ICCJ: Primarul suspendat din Peştişani, trimis în judecată pentru corupţie, poate reveni în funcţie

Primarul suspendat din comuna Peştişani (Gorj), Florin Pavel, trimis în judecată într-un dosar privind presupuse abuzuri ale acestuia, poate reveni în funcţie după ce instanţa supremă a respins, joi, contestaţia Parchetului la o decizie care anula restricţiile impuse edilului.

253 afișări
Imaginea articolului ICCJ: Primarul suspendat din Peştişani, trimis în judecată pentru corupţie, poate reveni în funcţie

ICCJ: Primarul suspendat din Peştişani, trimis în judecată pentru corupţie, poate reveni în funcţie (Imagine: Shutterstock)

Completul de cinci magistraţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, joi, contestaţia Parchetului la o decizie a instanţei care anula restricţiile impuse primarului suspendat Florin Pavel şi altor doi inculpaţi în acest dosar, edilul putând astfel să revină în funcţie.

Decizia instanţei este definitivă şi, după comunicarea acesteia la Prefectura Gorj, Florin Pavel îşi poate relua atribuţiile de primar care, între timp, au fost preluate de un viceprimar.

Florin Pavel, membru PNL, a fost arestat preventiv în iunie 2012, la două zile după ce a depus jurământul de credinţă. Ulterior, mandatul său de arestare a fost prelungit timp de mai multe luni, fiind eliberat din arest în februarie 2013.

În acelaşi dosar au mai fost reţinuţi în iulie 2012 liderul PNL Gorj, senatorul Dian Popescu, precum şi fratele acestuia, Gabriel Titus Popescu, dar şi directorul din Ministerul Finanţelor în septembrie 2012, Dumitru Pârvulescu.

În decembrie 2012, Dian Popescu, Florin Pavel şi Dumitru Pârvulescu au fost trimişi în judecată, alături de alte persoane, în acest dosar, care vizează modul în care Primăria Peştişani a început lucrările de modernizare a unei baze şcolare din localitate, precum şi realizarea unui stadion, anchetatorii constatând că autorităţile locale au făcut plăţi pentru lucrări neefectuate nici până în prezent.

De asemenea, au fost trimişi în judecată omul de afaceri Dan Radu Floarea, fin al fostului senator Cătălin Voicu, şi dirigintele de şantier Nicolae Isar, pentru ambii instanţa decizând acum să anuleze orice interdicţie impusă anterior.

Conform rechizitoriului întocmit de Parchetul Tribunalului Gorj, Dian Dumitru Popescu şi fratele său, Gabriel Titus Popescu, în calitate de administratori la Maserati SRL Ţicleni, au încasat, în mod necuvenit, de la Primăria Peştişani 154.000 de lei pentru lucrări de proiectare şi execuţie ale unui stadion, care nu au fost însă realizate.

Pavel a fost trimis în judecată pentru trei fapte de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, pentru două fapte de luare de mită, precum şi pentru neglijenţă în serviciu.

Conform rechizitoriului înaintat Tribunalului Gorj, Pavel, în calitate de ordonator de credite, a dispus la plată aproape 1,6 milioane lei către firma Tech Safety SRL Târgu Jiu, deţinută de omul de afaceri Dan Radu Floarea. Firma respectivă avea de executat la Peştişani un campus şcolar care, la fel ca şi în cazul stadionului ce trebuia realizat de firma lui Dian Popescu, nu a fost finalizat.

Floarea apare în stenogramele din dosarul de corupţie al lui Voicu, cerându-i acestuia 200.000 de euro pentru a lucra la campusul şcolar de la Peştişani.

Anchetatorii susţineau că Pavel, în calitate de primar, a dispus plata sumei de 1,6 milioane lei pentru lucrări neexecutate. În schimb, firma lui Floarea a executat lucrări la un apartament deţinut de primar, valoarea acestora fiind estimată la 1.600 de lei.

Pavel mai este acuzat şi că a acceptat la plată două contracte de cesiune de creanţă în valoare de 2,5 milioane lei de la două persoane fizice cu care Primăria Peştişani nu avea nicio relaţie contractuale. Cele două persoane fizice sunt Aristică Doru Şerban şi soţia sa Marioara, bărbatul fiind judecat pentru cămătărie, după ce a fost denunţat la Parchet de către Dan Radu Floarea.

În iunie 2012, Florin Pavel a fost ales primar al comunei Peştişani pentru a treia oară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici