Dumbravă (CSM) cere sesizarea Inspecţiei Judiciare în cazul afirmaţiilor lui Băsescu legate de Niţu. Solicitarea, respinsă de CSM

Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru al CSM, a solicitat, joi, în cadrul şedinţei de plen, sesizarea Inspecţiei Judiciare cu privire la afirmaţiile lui Traian Băsescu la adresa procurorului general, Tiberiu Niţu, pentru a se stabili în ce măsura au afectat acestea sistemul de justiţie, însă Consiliul a respins cererea.

483 afișări
Imaginea articolului Dumbravă (CSM) cere sesizarea Inspecţiei Judiciare în cazul afirmaţiilor lui Băsescu legate de Niţu. Solicitarea, respinsă de CSM

Horaţius Dumbravă (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

 Plenul CSM a respins, joi, propunerea lui Horaţius Dumbravă de sesizare a Inspecţiei Judiciare cu privire la afirmaţiile fostului preşedinte Traian Băsescu la adresa procurorului general al României, Tiberiu Niţu, însă membrul CSM spune că va sesiza personal IJ, "ca orice cetăţean".

Propunerea judecătorului Horaţius Dumbravă de suplimentare a ordinii de zi a şedinţe plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu această solicitare a fost respinsă cu opt voturi "împotrivă", şapte "pentru" şi o abţinere.

Horaţius Dumbravă a cerut, în şedinţa de plen a CSM, sesizarea Inspecţiei Judiciare cu privire la afirmaţiile lui Traian Băsescu la adresa lui Tiberiu Niţu, pentru a se stabili în ce măsura declaraţiile fostului preşedinte au adus atingere independenţei sistemului de justiţie sau onoarei procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Judecătorul Dumbravă a declarat pentru MEDIAFAX, după respingerea propunerii sale, că va sesiza personal Inspecţia Judiciară, "ca orice cetăţean".

Întrebat de membri ai plenului CSM dacă simte că i-a fost denigrată reputaţia profesională, Niţu s-a limitat la a cere înregistrarea video a şedinţei de joi, fără a-şi prezenta punctul de vedere cu privire la afirmaţiile fostului preşedinte.

Traian Băsescu a declarat, luni, că procurorul general Tiberiu Niţu este suspectat că "a tras la Revoluţie", când era militar în trupele de Securitate şi probabil că "a împuşcat câţiva terorişti".

Fostul preşedinte a explicat, referindu-se la dosarul în care Gabriela Firea îl acuză de şantaj, că este suspect "cam la fel cum este Niţu”.

"Numai că eu sunt suspect că am făcut o declaraţie, iar Niţu e suspect că a împuşcat oameni la Revoluţie, că a tras, procurorul general. Era în trupele de securitate şi el scrie în declaraţia lui că li s-a spus că tragă înspre Dorobanţi, unde se mişcau terorişti şi el probabil că a împuşcat câţiva terorişti, ce să facă", susţinea fostul şef al statului.

Traian Băsescu a scris, marţi, pe Facebook, că la numirea în funcţia de procuror general ştia că Tiberiu Niţu are certificat de revoluţionar, motiv pentru care a fost încrezător că va finaliza dosarul Revoluţiei, iar despre faptul că acesta se afla printre "cei care au tras" el a aflat la finalul mandatului.

"La numirea în funcţia de procuror general ştiam că domnul Niţu are certificat de revoluţionar şi că a primit 8000 de metri pătraţi de pământ drept recompensă. Şi acesta a fost un motiv pentru care am fost încrezător că va finaliza dosarul revoluţiei. Mi-l imaginam sub gloanţele armatei", a scris pe Facebook fostul preşedinte Traian Băsescu, susţinând că abia în ultimele săptămâni de mandat a aflat că Tiberiu Niţu a tras de la clădirea Televiziunii, pe care o apăra.

"În ultimele săptămîni de mandat am aflat că militar în termen fiind (nu-i fac o vină din asta), a tras de la clădirea televiziunii pe care o apăra în direcţia blocurilor din Dorobanţi. Nu ştiu dacă a împuşcat pe cineva. Nici el nu ştie probabil. Dar abia atunci am înţeles că moral, domnul Niţu nu poate finaliza dosarul revoluţiei", a precizat Băsescu, întrebându-se de ce Niţu nu i-a spus de la numire că a fost "printre cei care trăgeau către populaţia răzvrătită".

În octombrie 2012, după audierile pentru funcţia de procuror general, la ieşirea din sala CSM, Niţu le declara jurnaliştilor că a primit, în baza legii, 8.000 de metri pătraţi, ca urmare a certificatului de revoluţionar. Militarii care au participat la Revoluţia din 1989 au beneficiat, ca şi civilii, de 10.000 de metri pătraţi de teren, iar în cazul celor 78 li s-a dat câte 8.000, "că atât a putut Primăria", preciza el.

Întrebat, miercuri, despre declaraţiile făcute de fosul preşedinte Traian Băsescu referitoare la faptul că el a împuşcat oameni la Revoluţie, Tiberiu Niţu a spus: "În calitate de magistrat am obligaţia de rezervă şi discreţie. Nu comentez şi nu răspund afirmaţiilor conjuncturale ale unor oameni politici, afirmaţii care nu au niciun temei juridic. Nu intenţionez să alimentrez un subiect creat artificial".

La Revoluţie, Tiberiu Niţu era militar în termen la unitatea de la Televiziunea Română, trei dintre colegii săi fiind împuşcaţi mortal.

Fostul şef al Parchetelor militare Dan Voinea a susţinut, într-un interviu din 2013, că actualul procuror general Tiberiu Niţu "are în dosarul Revoluţiei o declaraţie în care recunoaşte că a tras la Televiziune".

"El era atunci militar. Are certificat de revoluţionar acum, dar el trebuie cercetat la fel ca cei care au tras în decembrie 1989", spunea Voinea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici