Indira Crasnea, editorialist MEDIAFAX | Noi în NATO: "Soldaţi" premianţi sau "stele"?

Deja trecută, adunarea parlamentarilor din statele membre ale NATO a fost "cu siguranţă cea mai ..." de la finalul Războiului Rece, susţinea la deschiderea sa senatorul liberal, dar şi contraamiral (r) de flotilă Vergil Chiţac. A fost "cea mai" din cele trei organizate până acum de România.

1698 afișări
Imaginea articolului Indira Crasnea, editorialist MEDIAFAX | Noi în NATO: "Soldaţi" premianţi sau "stele"?

Dorin Oancea, editorialist MEDIAFAX | Noi în NATO: "Soldaţi" premianţi sau "stele"?

Delegaţia aleşilor noştri la Adunarea Parlamentară a NATO numără câteva nume cunoscute, chiar sonore - Traian Băsescu, Verestoy Attila, chiar Niculae Bădălău - şi un număr corespunzător de necunoscuţi. Cu sau fără notorietate, arareori vocea lor se aude atunci când chestiunile legate de Apărare şi angajamentele în domeniu sunt aduse în prim-plan altfel decât foarte festiv, cum a fost cazul zilele acestea. De altfel, aceeaşi tăcere "inteligentă" răzbate şi dinspre membrii comisiilor de Apărare ale Legislativului.

Dezbateri cu ecouri reale despre cine suntem şi cât contăm în NATO între şi cu politicienii, executivii şi comandanţii militari care contează sunt rare spre deloc. Bineînţeles, sunt o sumă de dezbateri ale elitelor (cumva firesc) dar care trec foarte firav dincolo de uşi. A discuta curent despre Apărare dincolo de nivelul "banii de pensii se duc pe arme" este considerat fie o inutilitate, fie un apanaj al zonelor rarefiate. Sau intră la categoria "nu se discută, se execută".

Totuşi, când o asemenea discuţie se face este aproape doar în locuri comune: "doi la sută pentru înzestrare" (această mantră a zilelor noastre), "pericolul dinspre Federaţia Rusă", "securitatea în zona Mării Negre", "apărarea Flancului Estic". Locuri comune - e drept, cu greutatea lor, dar despre care mai mult se recită într-un fel care le goleşte de conţinut şi le reduce la stadiul fie de sperietori, fie de visuri mai îndepărtate.

Declaraţiile conjuncturale sau locurile comune - când nu e muţenie solemnă - sunt inclusiv la preşedintele Iohannis, cel care, după rânduieli, păstoreşte zona securităţii naţionale: politica externă, apărarea şi intelligence.

Afirmarea şi reafirmarea angajamentelor este neîndoielnic necesară, dar nu şi suficientă.

De cealaltă parte, ceea ce dă consistenţa este fără dubiu aportul militar. În primul rând în oameni. Care îşi dau sau care sunt pregătiţi să-şi dea vieţile, pentru că asta face parte din genetica purtătorilor de uniforme. Asigurarea obrazului naţional şi onorarea fără echivoc a obligaţiilor se face prin ei.

Doar că o asemenea prezenţă şi contribuţie nu pot avea greutatea binemeritată fără sprijinul "civil", politico-diplomatic (atât văzut, cât şi "nevăzut") solid. Doar aşa balanţa se echilibrează şi duce la consolidarea poziţiei naţionale în NATO. Este ceea ce ne poate propulsa de la condiţia de "soldat" premiant la cea de "stea".

Şi o asemenea "înălţare" va avea loc când se va ajunge la înţelegerea faptului că în primul rând suntem membri ai NATO, înainte de a fi "parteneri", "aliaţi" (ceea ce arată un soi de detaşare, de parcă am privi din afară) .

Această condiţie, care ne-ar face şi negociatori, şi jucători, nu doar "soldaţi" disciplinaţi este cel puţin la fel de preţioasă, aducătoare de beneficii ca fascinantul "doi la sută".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici