Ministerul Sănătăţii: Reparaţii şi igienizare în tot corpul B al Spitalului Satu Mare, unde erau pacienţi în condiţii insalubre

Întreg corpul B al Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare, unde erau internaţi pacienţi în condiţii insalubre, necesită lucrări de reparaţii, igienizare şi modernizare, programate să înceapă miercuri, a anunţat Ministerul Sănătăţii (MS).

178 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii: Reparaţii şi igienizare în tot corpul B al Spitalului Satu Mare, unde erau pacienţi în condiţii insalubre

Ministerul Sănătăţii: Reparaţii şi igienizare în tot corpul B al Spitalului Satu Mare, unde erau pacienţi în condiţii insalubre (Imagine: Grigore Pop/ Mediafax Foto)

Anunţul vine la finalul anchetei efectuate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare, de Direcţia de Sănătate Publică (DSP), împreună cu o echipă a Consiliului Judeţean, după prezentarea în presă a unor pacienţi internaţi în unitate în condiţii insalubre.

Echipa de control a constatat mai multe "neconformităţi" la nivelul corpului B al Secţiei de Medicină Internă I, toate spaţiile necesitând lucrări de reparaţii, igienizare şi modernizare deoarece prezintă pereţi scorojiţi, mucegai, instalaţii sanitare parţial funcţionale sau improvizate, tâmplărie uzată, deteriorată. Grupurile sanitare pentru personal şi pacienţi sunt vechi şi uzate, iar mobilierul este deteriorat şi uzat, a mai precizat sursa citată.

Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean, această situaţie a fost cauzată de faptul că nu au putut fi finalizate lucrările de reparaţii, igienizare şi modernizare în anul 2013, întrucât au fost epuizate fondurile alocate pentru lucrările de reabilitare a structurilor Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Secţia de Medicină Internă I a spitalului funcţioneaza cu un număr de 75 de paturi în două corpuri de clădiri, respectiv corpul A, cu un număr de 55 de paturi şi corpul B cu un numar de 20 de paturi. În 2013, în baza Programului de Conformare, au fost demarate lucrarile de igienizare, reamenajare, dotare care au fost finalizate integral la începutul lunii septembrie pentru corpul A al Secţiei de Medicină Internă I.

Din analiza pe ultimele trei luni a indicatorilor privind activitatea Secţiei de Medicină Internă I, echipa de control a constatat un grad de utilizare a paturilor de 60 - 65%.

În acest context, echipa de control a decis, mutarea a cinci paturi din corpul B în corpul A al secţiei pentru asigurarea urgenţelor majore şi a internărilor pe bază de planificare (în total 60 de paturi). Totodată, a fost luată decizia suspendării temporare a activităţii la nivelul corpului B (15 paturi) începând din 7 ianuarie 2014.

Ministerul Sănătăţii a solicitat Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare ca în perioada urmatoare să verifice respectarea şi punerea în aplicare a măsurilor anunţare, astfel că, începând de miercuri, lucrările de reparaţii, igienizare si modernizare de la Spitalul Judeţean Satu Mare vor fi monitorizate continuu.

Ministerul Sănătăţii a cerut DSP Satu Mare să facă, împreună cu CJ, o anchetă la Spitalul Judeţean, pentru a verifica condiţiile igienico-sanitare şi modalitatea în care sunt trataţi pacienţii, după ce în presă au apărut imagini cu pacienţi internaţi în saloane insalubre, cu pereţi plini de igrasie.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Satu Mare, Constantin Demian, a declarat că imaginile prezentate în mass-media sunt filmate în câteva saloane dintr-o aripă a unităţii sanitare, o clădire în care funcţionează secţia Interne şi care este în curs de reabilitare, fiind folosită doar în cazuri extreme, când afluxul de pacienţi este mai mare decât cel aşteptat.

Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, a declarat, la rândul său, corespondentului MEDIAFAX că instituţia pe care o conduce şi care are în subordine Spitalul Judeţean de Urgenţă va aloca bani din bugetul judeţului pe anul în curs pentru reabilitarea corpului B, aflat într-o stare avansată de degradare.

"Din 2012, de când am preluat Consiliul Judeţean Satu Mare, am alocat 35 de milioane de lei pentru sistemul sanitar, dar nu putem face toate odată. Vom aloca din bugetul pe anul 2014 bani pentru finalizarea reabilitării corpului B al Spitalului Judeţean", a spus Ştef.

Acesta a subliniat că nu înţelege de ce a fost nevoie de internarea unor pacienţi ai Secţiei de Interne a Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare în corpul B, unde condiţiile sunt necorespunzătoare, cât timp existau paturi libere în corpul A, care a fost reabilitat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici