Enel, amendată de ANPC cu 13.000 de lei pentru că percepea penalităţi la denunţarea contractului

Enel Energie Muntenia a fost amendată de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), cu 13.000 de lei, pentru că impunea consumatorilor care doreau să denunţe unilateral contractul de furnizare a energiei să plătească 400 de lei pentru fiecare lună pentru care operează denunţarea.

Share pe Facebook 1718 afişări

Imaginea articolului Enel, amendată de ANPC cu 13.000 de lei pentru că percepea penalităţi la denunţarea contractului

Enel, amendată de ANPC cu 13.000 de lei pentru că percepea penalităţi la denunţarea contractului

O asociaţie de proprietari din Voluntari s-a plâns de existenţa unor clauze abuzive în contractul standard de furnizare a energiei electrice: în cazul în care consumatorii doreau să denunţe anticipat contractele, aceştia trebuiau să notifice cu 30 de zile înainte şi să plătească celeilalte părţi suma de 400 de lei pentru fiecare lună pentru care operează denunţarea contractului, potrivit ANPC.

Direcţia Generală de Control şi Supraveghere a Pieţei a desfăşurat un control privind aspectele sesizate.

În timpul desfăşurării controlului, Enel Energie Muntenia SA a prezentat trei contracte de furnizare a energiei electrice încheiate cu asociaţii de proprietari şi trei contracte încheiate cu consumatori persoane fizice. În urma controlului s-a constatat că acea clauză de denunţare era menţinută, fiind modificate doar termenele aferente notificării şi sumele datorate în caz de denunţare anticipată.

Legislaţia specifică desfăşurării activităţii din domeniu nu prevede posibilitatea ca SC Enel Energie Muntenia SA să denunţe unilateral contractul, existând situaţii limitative în care furnizorul este îndreptăţit să rezilieze din iniţiativa sa contractul de furnizare a energiei electrice.

Concluziile controlului au fost acelea ca SC Enel Energie Muntenia SA utilizează o practică comercială agresivă, impunând consumatorilor "să ramână captivi în contractul de furnizare a energiei electrice pe toată durata contractuală".

"SC Enel Energie folosea o poziţie de forţă, o influenţă nejustificată faţă de consumatori, putând limita libertatea de alegere şi comportamentul consumatorilor de a denunţa contactul de furnizare a energiei electrice. S-a constatat încălcarea prevederilor Legii nr. 363/2007 modificată, operatorul economic fiind sancţionat cu amendă contravenţională", se arată în comunicatul ANPC.

Reprezentanţii ANPC au precizat pentru MEDIAFAX că amenda dispusă în acest caz a fost de 13.000 de lei.

Totodată, a fost dispusă măsura de încetare a practicii comerciale incorecte.

Potrivit preşedintelui ANPC, Bogdan Pandelică, contractele semnate cu furnizorii de servicii nu trebuie să limiteze opţiunile consumatorilor de a-şi alege furnizorul pe care şi-l doresc şi care răspunde cel mai bine nevoilor lor.

Share pe Facebook

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
ANPC ,
ENEL ,
AMENDĂ
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.