Florin Secureanu, fost manager al Spitalului Malaxa, reţinut de DNA/ Prejudiciul în acest dosar este de aproape două milioane lei

Fostul manager al Spitalului Malaxa, Florin Secureanu, a ajuns vineri la DNA pentru a fi audiat în dosarul în care procurorii au ridicat documente de la unitatea medicală, după ce în spaţiul public au apărut informaţii referitoare la cheltuieli ilegale pe care acesta le-ar făcut. UPDATE: Florin Secureanu a fost reţinut, vineri seara, de procurorii DNA, fiind acuzat că în perioada 2009-2016 "a pus în aplicare o schemă prin care sustrăgea repetat (aproape zilnic) sume de bani din casieria spitalului", prejudiciul fiind de aproape două milioane lei.

3158 afișări
Imaginea articolului Florin Secureanu, fost manager al Spitalului Malaxa, reţinut de DNA/ Prejudiciul în acest dosar este de aproape două milioane lei

Fostul manager al Spitalului Malaxa, Florin Secureanu, audiat la DNA (Imagine: Arhiva Foto Mediafax)

Fostul manager al Spitalului Malaxa a mers vineri la DNA, unde a fost informat că este urmărit penal. După mai multe ore de audieri procurorii au dispus reţinerea sa pentru 24 de ore.

"Din probele administrate a rezultat că s-au emis facturi pentru un număr de 1075 zile, ceea ce înseamnă că suspectul şi-a însuşit, în 1075 de zile, sume de bani din patrimoniul spitalului. Suma totală delapidată este evaluată la 1.944.594 lei, ceea ce reprezintă şi prejudiciu cauzat spitalului clinic Nicolae Malaxa. Pentru a justifica în documentele financiar-contabile ale instituţiei publice sumele de bani astfel delapidate, suspectul Secureanu Adrian Florin a cerut personalului din cadrul serviciilor din subordinea sa (serviciul financiar – contabil, serviciul achiziţii, serviciul administrativ), să întocmească în fals documente justificative (facturi şi chitanţe). În acest scop, directorul spitalului s-a folosit de două societăţi comerciale cu un comportament fiscal neadecvat, care figurau fictiv ca furnizori de consumabile IT şi prestatori de servicii de reparaţii şi mentenanţă calculatoare ai spitalului. În realitate, aceste două societăţi nu au avut niciodată contracte cu spitalul clinic Nicolae Malaxa şi în consecinţă nu au prestat niciun serviciu şi nu au livrat niciun fel bunuri instituţiei publice", anunţă DNA.

În perioada 20 mai 2011 – noiembrie 2016, Florin Secureanu ar fi cerut în mod repetat unei firme care avea atribuite contracte de achiziţie directă cu spitalul să îi plătească o serie de deplasări pe care el şi apropiaţi ai săi le făceau în străinătate şi în ţară, societatea plătind 470 de deplasări ale acestuia şi ale apropiaţilor săi, în valoare de 801.138 lei.

"Serviciile turistice de care a beneficiat managerul spitalului şi apropiaţii săi, plătite de societatea care avea contracte cu spitalul, au constat în achiziţionarea de bilete avion, cazare, închirieri auto, mic dejun, etc. Destinaţiile au fost variate, atât în Europa, America, Asia, cât şi în România", precizează procurorii.

Anterior, surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că fostul manager al Spitalului Malaxa a răspuns la citaţia procurorilor, prezentându-se la audieri.

Primarul Capitalei l-a demis pe Florin Secureanu de la conducerea Spitalului Malaxa, după ce în spaţiul public au apărut informaţii referitoare la cheltuieli ilegale pe care acesta le-ar fi făcut. DNA a deschis o anchetă, procurorii ridicând documente de la unitatea medicală săptămâna trecută.

Tolo.ro a publicat înregistrări audio în care ar apărea managerul Spitalului Malaxa, Florin Secureanu, în timp ce îşi jigneşte subordonaţii dar şi declaraţii ale unor angajaţi a căror identitate nu a fost făcută publică, aceştia precizând că din spital ar fi ieşit bani ilegal, pe baza unor facturi fabricate în unitatea medicală.

La data de 30 noiembrie Ordinul de Malta a anunţat că fostul manager al Spitalului Malaxa nu este membru al instituţiei şi că se ia în calcul acţionarea acestuia în instanţă. Precizările au fost făcute după ce în declaraţia de interese a lui Adrian Securean se menţionează că este membru al Fundaţiei Marelui Priorat Român Autonom al Ordinului Suveran al Sfântului Ioan De Jerusalim - Cavalerii de Malta. Potrivit declaratiei de avere, acesta are trei imobile în sectorul 2 din Bucureşti, un teren în Ilfov, o parte dintr-un teren de 2.500 mp din judeţul Dâmboviţa, patryu terenuri în satul Conteşti din judeţul Mureş şi părţi din două imobile, unul în Târgu Ocna şi celălalt în Târgovişte. De asemenea, medicul are bijuterii în valoare de 6.000 euro şi tablouri însumând 5.000 euro.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici