Hossu: Codul muncii ar trebui să fie un sistem de protejare a părţii slabe, adică a angajatului

Preşedintele Confederaţiei Naţional Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat joi, că în noul Cod al muncii sunt nenumărate aspecte care prevăd liberalizări, fără reguli care să împiedice abuzul, deşi acest act normativ ar trebui să fie un sistem care să protejeze angajatul.

37 afișări
Imaginea articolului Hossu: Codul muncii ar trebui să fie un sistem de protejare a părţii slabe, adică a angajatului

Hossu: Codul muncii ar trebui să fie un sistem de protejare a părţii slabe, adică a angajatului (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Bogdan Hossu a declarat, la o dezbaterea privind modificările Codului Muncii organizată de Grupul de Dialog Social (GDS), la care a participat şi premierul Emil Boc, că regretă că o astfel de discuţie pe Codul muncii are loc după adoptarea acestuia, considerând că este "fără sens".

Liderul sindical a precizat că în noua lege sunt nenumărate aspecte care prevăd liberalizări, iar sindicatele au cerut introducerea unor reguli care să evite apariţia abuzurilor.

"Codul Muncii trebuie să fie un sistem de protejare a mecanismelor de protecţie a părţii slabe, angajatul", a arătat Hossu.

El a criticat prevederile prin care ar urma să fie sancţionată cu amendă penală sau închisoare angajarea fără forme legale, precizând că, în ultimii 20 de ani, în România nu s-a aplicat nici măcar o singură amendă penală pentru acest lucru.

"Era mai normal să faceţi o amendă fiscală pentru angajatori. Că asta îi doare pe angajatori cel mai tare", a mai spus preşedintele de la "Cartel Alfa".

El a precizat că nişte măsuri stricte pentru reducerea muncii la negru şi la gri erau necesare, arătând că în perioada 2009 - 2010 s-a dublat numărul salariaţilor înregistraţi ca "necalificaţi" în actualul Contract Colectiv de Muncă.

"Aproximativ 1,7 milioane de salariaţi din 4,3 milioane sunt necalificaţi. PIB-ul nu se poate face cu o treime de angajaţi necalificaţi. Aceşti oameni lucrează la gri. Potrivit declaraţiilor preşedintelui Traian Băsescu, citând dintr-un raport, sunt peste 1.650.000 de persoane care lucrează la negru, iar 1.750.000 dintre lucrători erau, în 2009, asistaţi social", a arătat Hossu.

Guvernul va explica din nou sindicatelor, până săptămâna viitoare, că noul Cod al Muncii nu instaurează sclavagismul, ci va ajuta la ocuparea mai uşor a unui loc de muncă, a declarat, joi, premierul Emil Boc.

"Dreptul la protest este garantat şi nu poate fi oprit, dar până săptămâna viitoare vom explica din nou că noul Cod al Muncii nu are nimic de-a face cu sclavagismul şi că afirmaţiile în acest sens sunt false şi fără acoperire", a spus Boc.

Guvernul şi-a asumat, marţi, răspunderea pe Codul Muncii, iar parlamentarii PSD, PNL şi PC au depus o moţiune de cezură care va fi dezbătută şi votată în 16 martie.

Cele cinci confederaţii sindicale au anunţat că vor organiza în Capitală, în 16 martie, un miting la care estimează că vor participa 50.000 de persoane, sindicaliştii invitând la protest toţi cetăţenii nemulţumiţi de locul de muncă întrucât Codul Muncii asumat de Guvern îi va afecta pe toţi angajaţii.

Sindicaliştii spun că dacă în urma mitingului din 16 martie nu vor fi rezolvate cererile lor, vor face grevă generală, pentru care strâng semnături până pe 14 martie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici