Mărturiile supravieţuitorilor tragediei de la Colectiv: "M-am târât pe coate şi genunchi exact cum am învăţat în armată. Nu trebuie să uităm ce s-a întâmplat, pentru că altfel se va repeta" - FOTO

Mai mulţi supravieţuitori ai incendiului din clubul Colectiv au vorbit, joi, despre coşmarul prin care au trecut, dar şi despre viitor. "Iertarea va veni uşor-uşor, dar nu trebuie să uităm ce s-a întâmplat, pentru că altfel se va repeta", este mesajul lor.

62075 afișări
Imaginea articolului Mărturiile supravieţuitorilor tragediei de la Colectiv: "M-am târât pe coate şi genunchi exact cum am învăţat în armată. Nu trebuie să uităm ce s-a întâmplat, pentru că altfel se va repeta" - FOTO

Mărturiile supravieţuitorilor tragediei de la Colectiv: "M-am târât pe coate şi genunchi exact cum am învăţat în armată". "Nu trebuie să uităm ce s-a întâmplat, pentru că altfel se va repeta" - FOTO

"Sunt foarte multe idei. Va fi măcar un concert pe an, comemorativ, pentru Colectiv, obligatoriu. Şi asta pot să afirm chiar dacă nu am vorbit cu toată lumea care a fost acolo. Au fost în acel club foarte mulţi artişti şi eu sunt convins că se vor crea piese pe care le vom cânta împreună pe scenă", a spus Marian Leuşteanu, prezent, joi, într-o conferinţă de presă, alături de alţi trei pacienţi de la Spitalul Bagdasar răniţi în incendiul de la Colectiv.

 

 

Leuşteanu a atras atenţia şi asupra prezenţei olimpicului la matematică Andrei Bud, student al Universităţii din Bucureşti.

"Şi să ştiţi că printre noi avem şi oameni foarte, foarte, foarte, deştepţi, foarte deştepţi, este cazul domnului Andrei Bud, olimpic medaliat la matematică. Vă rog să-l filmaţi pentru că este un exemplu pentru noi toţi, este un om extraordianr şi un mare luptător", le-a spus muzicianul jurnaliştilor.

De asemenea, el a spus despre Andrei Trifu, un alt pacient, de 44 de ani, scafandru de mare adâncime din Mangalia, că este "liderul spiritual" pentru ceilalţi răniţi de la Bagdasar.

"E sacul nostru de bancuri, purtătorul de voie bună, încercam să-l ajutăm, să trecem mult mai repede peste întrebările puse în fiecare zi", a spus Leuşteanu.

La rândul lui, Trifu a povestit cum a ieşit din Colectiv, unde asista la concert la patru metri de scenă.

"Cumva, în momentul acela de hipnoză generală am reuşit să-mi fac loc spre ieşire. Din pregătirea de 25 de ani de armată, mi-am dat seama că ceva e în neregulă şi am căutat modul prin care să-mi salvez în primul rând mie viaţa. Înainte am strigat la toată lumea să se lase cât mai jos, am încercat să le induc oamenilor o umbră de reacţie. Am înţeles că au auzit mulţi. Spre ieşire s-a creat o busculadă, cei mai nepregătiţi au încercat sa tragă de cei din faţă ca să-şi facă loc ei să iasă. Eu, până spre ieşire, am reuşit să-mi ţin respiraţia aproximativ un minut şi jumătate, cu ochii închişi m-am târât pe coate şi genunchi exact cum am învăţat în armată. Asta m-a salvat, mi-a salvat căile respiratorii, nu am nimic. De piciorul meu am mai tras pe cineva. Când am ieşit erau două persoane, nu ştiu cine, au reuşit să ridice persoana de pe piciorul meu şi pe mine şi să ne ducă departe de acel loc", a spus Andrei Trifu.

El a mai declarat că va merge în continuare în cluburi.

"Cred că iertarea va veni uşor-uşor, dar nu trebuie să uităm ce s-a întâmplat, pentru că altfel se va repeta. Voi mai merge în cluburi. Un dezastru nu mă va opri să-mi trăiesc viaţa, să-mi susţin prietenii", a mai spus Trifu.

La rândul său, Alex Plângu, concurent la X Factor, a spus că nu vrea să îşi amintească de momentele trăite în club, ci vrea să se ştie că "sunt oameni buni în România".

"Vă mulţumesc că nu ne mai întrebaţi cum e, fazele groaznice. E nasol, am văzut oameni care au murit sub ochii mei. Cum poate să fie? (...) Noi ne ocupăm de starea de bine, facem karaoke, zâmbim, facem glume, suntem o familie, ne iubim, am primit şi multă dragoste de la oameni necunoscuţi, voluntari, ştiu că vin oameni pe care nu-i cunosc cu sacoşe şi vor să ne ajute. Asta vreau să ştiţi, nu cum am trăit şi prin ce flăcări şi prin ce teroare am trecut. Vreau să ştiţi că sunt oameni buni în România. Eu am avut şansa să rămân în Grecia şi am refuzat din cauză că sunt naţionalist şi acuma mi-a venit un cadou, pentru că nu ştiam că e un număr atât de mare oameni buni, români foarte buni care s-au unit, ştiu că au ieşit în stradă, dar vreau să iasă în stradă cu un mesaj foarte clar, pentru că noi suntem nişte oameni care am ieşit foarte des în stradă fără un mesaj. (...) Ar fi bine să începem să investim în spitale", a spus tânărul.

Şi Marian Leuşteanu a arătat că l-a impresionat cel mai mult "solidaritatea umană, dorinţa de a ne face bine", dar şi "şi tristeţea când au pierdut câte un pacient, care nu a mai putut fi salvat".

"Medicii români au făcut mai mult decât au putut să facă nişte medici din străinătate. Ei au fost aici din prima clipă, ei au făcut tot ce este omeneşte posibil, unde nu se poate, nu se poate. Eu spun cu mâna pe inimă: foarte mulţi au scăpat şi trăiesc astăzi şi sunt susţinuţi în viaţă şi ţinuţi în viaţa de mâinile acestor oameni. Fără dânşii eram mulţi, mulţi, mulţi morţi, mulţi morţi. Dar dânşii ne-au scăpat din ghearele morţii şi au zis: Voi mai aveţi ceva de spus pe lumea asta, veniţi lângă noi", a spus basistul trupei Monarchy.

El a mai arătat că toţi răniţii au fost impresionaţi până la lacrimi pentru că au văzut că, în faţa primejdiei, nu sunt singuri, şi a mulţumit medicilor care au avut grijă de răniţi "ca de copiii lor".

"Dânşii (medicii, n.r.) chiar au grijă de noi şi au renunţat la familii mulţi. Am mai spus - câte trei zile de gardă. Vă daţi seama ce înseamnă 72 de ore să stai treaz şi să ai grijă de oameni care cum i-ai atins urlă de durere? Este extraordianr. Eu unul n-aş putea face aşa ceva, dar dânşii au putut. (...) Mulţumim încă o dată tuturor oamenilor care s-au gândit la noi şi care au înfiinţat o grămadă de asociaţii voluntare, mulţumim în primul rând Spitalului Bagdsar-Arseni, medicilor care au avut grijă de noi cel puţin ca de copiii lor. Mulţumim personalului auxiliar, femeile de serviciu care în fiecare zi au venit la noi cu o vorbă bună, cu mopul, să fie frumos şi curat, ca să putem lucra într-un mediu steril, să nu ne infectăm, că datorită dânşilor noi putem vorbi azi cu dumneavoastră", a mai spus Leuşteanu.

În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe drum spre spital a mai murit o persoană. În 13 zile de la tragedie au decedat alte 26 de persoane, numărul victimelor ajungând, joi, la 53.

Alte aproximativ 150 de persoane au fost rănite şi internate în spitale din Capitală. Dintre acestea, 37 au fost transportate spre unităţi sanitare din străinătate, însă opt au decedat, trei în Marea Britanie, unul în Israel, doi în Olanda, unul în drum spre Elveţia şi unul în Franţa.

În spitale din Capitală mai sunt internate joi, la 13 zile după incendiul din clubul Colectiv, 67 de persoane rănite, dintre care 15 în stare critică şi gravă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici