EXCLUSIV: Ministerul Mediului cere modificarea OUG 9 a Guvernului Grindeanu

Ministerul Mediului a propus modificarea ordonanţei de urgenţă 9, adoptată de Guvern la începutul lunii februarie, prin care se aduc o serie de modificări privind salarizarea funcţionarilor publici şi cere ca veniturile inspectorilor de mediu să fie la nivelul funcţionarilor din aparatul central.

3837 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Ministerul Mediului cere modificarea OUG 9 a Guvernului Grindeanu

EXCLUSIV: Ministerul Mediului cere modificarea unei OUG a Guvernului Grindeanu (Imagine: Facebook)

Ministerul Mediului a depus un amendament la proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului numărul 9/2017, privind unele măsuri bugetare şi modificarea şi completarea unor acte normative privind salarizarea funcţionarilor publici.

Mai exact, reprezentanţii ministerului cer modificarea articolului 1, care prevede ca "în perioada martie - decembrie 2017, se menţin în plată la nivelul acordat pentru luna februarie 2017 cuantumul brut al salariilor de bază (...) de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice".

Noul text de lege, aşa cum îl propune Ministerul Mediului, ar urma să prevadă că "prin excepţie de la prevederile art. 1 (1), începând cu luna iulie 2017, salariile de bază pentru Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului (ANPM) şi Agenţiile Judeţene pentru Protecţia Mediului, Garda Naţională de Mediu şi Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării se stabilesc, prin asimilare, la nivelul salariilor de bază aferente funcţiilor din cadrul Ministerului Mediului pentru personalul încadrat pe funcţii publice şi contractuale din aparatul propriu al acestora".

Astfel, conform unor analize efectuate de reprezentanţii Ministerului Mediului, veniturile inspectorilor ar urma să crească, în medie, cu aproximativ 40-50%.

În expunerea de motive a acestui amendament se arată că "deşi protecţia mediului este un domeniu de importanţă strategică, reprezentând o vulnerabilitate, un risc şi o prioritate conform Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării, angajaţii din domeniul protecţiei mediului sunt remuneraţi în prezent conform celei mai mici grile de salarizare din întregul sistem bugetar. (...) Prezentul amendament se referă la un număr de 2.905 posturi, din care 809 la Garda Naţională de Mediu, 1.925 la ANPM şi 171 la Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării".

De exemplu, un comisar cu studii superioare, care are acum un venit de aproximativ 2.400 de lei, ar urma să primească din luna iulie 3.300 de lei. Impactul bugetar estimat va fi de aproximativ 34 de milioane de lei.

Amendamentul de modificare a OUG 9/2017 a primit deja aviz favorabil din partea comisiei de buget din Senat, urmând ca până la finalul lunii martie senatorii să decidă dacă adoptă sau nu propunerea Ministerului Mediului, urmând apoi ca proiectul să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, acesta fiind forul decizional.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici