Alba: Moloţ şi celelalte patru persoane reţinute alături de el, cercetaţi sub control judiciar

Şeful Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ, vicepreşedintele CJ, Tiberiu Balint, ginerele lui Moloţ, Roberto Patrik Venter, şi oamenii de afaceri Vasile Axinte şi Pup Emanoil Milică, reţinuţi pentru fapte de corupţie, vor fi cercetaţi sub control judiciar, a decis, joi seară, Tribunalul Alba.

499 afișări
Imaginea articolului Alba: Moloţ şi celelalte patru persoane reţinute alături de el, cercetaţi sub control judiciar

Mircea Moloţ (Imagine: Dan Lungu/Mediafax Foto)

Magistraţii Tribunalului Alba au decis, joi seară, ca Mircea Moloţ, Tiberiu Balint, Roberto Patrik Venter, Vasile Axinte şi Pup Emanoil Milică să fie cercetaţi sub control judiciar până în 15 februarie.

Decizia instanţei nu este însă definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Alba Iulia.

Şedinţa de judecată a propunerii procurorilor DNA de arestare preventivă a celor cinci a durat opt ore şi jumătate, după care judecătorul de drepturi şi libertăţi a deliberat încă o oră.

La ieşirea din sala de judecată, Mircea Moloţ a declarat că se aştepta la această decizie, deoarece este nevinovat, acuzaţiile care i se aduc fiind nefondate.

”Acuzaţiile care mi s-au adus sunt nefondate. Sunt nevinovat şi clar mă aşteptam la această decizie. (...) La câte capete de acuzare au fost am avut impresia că sunt cel mai mare mafiot nu din România, ci din lume. În mod sigur va fi un proces de durată, mă voi conforma şi voi respecta întru totul deciziile care vor fi dispuse”, a spus Moloţ.

Întrebat dacă punerea sub control judiciar îi afectează funcţia, preşedintele CJ Hunedoara a răspuns că nu îl afectează în niciun fel, doar că nu are voie să discute cu niciun angajat al instituţiei despre acest proces.

El a mai spus că în perioada imediat următoare vrea să îşi ia concendiu, însă nu pentru mult timp, deoarece trebuie aprobat bugetul CJ pentru anul viitor.

Moloţ a precizat că tot ce a făcut şi tot ce va face în activitatea de preşedinte al CJ Hunedoara face în mod legal şi nu are de ce să-i fie frică.

Şeful CJ Hunedoara a fost aşteptat la ieşirea din sala de judecată de soţie, de fiică şi de mai mulţi apropiaţi care l-au îmbrăţişat după aflarea veştii.

Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ, vicepreşedintele instituţiei Tiberiu Balint, ginerele lui Moloţ, Roberto Patrik Venter, şi oamenii de afaceri Vasile Axinte şi Pup Emanoil Milică au fost duşi, joi, în jurul orei 12.00, la Tribunalul Alba, pentru judecarea propunerii procurorilor anticorupţie de arestare preventivă a acestora.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de Direcţia Naţională Anticorupţie, procurorii DNA - Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus, miercuri seară, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Mircea Ioan Moloţ, Tiberiu Ioan Balint, Robertto Patrick Venter, administrator al SC Vivanty Industries SRL Şoimuş, Emanoil Milică Pup, administrator al SC Trans Construct Import Export SRL, şi Vasile Axinte, administrator al SC Viva Construct SRL şi SC Euro Cons Expert SRL.

Conform sursei citate, Moloţ este acuzat de trafic de influenţă, în formă continuată (2 acte materiale), luare de mită, în formă continuată (21 acte materiale), luare de mită, luare de mită, în formă continuată (3 acte materiale), folosirea influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, spălare de bani, în forma instigării (2 infracţiuni), conflict de interese şi deţinerea fără drept a unui document ce conţine informaţii secrete de stat.

Balint este acuzat de luare de mită, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (4 acte materiale), spălare de bani, în forma instigării, în timp ce Venter este acuzat de complicitate la luare de mită, în formă continuată (21 acte materiale), complicitate la luare de mită, în formă continuată (3 acte materiale), spălare de bani (2 infracţiuni) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit aceleiaşi surse, Pup este acuzat de dare de mită în formă continuată (3 acte materiale), dare de mită, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (3 acte materiale), spălare de bani, în forma complicităţii (2 infracţiuni), iar Axinte de cumpărare de influenţă în formă continuată (2 acte materiale), dare de mită în formă continuată (21 acte materiale), dare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (21 acte materiale), complicitate la spălare de bani.

Procurorii susţin că, în perioada 2011-2013, Mircea Moloţ, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara, şi-a traficat influenţa reală pe care o avea asupra unei persoane de la SC Apa Prod SA Deva - societate al cărei acţionar majoritar este CJ Hunedoara (76,72%) alături de consiliile locale din judeţ, în scopul avantajării societăţilor comerciale Viva Construct SRL Deva şi Euro Cons Expert SRL, în cadrul procedurii de atribuire a unor contracte de lucrări.

În schimbul sprijinului oferit, Vasile Axinte a cedat execuţia unei părţi din lucrările respective către SC Vivanty Industries SRL Şoimuş, societate controlată direct, în calitate de asociat şi administrator, de către Robertto Patrick Venter, ginerele preşedintelui Consiliului Judeţean Hunedoara. Aceasta s-a realizat fără a exista un contract de subantrepriză, în condiţiile pe care legislaţia achiziţiilor publice prevede acest lucru, arată sursa citată.

De asemenea, procurorii DNA susţin că SC Viva Construct SRL, firmă controlată de Axinte, a asfaltat o stradă unde Moloţ deţinea un imobil, în condiţiile în care lipseau proiectul tehnic şi autorizaţiile de construire, contravaloarea lucrărilor rămânând în sarcina executantului.

"În perioada 2010-2014, inculpatul Mircea Ioan Moloţ a creat şi pus în funcţiune un circuit financiar prin care fondurile publice, legal aprobate pe proiecte, au ajuns în conturile unor societăţi care nu îndeplineau criteriile de calificare, privind capacitatea tehnică şi/sau profesională, economico-financiară, precum şi experienţa similară. Aceste firme erau controlate de către persoane din cercul său relaţional, respectiv inculpatul Robertto Venter Patrick şi alte persoane interpuse devenite formal reprezentanţi ai acestor societăţi", se arată în comunicatul DNA.

Astfel, SC Viva Construct SRL a încheiat în perioada respectivă 17 contracte cu SC Cristalyn Dinamic SRL şi patru contracte cu SC Vivanty Industries SRL, sub titulatura "contract de prestări servicii". Acestea erau, de fapt, contracte de subantrepriză execuţie lucrări, în schimbul garantării asigurării finanţării prioritare a tuturor contractelor pe care această societate le derula cu partenerul Consiliul Judeţean Hunedoara.

Conform DNA, în 19 octombrie 2014, Moloţ s-a folosit de autoritatea dată de funcţia publică pe care o deţine, în virtutea faptului că îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, pentru direcţionarea unor fonduri guvernamentale către bugetul unei comune din acelaşi judeţ, în tranşe, contrar dispoziţiilor legale, suma finală fiind condiţionată de modul în care alegătorii din comuna respectivă îşi vor exprima opţiunea de vot.

Anterior, surse declarau pentru MEDIAFAX că este vorba de comuna Turdaş.

"În perioada iunie-iulie 2014, în schimbul asigurării prioritizării plăţilor efectuate de Consiliul Judeţean Hunedoara, inculpatul a solicitat, prin interpuşi, efectuarea de către SC Viva Construct SRL a lucrărilor de asfaltare în localitatea Aurel Vlaicu, fără autorizaţie şi fără contract, plăţile fiind efectuate în afara cadrului legal, în baza unei «comenzi» . În schimbul garantării asigurării finanţării prioritare a tuturor contractelor pe care societatea comercială, administrată de Emanoil Milică Pup, le derula cu partenerul Consiliul Judeţean Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ a obţinut foloase necuvenite pentru firmele: SC Cristalyn Dinamic SRL şi SC Vivanty Industries SRL, controlate de către persoane din cercul relaţional al preşedintelui Consiliului Judeţean Hunedoara - ginerele sau alte persoane interpuse devenite formal reprezentanţi ai acestor societăţi", notează procurorii DNA.

Conform comunicatului, în acelaşi context, în 1 octombrie 2014 SC Cristalyn Dinamic SRL a emis către SC Trans Construct Import Export SRL o factură fiscală, având menţiunea la rubrica produse/servicii "avans lucrări pasul Vulcan", în valoare de 219.950,00 lei, plata acesteia fiind efectuată, deşi lucrarea respectivă fusese recepţionată încă din 22 septembrie 2014.

Aceeaşi firmă, în perioada 25 februarie 2014 - 9 mai 2014, a derulat tranzacţii comerciale cu SC Vivanty Industries SRL în valoare de 265.000 de lei, iar în perioada 25 iulie 2012 - 2 octombrie 2014 cu SC Cristalyn Dinamic SRL, în valoare de 886.750 lei, deşi SC Trans Construct Import Export SRL fusese desemnată câştigătoare şi în urma îndeplinirii criteriilor de calificare privind capacitatea tehnică şi/sau profesională, economico-financiară, precum şi experienţa similară, arată sursa citată.

Potrivit DNA, prin contractele menţionate, Moloţ a urmărit disimularea adevăratei naturi a circulaţiei sumelor de bani provenite din infracţiunile de corupţie, prin crearea aparenţei de legalitate a transferurilor financiare ca urmare a "executării contractelor".

De la aceeaşi societate comercială, pentru acelaşi motiv, respectiv prioritizarea şi/sau garantarea plăţilor ce urmau a fi efectuate de Consiliul Judeţean Hunedoara, Tiberiu Ioan Balint a primit în tranşe, prin intermediul unei firme de consultanţă pe care o controla în fapt suma de 510.000 de lei, mai susţin procurorii DNA.

Conform aceleiaşi surse, inculpatul Balint a urmărit astfel disimularea adevăratei naturi a circulaţiei sumelor de bani provenite din infracţiunile de corupţie, prin crearea aparenţei de legalitate a transferurilor financiare ca urmare a "executării unui contract de consultanţă".

"În perioada 2010-2014, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a participat la luarea deciziilor privind aprobarea capitolului bugetar al CJ Hunedoara referitor la reclamă şi publicitate. Ulterior, inculpatul a efectuat acte de dispoziţie cu privire la efectuarea de plăţi privind aceste servicii, a semnat contracte de servicii de publicitate, în acest sens fiind obţinute, printr-un intermediar, foloase patrimoniale în favoarea societăţilor administrate de fiica sa, în sumă de 990.109, 96 lei", scrie în comunicatul DNA.

Conform sursei citate, în 7 noiembrie 2014, cu ocazia percheziţiei domiciliare legal încuviinţate de către Tribunalul Alba, în biroul lui Moloţ de la CJ Hunedoara a fost identificat un document clasificat secret de stat, document interzis la deţinere de către persoane neautorizate.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici