Liderii medicilor de familie, Doina Mihăilă şi Rodica Tănăsescu, şi-au anunţat demisiile

Liderii medicilor de familie, Doina Mihăilă şi Rodica Tănăsescu, şi-au anunţat demisiile, vineri, la întâlnirea lor cu primarul general al Capitalei, pe motiv că nu au putut aduce mai mulţi bani pentru cabinete.

952 afișări
Imaginea articolului Liderii medicilor de familie, Doina Mihăilă şi Rodica Tănăsescu, şi-au anunţat demisiile

Liderii medicilor de familie, Doina Mihăilă şi Rodica Tănăsescu, şi-au anunţat demisiile (Imagine: Lucian Alecu/Mediafax Foto)

"Demisia este un act unilateral. Demisionăm pentru că nu am reuşit să aducem mai mulţi bani pentru funcţionarea normală a cabinetelor", au anunţat Doina Mihăilă, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), şi Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei/Medicină Generală (SNMF).

Doina Mihăilă şi Rodica Tănăsescu şi-au anunţat demisiile la doar câteva ore după ce Ministerul Sănătăţii a comunicat că medicii de familie renunţă la protest şi că la începutul săptămânii viitoare doctorii vor semna contractele cu casele de asigurări de sănătate.

Reprezentanţii organizaţiilor profesionale l-au informat, vineri dimineaţă, pe ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, că recomandă medicilor de familie să depună dosarele în vederea semnării contractelor. Astfel, începând de marţi, 14 iunie, toţi medicii de familie vor elibera reţete pentru medicamentele compensate şi gratuite şi vor semna trimiteri către cabinetele medicilor de specialitate.

Ministrul Sănătăţii a salutat decizia medicilor de familie şi le-a mulţumit pentru dialogul pe care l-au purtat în aceste săptămâni şi pentru faptul că au ales să se gândească în primul rând la pacienţii lor, aşa cum le-a solicitat în toate întâlnirile pe care le-au avut.

Şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Săntate (CNAS), Lucian Duţă, a salutat decizia medicilor de familie de încetare a protestelor şi a mulţumit doctorilor, aproape 50%, care au semnat contractul-cadru indiferent de divergenţe.

"Aş vrea să salut decizia medicilor de familie care astăzi (vineri - n.r.) au anunţat încetarea protestelor şi să mulţumesc medicilor care au semnat contractul-cadru indiferent de divergenţele din sistem. Adresez scuze tuturor medicilor corecţi din sănătate, dar acuzele se îndreptau către aceia care fraudeză sistemul, nu spre majoritatea celor corecţi", a spus Duţă.

Vineri dimineaţă, Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie şi Societatea Naţională de Medicină a Familiei au lansat o nouă serie de acuze la adresa preşedintelui CNAS, despre care au spus că "se comportă în continuare într-un mod care nu respectă nici adevărul, nici minimele reguli ale deontologiei".

"Manipularea este un mod de abordare poate avantajos pentru scaunul domniei sale pe termen scurt, dar nu va acoperi pe termen lung incapacitatea de a oferi soluţii, de a crea strategii reale. Preşedintele CNAS consideră că dacă va crea conflicte între categoriile de medici, va găsi rezolvarea propriei ineficienţe. Probleme sunt, este adevărat, şi în ambulatorul de specialitate şi peste tot. A ne asmuţi unii împotriva altora este însă doar soluţia preşedintelui CNAS", spuneau reprezentanţii medicilor de familie.

Cele două organizaţii reclamau faptul că "angajaţii caselor judeţene au şantajat medicii şi i-au supus şi îi supun încă la o presiune psihică extraordinară, doar pentru a putea să raporteze 120% semnături «la centru»".

"Ieri (joi - n.r.), ameninţările s-au înmulţit, pentru că preşedintele CNAS doreşte să anunţe că medicii semnează în număr foarte mare şi protestul este fictiv. Dacă procentele nu vor fi cele dorite, vor fi inventate, aşa cum am dat exemplul din Vâlcea sau cel de la casa OPSNAJ - unde semnează reprezentanţii unităţilor militare, nu medicii. (...) Noi avem o numărătoare paralelă. Nici vorbă să fi semnat atâţia, cu toate presiunile la care au fost supuşi, inclusiv printr-o minciună propagată prin media! Avem, în continuare o majoritate importantă de colegi care refuză semnarea contractelor pentru că înţeleg că în joc le este supravieţuirea", scriau cele două organizaţii ale medicilor de familie.

Reprezentanţii acestora spuneau că vor face petiţii la Consiliul Europei şi Comisia Europeană şi vor cere intervenţia comisarului european pentru sănătate, solicitând de urgenţă o nouă întâlnire la nivelul Ministerului Sănătăţii "pentru a găsi soluţii acestor probleme grave şi inutil prelungite".

În pofida ameninţărilor şi supărărilor din ultimele zile, liderii Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie şi Societăţii Naţională de Medicina Familiei/Medicină Generală, Doina Mihăilă şi Rodica Tănăsescu, au hotărât ceea ce se ştia încă de joi, şi anume să-şi îndemne colegii să renunţe la proteste şi să semeneze contractele. Mai mult, medicul Tănăsescu şi Mihăilă şi-au anunţat colegii că demisionează din funcţiile de conducere.

Din 1 iunie, medicii de familie nu au mai putut să prescrie pentru pacienţi reţete compensate şi bilete de trimitere către specialişti, în condiţiile în care aceştia nu au semnat noul contract-cadru, iar cel din 2010 a expirat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici