Video Cum a fost parada de Ziua Aviaţiei. Lecţia de demnitate a singurului pilot supravieţuitor din al Doilea Război, Ion Dobran, prezent la ceremonie - FOTO, VIDEO

Câteva sute de persoane au asistat, vineri, la ceremonia organizată cu ocazia Zilei Aviaţiei, care a avut loc în Capitală. Printre cei care au participat la ceremonie se numără şi generalul Ion Dobran, în vârstă de 99 de ani, ultimul as al aviaţiei de vânătoare din al Doilea Război Mondial.

1722 afișări

În fiecare zi de 20 iulie se sărbătoreşte Ziua Aviaţiei şi a Forţelor Aeriene. Tot în aceeaşi zi, Biserica îl prăznuieşte pe Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, considerat ocrotitorul piloţilor. Cu această ocazie, Armata a organizat o ceremonie de depunere de coroane la Monumentul Eroilor Aerului din Capitală, precedată de survolarea pe deasupra monumentului a mai multor aparate de zbor.

Printre acestea, şi două F15, aparţinând Foreţelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii, care participă în aceste zile la exerciţiul româno-american Dacian Eagle.

La ceremonie au participat până în 200 de persoane, bucureştenii fiind descurajaţi, probabil, de norii trecători de pe cerul Capitalei. Printre cei care s-au bucurat de spectacolul aviatic oferit de supersonicele de tip F16 şi F15, se numără şi pilotul erou Ion Dobran, care a ajuns la onorabila vârstă de 99 de ani. Generalul Dobran este ultimul as al aviaţiei de vânătoare din al Doilea Război Mondial, care a participat la sute de misiuni de luptă.

Întrebat ce reprezintă această zi pentru el, generalul Dobran, care a privit spectacol îmbrăcat în uniforma impecabilă, a răspuns, cu lacrimi în ochi: „Pentru mine este ca şi Ziua Naţională”.

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, nu a fost prezent la cermonie, însă, a postat un mesaj pe Facebook.

Acesta a menţionat şi accidentul aviatic din 16 iulie, când aeronava IAR-99 s-a prăbuşit în apropiere de Bacău însă, din fericire, copiloţii se află în afara oricărui pericol.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici