În ce ţări să nu călătoreşti în următoarea perioadă. Recomandările Ministerului Afacerilor Externe

MAE a postat sau reînnoit în ultimele zile alertele de călătorie pentru mai multe state, între care Israel, Irak, Columbia, Liban, Egipt, Thailanda, Madagascar, Yemen, Sudan, Republica Congo, Republica Democrată Congo şi Coasta de Fildeş.

89 afişări

Imaginea articolului În ce ţări să nu călătoreşti în următoarea perioadă. Recomandările Ministerului Afacerilor Externe

În ce ţări să nu călătoreşti în următoarea perioadă. Recomandările Ministerului Afacerilor Externe (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Alertele postate de MAE pe site-ul instituţiei sunt de diferitenivele. Astfel, în ceea ce priveşte Israelul, MAE atrage atenţia căexistă "zone sau intervale de timp care pot fi periculoase".

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români sămanifeste atenţie sporită atunci când călătoresc în Statul Israel,din cauza tensiunilor existente în Orientul Mijlociu şi precizeazăcă, "în contextul actualei situaţii de securitate, afectată deevoluţia conflictului palestiniano-israelian, cetăţenii români suntsfătuiţi să evite cu desăvârşire deplasările în FâşiaGaza".

Ambasadele statelor UE, inclusiv România, nu au contacte custructurile de putere din Gaza, ceea ce face ca, practic, asistenţaconsulară să fie imposibil de acordat, precizează MAE, adăugând căeste indicat ca deplasările în Cisiordania să fieevitate.

"În cazul unei deplasări în Ierusalim sau în zonele turisticedin apropiere, cetăţenii români sunt sfătuiţi să manifeste maximăprudenţă. Recent, s-a înregistrat un atac terorist cu bombă laIerusalim, primul după 7 ani", mai atrage atenţia MAE, sfătuindu-ipe românii care se deplasează în Israel sau se află deja peteritoriul acestui stat să se adreseze Ambasadei României la TelAviv şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfelcoordonatele pentru a putea fi contactaţi în situaţii deurgenţă.

În ceea ce priveşte Irak, MAE a postat la 13 aprilie unavertisment atrăgând atenţia că în această ţară "există factoriconfirmaţi de risc". Astfel, românii "sunt sfătuiţi săevite călătoriile în Irak, situaţia de securitate dinaceastă ţară fiind afectată de acţiuni cu caracter terorist".

"Cetăţenii români care călătoresc în Republica Irak, în scopturistic sau de afaceri, cu vize de şedere eliberate deautorităţile Guvernului Regional Kurdistan la graniţele cu Siria şiTurcia şi doresc să viziteze alte regiuni alte Irakului pot fi puşiîn situaţia de a fi reţinuţi pentru trecere frauduloasă afrontierei. Pentru eliberarea de vize în vederea călătoriei peîntreg teritoriul Republicii Irak, cetăţenii români trebuie să seadreseze exclusiv Ambasadei Republicii Irak la Bucureşti, singuraautorizată să înregistreze, să proceseze şi să soluţioneze acestesolicitări", scrie MAE.

MAE avertizează, de asemenea, că în Liban există "zone sauintervale de timp care pot fi periculoase" şi le recomandăromânilor să manifeste "prudenţă şi vigilenţă" pe duratacălătoriilor în această ţară.

MAE recomandă evitarea deplasărilor în suburbia dinsudul şi estul Capitalei Beirut, în sudul Libanului şi în zoneledin apropierea liniei de demarcaţie cu Israelul, în Valea Bekka, cuexcepţia sitului arheologic de la Baalbeck, în regiunea Tripoli, cuexcepţia zonei centrale a oraşului Tripoli, în apropierea şi îninteriorul tuturor taberelor de refugiaţi palestinieni de peteritoriului Libanului.

Ministerul de Externe a actualizat şi avertizarea de călătoriepentru Egipt, atenţionând că există "zone sau intervale de timpcare pot fi periculoase".

"Având în vedere ultimele evoluţii ale situaţiei de securitatedin Egipt, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilorromâni ca, în perioada următoare, să evite deplasările carenu sunt necesare în anumite zone din această ţară, respectiv înCairo, Alexandria, Ismailia, Suez. Călătoriile, în gruporganizat, în staţiunile de la Marea Roşie (Hurgada şi Sharm ElSheikh) precum şi călătoriile care includ vizitarea siturilor de laLuxor şi Aswan sunt exceptate de la această regulă. Cetăţeniiromâni sunt sfătuiţi să fie prudenţi în locurile publice, înspecial în staţiunile din nordul Peninsulei Sinai. În ultimaperioadă au avut loc acţiuni de protest ale diferitelor categoriiprofesionale, ale căror revendicări au caracter socio-economic",precizează MAE.

În privinţa Columbiei, Ministerul de Externe atrageatenţia că există factori de risc şi recomandă cetăţenilor românisă evite deplasările ce nu sunt necesare. "Columbia este oţară cu un nivel ridicat de criminalitate şi cu manifestări deviolenţă cauzate de trupele de gherilă (FARC, ELN, etc.) şi detraficul de droguri. Din acest motiv, Ministerul Afacerilor Externerecomandă cetăţenilor români să evite deplasările care nu suntnecesare în această ţară. Atacurile cu dispozitive exploziveimprovizate, precum şi răpirile de persoane sunt frecvente.Atacurile pot fi nediscriminatorii la adresa cetăţenilor străini.De asemenea, pericolul producerii unor atacuri teroriste estecrescut", scrie MAE.

Aceeaşi avertizare, legată de existenţa unor factori de risc şinecesitatea evitării deplasărilor ce nu sunt necesare, a fostpostată de MAE pentru Madagascar.

"Cetăţenii români care sunt nevoiţi să se deplaseze înMadagascar sau se află deja pe teritoriul acestei ţări suntsfătuiţi cu insistenţă să evite grupurile de demonstranţi, precumşi zonele aglomerate şi să nu se implice în discuţii politice saude orice altă natură, chiar dacă sunt paşnice. În cazul în careexistă cetăţeni români în zonele în care se înregistreazămanifestări violente, sunt sfătuiţi să aibă provizii de apă,mâncare şi combustibil şi să evite deplasările în afara locuinţei,până la calmarea situaţiei", atrage atenţia MAE.

În privinţa Thailandei, MAE atrage atenţia că există "zone sauintervale de timp care pot fi periculoase" şi le recomandăcetăţenilor români să fie precauţi atunci când călătoresc înaceastă ţară.

MAE recomandă de asemenea ca, "în cazul în care nuexistă un motiv întemeiat şi urgent de călătorie în Sudan",cetăţenii români să evite deplasarea în această ţară până lasfarşitul anului 2011.

În ceea ce priveşte Coasta de Fildeş şi Yemen, MAEatrage atenţia că există un "pericol major", iar cetăţenilor românili se "recomandă insistent" să părăsească imediat teritoriulacestor state.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
MAE ,
AVERTISMENTE ,
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.