.000, respectiv 10.000 de euro, potrivit surselor citate.

După un timp, deputatul le spunea persoanelor respective că a amânat intervenţia pentru ca acestea să scape de amenzi. Nemulţumiţi că Holban nu le rezolvat problemele cu Fiscul, cei care i-ar fi dat bani i-au cerut ulterior acestuia să le înapoieze sumele. Întrucât acest lucru nu s-a întâmplat, deputatul a fost reclamat la DNA, au mai spus aceleaşi surse.

Titi Holban se află la al doilea mandat în Parlament. El a fost membru PNL până în martie 2014, când s-a mutat la UNPR.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici