Iaşi: Bătrână de 25 de kilograme, ţinută în spital după ce familia a refuzat să o primească acasă

Medicii Spitalului "Sf. Spiridon" Iaşi au sesizat Poliţia în cazul unei femei de 77 de ani din comuna ieşeană Gorban care cântăreşte doar 25 de kilograme şi a fost tratată în unitate şi trimisă acasă cu ambulanţa, familia acesteia refuzând să o primească, astfel că bătrâna a fost readusă la spital.

321 afișări
Imaginea articolului Iaşi: Bătrână de 25 de kilograme, ţinută în spital după ce familia a refuzat să o primească acasă

Iaşi: Bătrână de 25 de kilograme, ţinută în spital după ce familia a refuzat să o primească acasă (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Medicii de la Spitalul "Sfântul Spiridon" din Iaşi spun că femeia de 77 de ani a ajuns la spital la începutul săptămânii trecute, în stare gravă, şi a fost diagnosticată cu "casexie extremă", boală care se manifestă prin slăbire generală a organismului, cu scăderea activităţii sistemelor morfuncţionale, hipotensiune şi topire musculară.

"Aceasta a fost internată de medicul de gardă şi tratată, a fost rehidratată şi realimentată. La diagnostic s-au adăugat şi tulburări psihice uşoare. Medicul curant nu a văzut un asemenea caz în 25 de ani de medicină. În cursul internării a vizitat-o un fiu şi au sunat la ea trei fiice de la Gorban, Petroşani şi una din Italia", a declarat, marţi, Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD Iaşi.

Aceasta a spus că, observându-se faptul că există o familie care să o aştepte pe femeie, bătrâna a fost trimisă acasă, luni, cu o ambulanţă.

"A fost externată şi trimisă acasă cu ambulanţa, dar nu a fost primită şi autorităţile locale au sunat să fie trimisă înapoi la Iaşi. Acum este iar în clinica medicală, am apelat la Poliţie, la primarul din Gorban şi la asistenţa socială. Crede cineva că este datoria unui spital regional de urgenţă să hrănească şi să îngrijească această bătrână cu casă, copii şi nepoţi?", a mai spus medicul Diana Cimpoeşu.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, primarul comunei Gorban, Dănuţ Rotaru, a spus că echipajul ambulanţei care a mers să o ducă pe femeie acasă a venit fără să anunţe autorităţile locale, iar doi dintre membrii familiei au dat declaraţii scrise la primărie că nu o pot primi pe bătrână pentru a avea grijă de ea.

"Au trimis-o acasă fără să ne anunţe, fără nimic. A venit doar cu şoferul de pe ambulanţă, fără medic, fără nimic şi noi nu eram pregătiţi. Nu ştiam nimic, nu făcuserăm anchetă socială în familie, dacă se poate integra. Dovada e că doi dintre copii ne-au dat declaraţie scrisă că nu vor să o primească fiindcă stau şi ei în gazdă", a declarat primarul comunei Gorban.

Acesta susţine că în cursul zilei a reuşit să vorbească la fostul spital pentru bătrâni din comuna Răducăneni ca să o primească pe bătrână până când se soluţionează situaţia de acasă.

"E fostul spital de bătrâni, finanţat de Consiliul Judeţean. Au toate locurile ocupate, dar au fost de acord să o primească provizoriu până când ajungem să găsim soluţii legale să aranjăm o cameră ca să fie adusă înapoi şi cred că trebuie să găsim personal care să o îngrijească până o să reuşim să sensibilizăm familia", a mai spus primarul.

Potrivit acestuia, miercuri reprezentanţii Primăriei Gorban vor solicita Spitalului de Urgenţe "Sfântul Spiridon" din Iaşi să o trimită din nou pe femeie cu ambulanţa, pentru a o putea interna la Răducăneni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici