Femeia din Capitală, acuzată în Canada că şi-a răpit copilul, va fi arestată în vederea extrădării: “Am plecat pe fugă, să-mi păzesc copilul de abuzuri". Parchetul contestă arestarea

Ana Maria Nedelcu, femeia acuzată în Canada că şi-a răpit copilul, va fi arestată preventiv în vederea extrădării, a decis miercuri Curtea de Apel Bucureşti, hotărârea fiind executorie însă nu şi definitivă.

3201 afișări
Imaginea articolului Femeia din Capitală, acuzată în Canada că şi-a răpit copilul, va fi arestată în vederea extrădării: “Am plecat pe fugă, să-mi păzesc copilul de abuzuri". Parchetul contestă arestarea

Femeia din Capitală, acuzată în Canada că şi-a răpit copilul, va fi arestată în vederea extrădării (Imagine: Silviu Matei/ Arhiva Mediafax Foto)

UPDATE: Parchetul a contestat arestarea femeii acuzate de autorităţile din Canada că şi-a răpit copilul

Pachetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti a contestat decizia instanţei prin care s-a dispus arestarea preventivă a Anei Maria Nedelcu, femeia acuzată în Canada că şi-a răpit copilul, concluzii de lăsare în libertate a acesteia fiind puse şi în sala de judecată de către procuror.

Poliţiştii au pus în aplicare mandatul de arestare preventivă emis de Curtea de Apel Bucureşti pe numele Anei Maria Nedelcu, aceasta fiind dusă în arest de la locuinţa sa din Capitală.

"Deocamdată e un mandat de arestare pentru 30 de zile. Nu am cuvinte. Copilul rămâne cu mama mea. Este cumplit. Până să-mi fac bagajul au venit cei de la poliţie. Nu am avut timp să-mi iau rămas bun de la copil", a declarat Ana Maria Nedelcu.

Decizia a fost luată după ce autorităţile din Canada au cerut extrădarea femeii, fiind acuzată de răpire internaţională de minori şi încălcare a ordinului de custodie pentru că în anul 2014 a decis să plece din Canada alături de unul dintre copii săi minori, deşi pentru acesta avea ordin comun de custodie alături de tatăl lui.

Potrivit articolului 43 din legea 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, "după identificare, procurorul general competent sesizează de îndată Curtea de Apel competentă, pentru a aprecia asupra luării măsurii arestării provizorii în vederea extrădării a persoanei extrădabile şi continuarea procedurii judiciare de soluţionare a cererii de extrădare".

În sala de judecată, procurorii au susţinut că nu se impune arestarea preventivă a Anei Maria Nedelcu, însă instanţa a dispus emiterea unui mandat de arestare pentru 30 de zile, în vederea extrădării. Ulterior, Parchetul Curţii de Apel Bucureşti a contestat hotărârea.

"Admite cererea de arestare provizorie formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti. Dispune arestarea provizorie în vederea extrădării către autorităţile judiciare din Canada, a persoanei solicitate Nedelcu Ana Maria, pe o perioadă de 30 de zile, de la data efectivei arestări", au anunţat magistraţii Curţii de Apel Bucureşti. Decizia nu este definitivă însă este executorie.

Ana Maria Nedelcu este căutată de autorităţile din Canada pentru răpire internaţională de minori şi încălcare a ordinului de custodie, extrădarea sa urmând să se judece la Curtea de Apel Bucureşti la data de 21 aprilie.

Femeia a locuit în Canada până în 2014 când a decis să plece alături de unul dintre copii săi minori, deşi pentru acesta avea ordin comun de custodie alături de tatăl lui. “ În anul 2014 aceasta a plecat în România împreună cu copilul său minor, încălcând ordinul de custodie emis de către o instanţă canadiană, ordin prin care drepturile părinteşti privind pe minor erau exercitate de către ambii părinţi”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.

După plecare, tatăl copilului a făcut plângere penală iar acum femeia este urmărită penal pentru răpire şi încălcarea unui ordin comun de custodie, fapte pentru care, în Canada, riscă până la 10 ani de închisoare.

Contactată de agenţia MEDIAFAX, Ana Maria Nedelcu a declarat că a decis să-l aducă pe copil în România, deşi nu avea acordul tatălui, pe motiv că erau supuşi unor agresiuni.

“ Eu am plecat pe fugă, să-mi păzesc copilul de abuzuri. Acolo, din partea autorităţilor nu am avut niciun fel de ajutor. Din 2014 şi până acum, el nu a încercat deloc să-şi vadă copilul, să vină aici. ”, a povestit Ana Maria Nedelcu pentru MEDIAFAX.

Copilul, în vârstă acum de 6 ani, are dublă cetăţenie, candiană şi română, potrivit avocatului femeii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici