Fostul ministru Miclea: Actualul sistem de educaţie, lipsit de sens. Media de intrare să fie minim 5

Fostul ministru al Educaţiei Mircea Miclea consideră că actualul sistem de educaţie este "lipsit de sens" întrucât liceele sunt obligate să îi accepte pe elevi până în clasa a X-a -cât durează învăţământul obligatoriu - indiferent de medie şi propune adoptarea modelului finlandez, cu media minimă 5.

383 afișări
Imaginea articolului Fostul ministru Miclea: Actualul sistem de educaţie, lipsit de sens. Media de intrare să fie minim 5

Fostul ministru Miclea: Actualul sistem de educaţie, lipsit de sens. Media de intrare să fie minim 5 (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Întrebat, miercuri, de corespondentul MEDIAFAX cum comentează situaţia legată de intrarea la liceu a unor elevi cu medii sub 3 şi ce soluţii ar exista pentru rezolvarea acestei probleme, Mircea Miclea a spus că a propus o variantă în Legea educaţiei, care nu a fost însă luată în considerare.

"Eu am propus în Legea educaţiei o soluţie, după model finlandez, care a fost boicotată şi nu a fost luată în considerare şi care ar trebui avută în vedere. Astfel, ar trebui un învăţământ obligatoriu cu clasă pregătitoare plus nouă clase de şcoală primară şi gimnazială, după care să se dea examen de admitere la liceu, iar liceul să fie de trei ani. La finalul acestui ciclu, elevul va avea 16 ani şi se poate angaja pe piaţa muncii. Dacă nu se angajează, poate da examen la liceu şi să urmeze liceul. Iar acest examen să aibă loc în acele licee unde numărul de candidaţi depăşeşte numărul de locuri, iar media de intrare să fie minim 5. Este o schemă logică. Nu se va ajunge la situaţia de acum, în care intră elevi la liceu cu medie sub 3", a spus Miclea.

Potrivit acestuia, actualul sistem este "lipsit de sens" şi permite şi elevilor cu medii mici să urmeze liceul.

"Acum avem examen la finalul clasei a VIII-a, iar învăţământul este obligatoriu zece clase, deci eşti obligat să îl iei pe elev până în clasa a X-a, indiferent de media cu care a intrat la liceu", a subliniat Miclea.

Mircea Miclea a fost ministru al Educaţiei între decembrie 2004 şi octombrie 2005, fiind susţinut de PDL.

Rezultatele primei repartizări computerizate confirmă, şi anul acesta, că liceele cu cele mai mici medii de admitere înregistrează rezultate dezastruoase la bacalaureat, în timp ce acolo unde se intră cu medii mari sunt cele mai bune rate de promovare a acestui examen.

Potrivit legislaţiei în vigoare, în învăţământul liceal se pot înscrie şi elevii care au obţinut medii sub 5 la evaluarea naţională.

Astfel, în unele licee din toată ţara s-a intrat, şi anul acesta, cu medii mai mici chiar de 3. Originile acestei realităţi sunt în 2009, când a fost introdusă evaluarea naţională, ale cărei note sunt luate în calcul la intrarea în liceu fără examen.

Măsurile luate acum cinci ani au avut, potrivit iniţiatorilor, un rol social: niciun copil să nu rămână pe stradă şi, chiar cu note de 2, 3 sau 4, să fie admişi în liceu.

Astfel, după prima repartizare computerizată, peste 15.000 de elevi au fost admişi la liceu cu medii sub 5.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici