Fostul şef al Poliţiei, Liviu Popa, ACHITAT. Decizia instanţei, valabilă pentru toţi inculpaţii din dosar

Persoanele trimise în judecată în dosarul în care fostul şef al Poliţiei, Liviu Popa, a fost acuzat de fapte de corupţie, au fost achitate, vineri, în primă instanţă, de Curtea de Apel Timişoara.

3140 afișări
Imaginea articolului Fostul şef al Poliţiei, Liviu Popa, ACHITAT. Decizia instanţei, valabilă pentru toţi inculpaţii din dosar

Fostul şef al Poliţiei, Liviu Popa, ACHITAT. Decizia instanţei, valabilă pentru toţi inculpaţii din dosar

Curtea de Apel Timişoara a dispus achitări pentru inculpaţii acuzaţi de corupţie, respectiv pentru Liviu Popa şi poliţiştii acuzaţi.

Hotărârea Curţii de Apel Timişoara nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile.

În septembrie 2016, fostul şef al Poliţiei, Liviu Popa, a fost pus sub control judiciar de procurorii anticorupţie din Oradea pentru luare de mită.

Potrivit DNA, alături de Liviu Popa erau cercetaţi sub control judiciar şi Remus Daniel Indrei, şef al Poliţiei municipiului Beiuş la data faptelor, fiind acuzat de luare de mită, Dorin Ioan Vesa, acuzat de luare de mită şi instigare la această infracţiune, Gheorghe Bat, la data faptelor şef al Posturilor de Poliţie Cărpinet şi Pietroasa, cercetat pentru luare de mită şi complicitate, trafic de influenţă şi dare de mită, Raul Ovidiu Raj Rotar, şef al Postului de Poliţie Cărpinet la data faptelor, suspectat de complicitare la luare de mită şi dare de mităşi Minodora Ioana Pătroc, consilier superior în cadrul Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, cercetată pentru luare de mită.

În aceeaşi cauză erau cercetaţi şi Nicolae Dan Bodea, la data faptei viceprimar al comunei Remetea, acuzat de efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia şi Ioan Florian Simea, viceprimar al comunei Roşia, suspectat de efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia şi dare de mită.

Procurorii anticorupţie susţieau la vremea respectivă că în perioada 2012 – 2014, Liviu Popa şi comisarul şef Indrei Remus Daniel, în calitate de şef al Poliţiei municipiului Beiuş, ar fi protejat o persoană cercetată, martor în actualul dosar.

„Popa Liviu şi Indrei Remus au făcut demersuri şi au exercitat atribuţiile de serviciu astfel încât să fie soluţionate favorabil petiţiile/reclamaţiile şi dosarele penale înregistrate la Poliţia mun. Beiuş şi la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul I.P.J. Bihor care vizau presupuse infracţiuni comise de persoana respectivă. De asemenea, cei doi inculpaţi s-au angajat să nu procedeze la sesizarea din oficiu şi constituirea de noi dosare penale referitoare la faptele penale comise de către persoana respectivă şi despre care aceştia ori subordonaţii lor ar fi luat la cunoştinţă în orice mod", anunţa DNA printr-un comunicat de presă.

În schimb, cei doi ar fi cerut de la persoana respectivă diferite bunuri în valoare totală de 11.979 lei, o parte din sumă, 7.979 lei, constând în „achiziţionarea de obiecte de mobilier şi prestarea unor servicii/lucrări de renovare la sediul Poliţiei mun. Beiuş", spun procurorii.

„Anterior, în vara anului 2012, inculpatul Popa Liviu, în aceeaşi calitate, a pretins şi primit de la aceeaşi persoană diferite foloase necuvenite, constând în prestarea de servicii/lucrări în vederea racordării, în mod provizoriu, la reţeaua de curent electric a locuinţei sale în valoare de 1.500 lei", se arăta în comunicatul DNA.

Potrivit sursei citate, în cursul lunii iulie 2015, Indrei Remus Daniel, „în calitate de şef al Poliţiei municipiului Beiuş, a pretins, prin intermediul şefului postului de poliţie Cărpinet, Rotar Raul Ovidiu Raj, de la 5 persoane, cantitatea de 2 (două) tone şi 11 (unsprezece) mp de piatră ornamentală pentru pavarea curţii de la locuinţa unei rude. Pentru foloasele respective, cei doi inculpaţi Indrei Remus Daniel şi Rotar Raul Ovidiu Raj s-au angajat să nu ia măsurile prevăzute de lege în ceea ce priveşte activitatea ilicită de exploatare şi comercializare a pietrei ornamentale de către persoanele respective".

Indrei Remus Daniel ar fi primit în anul 2015 foloase de la Raul Ovidiu Raj Rotar şi Gheorghe Bat pentru tratamentul preferenţial pe care l-ar fi manifestat faţă de cei doi, mai spun procurorii.

„În perioada decembrie 2014 – aprilie 2015, comisarul şef Indrei Remus Daniel, în calitate de şef al Poliţiei mun Beiuş, având în subordine Postul de Poliţie Pietroasa, a pretins, acceptat şi primit de la administratorul unei societăţi comerciale, atât în mod direct, cât şi prin intermediul agentului şef principal Bat Gheorghe, diferite foloase necuvenite, în schimbul cărora, inculpatul urma să protejeze activitatea infracţională a omului de afaceri", explica DNA.

În ceea ce îi priveşte pe şefii de la Poliţia Cărpinet şi de la Poliţia Rurală Beiuş, aceştia ar fi primit în decursul anilor mai multe bunuri pentru proteja mai multe persoane.

„În cursul lunii iunie 2015, inculpata Pătroc Minodora Ioana, în calitate de consilier superior în cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor - Serviciul Avize, Acorduri, Autorizaţii, a pretins şi primit, prin intermediul agentului şef principal Rotar Raul Ovidiu Raj, de la 4 persoane, cantitatea de 20 – 22 mp de piatră ornamentală pentru pavaj, pe care a folosit-o cu ocazia construirii unei locuinţe personale. În schimbul foloaselor pretinse şi primite, inculpata, având atribuţii directe în legătură cu eliberarea avizului şi acordului de mediu, a susţinut demersurile persoanelor respective pentru obţinerea avizului de mediu şi a acordului de mediu, proceduri premergătoare obţinerii autorizaţiei de mediu pentru activitatea de exploatare şi comercializare a pietrei ornamentale", arătau procurorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici