DOSARUL transferurilor - Referat DNA: Judecătoarea Terceanu a luat mită pe Stadionul Ghencea şi la locuinţa fraţilor Becali - FOTO

Judecătoarea Geanina Terceanu ar fi primit o tranşă de 10.000 de euro din mita luată pentru a da o soluţie de achitare în dosarul Transferurilor în timpul unui meci disputat pe Stadionul Ghencea din Capitală, iar alţi 10.000 de euro, la locuinţa fraţilor Becali, potrivit DNA.

1226 afișări
Imaginea articolului DOSARUL transferurilor - Referat DNA: Judecătoarea Terceanu a luat mită pe Stadionul Ghencea şi la locuinţa fraţilor Becali - FOTO

DOSARUL transferurilor - Referat DNA: Judecătoarea Terceanu a luat mită pe Stadionul Ghencea şi la locuinţa fraţilor Becali (Imagine: Mediafax Foto)

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au reţinut-o, joi, pe Geanina Terceanu, judecător la Tribunalul Bucureşti, pentru luare de mită şi au pus în mişcare acţiunea penală faţă de Ioan şi Victor Becali, impresari sportivi la data faptei, pentru dare de mită.

Geanina Terceanu, Ioan şi Victor Becali au fost duşi, vineri, la Curtea de Apel Bucureşti, care va decide dacă admite propunerea procurorilor de arestare preventivă a celor trei, pentru 30 de zile.

Potrivit referatului cu propunere de arestare, pentru a pronunţa soluţia de achitare în dosarul Transferurilor, judecătoarea de la Tribunalul Bucureşti a primit de la inculpaţii Ioan şi Victor Becali şi de la suspectul Cristian Borcea, în mai multe tranşe, suma totală de 220.000 de euro, începând din aprilie 2009 şi până în mai 2012.

Anchetatorii susţin că, în aprilie 2009, judecătoarea Geanina Terceanu ar fi primit direct de la Ioan Becali 10.000 de euro într-un birou din incinta Stadionului Ghencea din Capitală.

"După o săptămână sau două, am aranjat o întâlnire între Becali Ioan şi judecătoarea Terceanu Geanina, la stadionul din Ghencea, la un meci de fotbal, disputat - cred că - între Steaua şi Gloria Bistriţa. (.....) Aici, am ocazionat întâlnirea între Becali Ioan şi judecătoarea Terceanu Geanina. Astfel, am stat împreună cu judecătoarea la lojă, după care am fost sunat de către Becali Ioan şi mi-a cerut să o conduc pe aceasta într-un birou de la tribuna oficială. Am condus-o pe judecătoare la acest birou, împrejurare în care, de faţă cu mine, au început discuţiile între Becali Ioan şi aceasta", se arată în declaraţia dată în faţa procurorilor de o persoană care ar fi intermediat mita între fraţii Becali şi judecătoarea de la Tribunalul Bucureşti.

Judecătoarea de la Tribunalul Bucureşti i-ar fi cerut intermediarului să ţină banii la el până pleacă de la Stadionul Ghencea.

"La sfârşitul acestei discuţii, Becali Ioan i-a întins un plic cu 10.000 euro judecătoarei, iar aceasta mi-a zis mie să îi iau eu până ieşim din stadion, motiv pentru care i-am luat de faţă cu cei doi. După ce am luat plicul cu bani, la indicaţiile judecătoarei, am plecat împreună de la meci, eu având asupra mea cei 10.000 euro. Imediat ce am ajuns la maşina mea, i-am înmânat acesteia plicul cu bani, ocazie cu care aceasta s-a uitat în plic şi mi-a zis că sunt 10.000 euro", le-a mai spus intermediarul anchetatorilor.

Conform procurorilor DNA, magistratul ar fi primit alţi 10.000 de euro, în mai 2009, de la Victor Becali, în prezenţa lui Ioan Becali, la locuinţa acestora din Pipera, judeţul Ilfov.

"Când am ajuns împreună cu judecătoarea Terceanu Geanina la locuinţa acestora din Pipera, aici am găsit atât pe Becali Ioan, cât şi Becali Victor. (.....) La locuinţa acestora, fraţii Becali au început să discute cu judecătoarea, spunându-i că vor să fie achitaţi în dosarul pe care aceasta îl judeca, aspect cu care ea a fost de acord. Tot în cadrul acestei discuţii, Becali Victor s-a exprimat faţă de aceasta, spunându-i că după finalizarea favorabilă a dosarului urma să „fie foarte generoşi” cu aceasta. La un moment dat, eu i-am spus lui Becali Ioan că aceasta vrea suma de 70.000 euro. Becali Ioan şi Becali Victor mi-au spus că nu aveau pregătiţi atâţia bani, ci doar 10.000 euro, urmând ca a doua zi să îmi dea diferenţa", le-a precizat martorul procurorilor.

Tot în mai 2009, Geanina Terceanu ar mai fi primit alţi 40.000 de euro, prin intermediari, de la fraţii Becali.

"I-am dat acesteia cei 40.000 euro prin geamul deschis al maşinii, spunându-mi că se grăbeşte. I-am spus totodată că în plic sunt 40.000 euro, iar aceasta a rămas un pic surprinsă întrucât se aştepta la mai mult", se mai menţionează în declaraţia intermediarului.

Procurorii DNA susţin că Geanina Terceanu ar fi folosit banii luaţi de la Ioan şi Victor Becali, până în mai 2009, pentru cumpărarea unei locuinţe. În anul 2012, anterior pronunţării hotărârii de achitare în dosarul Transferurilor, magistratul de la Tribunalul Bucureşti ar mai fi primit de la fraţii Becali, prin intermediari, 105.000 de euro. Suma de bani ar fi fost lăsată de Geanina Terceanu la locuinţa surorii sale.

"Din această sumă, la percheziţia domiciliară efectuată la data de 19 noiembrie 2015 a fost găsită cea mai mare parte a sumei, anume suma de 96.000 de euro, în bancnote a câte 500 de euro. Membru familiei la care judecătoarea a lăsat banii din mită a arătat că aceşti bani îi are de la sora sa Terceanu Geanina, care i-a cerut să îi păstreze", se arată în referatul cu propunere de arestare preventivă.

Conform documentului citat, în aprilie-mai 2012, Geanina Terceanu ar mai fi primit de la Ioan şi Victor Becali 45.000 de euro, sumă dată tot prin intermediul altor persoane, în două tranşe. De asemenea, alţi 10.000 de euro i-ar fi fost daţi magistratului de Cristian Borcea.

"Ştiu de la judecătoarea Terceanu Geanina că, înainte de pronunţarea hotărârii în dosarul „Transferurilor”, Borcea Cristian l-a trimis pe (.....) , să-i dea acesteia suma de 10.000 euro, în acelaşi scop, menţionat mai sus, lucru care s-a şi întâmplat, din spusele acesteia. De asemenea, ştiu că din cei 60.000 euro daţi de familia Becali prin intermediul meu judecătoarei, aceasta şi-a achiziţionat un apartament în zona Văcăreşti-Tineretului, în apropierea Mall-ului Sun Plaza, cu suma de aproximativ 70.000 euro", le-a mai spus unul dintre intermediarii mitei achetatorilor.

Magistratul Tribunalului Bucureşt a fost adusă joi la sediul DNA pentru a da declaraţii în acest dosar, iar ulerior a fost reţinut de procurorii anticorupţie. Totodată, la sediul DNA, au fost audiaţi, joi seară, Cristi Borcea şi fraţii Ioan şi Victor Becali. Aceştia au fost aduşi din Arestul Poliţiei, unde au fost transferaţi, miercuri, din penitenciar, unde îşi execută pedepsele primite în dosarul transferurilor de jucători.

În acelaşi dosar, procurorii au dispus şi urmărirea penală în continuare, pentru dare de mită, a lui Cristian Borcea, preşedinte executiv al Clubului de fotbal "Dinamo" la data faptei.

Dosarul de la DNA a fost constituit în urma unui denunţ, au declarat pentru MEDIAFAX sursele judiciare, care au precizat că Terceanu ar fi primit banii prin intermediari, care nu erau avocaţi.

Potrivit procurorilor, în 24 februarie 2009, judecătorului Geanina Terceanu, de la Tribunalul Bucureşti, i-a fost repartizat spre judecare dosarul transferurilor de fotbalişti, cauză în care Ioan Becali, Victor Becali şi Cristian Borcea, alături de alţi cinci oameni de fotbal, fuseseră trimişi în judecată pentru înşelăciune şi evaziune fiscală.

În 3 aprilie 2012, Geanina Terceanu a dispus achitarea tuturor celor opt inculpaţii trimişi în judecată în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste zece milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

Judecătorul a dispus achitare pentru toate infracţiunile reţinute în sarcina celor opt oameni de fotbal, în temeiul dispoziţiilor articolului 10 litera a din Codul de procedură penală din anul 1968, respectiv pentru că "fapta nu există".

Procurorii susţin că, pentru a da această soluţie, Terceanu ar fi primit de la Ioan şi Victor Becali şi de la suspectul Cristian Borcea, în mai multe tranşe, suma totală de 220.000 de euro.

În 12 noiembrie 2012, hotărârea de achitare pronunţată de Geanina Terceanu a fost desfiinţată printr-o decizie a Curţii de Apel Bucureşti, instanţa de control judiciar pronunţând condamnarea inculpaţilor la pedepse între trei şi opt ani de închisoare, cu executare sau cu suspendare.

Ulterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis rejudecarea cauzei, motivând că judecătorii de la CAB au respins toate probele cerute, nu i-au ascultat temeinic pe cei opt oameni de fotbal acuzaţi şi a dispus condamnarea pe probe în baza cărora fuseseră anterior achitaţi, de Tribunalul Bucureşti.

În urma rejudecării, tot la Curtea de Apel Bucureşti, toţi inculpaţii au primit, în martie 2014, pedepse cu executare: Cristian Borcea şi Ioan Becali - câte şase ani şi patru luni, Victor Becali - patru ani şi opt luni, Gheorghe Copos - trei ani şi opt luni, Mihai Stoica - trei ani şi şase luni, Gheorghe Neţoiu şi Jean Pădureanu - câte trei ani şi patru luni, şi Gheorghe Popescu - trei ani, o lună şi zece zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici