Guvernul a avizat Lista persoanelor propuse pentru funcţia de judecător din partea României la CEDO

Lista persoanelor propuse pentru funcţia de judecător din partea României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) şi pe care figurează Iulia Motoc, Florin Streteanu, Bianca Guţan şi, ca rezervă, Tudor Panţîru, a fost aprobată de Guvern în şedinţa de miercuri.

275 afișări
Imaginea articolului Guvernul a avizat Lista persoanelor propuse pentru funcţia de judecător din partea României la CEDO

Guvernul a avizat Lista persoanelor propuse pentru funcţia de judecător din partea României la CEDO

Cei patru au fost anunţaţi vineri de către comisia de selecţie.

Lista principală, pe care sunt trecuţi, în ordine alfabetică, Bianca Andrada Guţan, Iulia Antonella Motoc şi Florin Streteanu, va fi înaintată Consiliului Europei de către Guvern, după obţinerea avizului comisiilor juridice şi pentru drepturile omului din Senat şi Camera Deputaţilor, reunite în şedinţă comună.

Judecătorul român la CEDO va fi ales de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, dintre cei trei candidaţi propuşi de Guvernul României.

Pentru funcţia de judecător din partea României la CEDO au mai candidat Cristina Coteanu şi Paul Vasilescu, aceştia susţinând interviul miercuri, la Ministerul Justiţiei. La interviu nu a mai participat procurorul Codrin Miron, de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Arad, care s-a retras.

La 16 decembrie 2013 va înceta mandatul actualului judecător al României la CEDO, Corneliu Bîrsan.

Iulia Antoanella Motoc este judecător la Curtea Constituţională din 2010, ea fiind desemnată de Senat, la propunerea PDL şi a grupului independenţilor. Motoc a absolvit în 1989 Facultatea de Drept din Bucureşti, iar, pentru puţin timp, a activat ca procuror la Giurgiu, apoi timp de cinci ani a fost judecător la Judecătoria sectorului 2 Bucureşti. Este doctor în etică (Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Filosofie), doctor în drept internaţional public (Universitatea "Paul Cezanne" Aix-Marseille), fiind profesor la Universitatea din Bucureşti, din 2002.

Bianca Guţan este doctor în drept şi lucrează ca profesor la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu.

Florin Streteanu deţine, de asemenea, titlul de doctor în drept, iar în prezent este decan al Facultăţii de Drept din Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca.

Tudor Panţîru este judecător al Curţii Constituţionale din Republica Moldova şi fost deputat PSD în Parlamentul României. Acesta a mai fost judecător internaţional CEDO, între 1996 şi 2001, conform CV-ului postat pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici