Emmanuel Macron l-a concediat pe brutarul tunisian Makram Akrout: „Este islamist”

  • Brutarul de origine tunisiană a câştigat competiţia pentru cea mai bună baghetă din Paris.
  • Potrivit tradiţiei, ar fi trebuit să aprovizioneze cu pâine Palatul Elysée pentru următorul an.
  • A prevalat însă linia de inflexibilitate faţă de fundamentalismul musulman a preşedintelui.
5914 afișări
Imaginea articolului Emmanuel Macron l-a concediat pe brutarul tunisian Makram Akrout: „Este islamist”

Emmanuel Macron l-a concediat pe brutarul tunisian Makram Akrout: „Este islamist”

Preşedintele francez Emmanuel Macron îşi reafirmă linia de fier împotriva extremismului islamic: a făcut-o în decembrie propunând o lege care să limiteze separatismul dintre statul laic şi fundamentalismul musulman, o face acum cu un act simbolic şi concret: şeful statului a decis să renunţe la talentul lui Makram Akrout, „cea mai bună baghetă din Paris”, câştigător al titlului care i-ar fi asigurat aprovizionarea cu pâine pentru şeful statului timp de un an. Fatal pentru Akrout au fost câteva mesaje postate pe reţelele sociale considerate „anti-franceze şi„ pro-islamice”.

Sâmbătă, Macron l-a felicitat pe câştigător, un producător francez de matriţe de origine tunisiană. Dar, apoi site-ul, Tunis Tribune, care se defineşte drept „portalul tunisienilor lumii”, citase postări pe Facebook ale lui Akrout, ceea ce a ridicat multe nedumeriri.

El acuză Franţa „că încurajează şi răspândeşte decadenţa în ţările noastre pentru a-şi proteja interesele coloniale şi a ne îndepărta de religie şi de valorile islamice”. Akrout încercase să se apere spunând că contul său fusese „piratat”.

Avocatul său, însă, a recunoscut că poate „a schimbat conţinut publicat pe reţelele de socializare fără a înţelege pe deplin conţinutul”. Controversa a fost imediată, atât de mult încât deja la ceremonia de premiere de sâmbătă, Akram nu s-a prezentat.

Akrout este primul exclus de când premiul a fost creat de primăria Parisului, în 1994. Bagheta este mai mult decât o bucată de pâine. Este un simbol al Franţei, care anul acesta a fost nominalizată în Patrimoniului Mondial UNESCO.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici