Ministerul Culturii va finanţa cu 700.000 de lei Festivalul Internaţional de la Sibiu

Ministerul Culturii va finanţa cu 700.000 de lei Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, care va avea loc în perioada 25 mai - 3 iunie, susţine purtătorul de cuvânt al Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, Adrian Tibu, cu toate că suma cerută de organizatori era de 2 milione de lei.

226 afișări
Imaginea articolului Ministerul Culturii va finanţa cu 700.000 de lei Festivalul Internaţional de la Sibiu

Ministerul Culturii va finanţa cu 700.000 de lei Festivalul Internaţional de la Sibiu (Imagine: Ovidiu Dumitru/Arhiva Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, Adrian Tibu, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că Ministerul Culturii va finanţa cu 700.000 de lei Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu.

"De la Ministerul Culturii vom primi în cele din urmă o finanţare în valoare de 700.000 de lei. Va trebui să renunţăm, probabil, la câteva evenimente anunţate anul acesta", a spus Tibu.

Pe de altă parte, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că nu poate suplimenta bugetul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, după ce Ministerul Culturii anunţa că nu poate acorda suma cerută de organizatori.

"Noi nu putem să dăm fonduri suplimentare acum, în mai. Orice modificare se face prin rectificare de buget care se aprobă eventual în iunie şi se pune în practică în iulie. Or post factum nu putem să finanţăm un festival. Cu siguranţă vor avea probleme (financiare - n.r.) de rezolvat", a spus Iohannis.

Iohannis a afirmat că a discutat telefonic cu ministrul Culturii, Mircea Diaconu, pe această temă.

"Am avut un prim dialog cu ministrul Culturii. S-a ajuns la concluzia că bani nu sunt şi se va găsi totuşi o mică finanţare pentru Festivalul de Teatru", a spus Iohannis.

Bugetul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu a fost proiectat în acest an la circa 5,8 milioane de euro (în prezent 25,7 milioane de lei), însă contribuţia promisă de Ministerul Culturii, de două milioane de lei, se lasă aşteptată, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX Constantin Chiriac.

Directorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), Constantin Chiriac, a spus că suma pe care o aşteaptă de la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) pentru această ediţie a evenimentului i-a fost promisă de fostul ministru de resort, Kelemen Hunor, din bugetul ministerului pe acest an, pentru ca apoi aceasta să nu mai fie virată, pentru că nu s-a mai putut apela la Fondul de rezervă bugetară de la Guvern.

Contactat de MEDIAFAX, ministrul Culturii, Mircea Diaconu, a explicat că Fondul de rezervă bugetară nu este destinat pentru astfel de evenimente, ci prentru situaţii neprevăzute sau calamităţi, astfel că în prezent încearcă să găsească o soluţie. Cele două milioane de lei nu pot fi luate din bugetul MCPN, pentru că "ministerul ar da faliment", a spus Diaconu. "Atât costă teatrul românesc pe un an de zile", a mai spus acesta. "Încercăm să găsim o soluţie şi legislaţia ne împiedică", a mai declarat ministrul Culturii.

La rândul său, Constantin Chiriac a spus că doreşte să obţină cel puţin 1,5 milioane de lei, suma primită anul trecut de la MCPN. "Aceşti bani trebuia să fie şi acum nu mai sunt. Am fost nevoit să fac plângere penală împotriva fostului ministru al Culturii. (...) Trebuia făcută o hotărâre de guvern care nu a mai fost dată. (...) Domnului Diaconu vreau să-i mulţumesc că încearcă să găsească o soluţie, el n-are nicio vină. S-a trezit într-o situaţie în care premierul a zis că nu mai poate fi folosit Fondul de rezervă bugetară. E totuşi o contribuţie infimă faţă de cea a altor state", a mai spus Chiriac.

Acesta a precizat că bugetul FITS din acest an a fost proiectat la 5,8 milioane de euro, dintre care banii publici - contribuţia Ministerului Culturii, a Institutului Cultural Român şi a Primăriei şi Consiliului Local Sibiu - reprezintă puţin peste 25%. În schimb, există susţinere internaţională directă către trupele care vin la Sibiu.

Echipa festivalului se ridică la peste 1.000 de oameni, dintre care 500 de voluntari.

Cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) debutează pe 25 mai şi se încheie pe 3 iunie, cuprinzând peste 350 de evenimente, susţinute de peste 2.500 de artişti din toată lumea, sub sloganul "Crize. Cultura face diferenţa".

Anul acesta, organizatorii FITS au pus în vânzare peste 20.000 de bilete. Preţul unui bilet variază între 10 lei şi 40 de lei, în funcţie de eveniment şi locul în sală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici