Elena Băsescu: Guvernul poate solicita CE bani din FEAG pentru angajaţii Mechel şi Oltchim

Eurodeputatul PDL Elena Băsescu afirmă că Guvernul poate solicita Comisiei Europene mobilizarea Fondului European de Ajustare la Globalizare în sprijinul muncitorilor disponibilizaţi de la uzinele Mechel din Târgoviăşte şi Câmpia Turzii, dar şi de la Oltchim.

274 afișări
Imaginea articolului Elena Băsescu: Guvernul poate solicita CE bani din FEAG pentru angajaţii Mechel şi Oltchim

Elena Băsescu (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

"Guvernul poate solicita Comisiei Europene mobilizarea Fondului European de Ajustare la Globalizare în sprijinul lucrătorilor disponibilizaţi din cadrul uzinelor Mechel de la Târgovişte şi Câmpia Turzii, precum şi pentru cei care ar putea fi disponibilizaţi de la Oltchim", spune Elena Băsescu, într-un comunicat transmis miercuri.

Eurodeputatul PDL arată că o contribuţie din FEAG poate fi acordată de Comisia Europeană dacă are loc concedierea într-o perioadă de patru luni a cel puţin 500 de salariaţi ai unei întreprinderi dintr-un stat membru, inclusiv lucrătorii concediaţi în cadrul furnizorilor sau producătorilor din aval ai întreprinderii respective.

Plăţile din FEAG pot fi mobilizate şi pentru concedierea într-o perioadă de nouă luni a cel puţin 500 de salariaţi din întreprinderi mici şi mijlocii. De asemenea, pentru pieţele mici de forţă de muncă sau în împrejurări excepţionale, justificate în mod corespunzător de către statul membru în cauză, o cerere de contribuţie din partea FEAG poate fi considerată admisibilă şi atunci când concedierile au un impact grav asupra ocupării forţei de muncă şi asupra economiei locale.

"În ceea ce priveşte Mechel Câmpia Turzii, ultimul val de concedieri a debutat la începutul anului şi urma să se finalizeze la sfârşitul lunii februarie. Acolo au fost disponibilizaţi peste 700 de angajaţi, într-o perioadă mai mică de 4 luni. În concluzie, există posibilitatea ca Guvernul să depună o cerere pentru mobilizarea FEAG în sprijinul angajaţilor disponibilizaţi de la Mechel Câmpia Turzii. Totuşi, disponibilizările au avut loc în luna ianuarie şi februarie, deci pentru depunerea unei eventuale cereri de mobilizare a FEAG trebuie respectat termenul de 10 săptămâni", afirmă Elena Băsescu.

Ea adaugă că o solicitare poate fi făcută la momentul prevăzut şi în cazul Mechel Târgovişte, unde vor fi concediate peste 500 de persoane, însă procedurile de concediere nu au fost încă finalizate.

"În ceea ce priveşte Oltchim, la 1 aprilie, liderul sindical de acolo a anunţat că vor fi concediaţi 1.000 de salariaţi ai combinatului. Dacă acest lucru se confirmă, iar concedierile au loc în termen de 4 luni, atunci şi Oltchim ar putea fi eligibilă pentru acordarea unui sprijin din FEAG. Însă până în momentul în care aceste concedieri nu au loc sau autorităţile nu sunt notificate de viitoarele concedieri, nu se poate iniţia procedura", mai precizează eurodeputatul PDL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici