Motivarea arestării lui Berbeceanu: E un pericol social evident, poate zădărnici urmărirea penală

Curtea de Apel Alba Iulia a făcut publică, luni, parţial, motivarea arestării preventive a şefului BCCO Alba Iulia, comisarul şef Traian Berbeceanu, magistraţii arătând că acesta "este un pericol social evident, ar putea zădărnici urmărirea penală şi ar putea influenţa martorii".

820 afișări
Imaginea articolului Motivarea arestării lui Berbeceanu: E un pericol social evident, poate zădărnici urmărirea penală

Traian Berbeceanu (Imagine: Remus Suciu/ Mediafax Foto)

Potrivit Biroului de Presă al Curţii de Apel Alba Iulia, instanţa a făcut publică, luni, doar o parte din motivarea care a stat la baza deciziei de arestare preventivă, în 24 octombrie, a şefului BCCO Alba Iulia, comisarul şef Traian Berbeceanu şi a celorlalţi doi inculpaţi din acest dosar, soţii Titus şi Anişoara Biriescu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Instanţa şi-a motivat decizia în cazul comisarului şef Traian Berbeceanu prin faptul că "există riscul evident de posibilitate a zădărnici urmărirea penală aflată la început, precum şi de influenţare a martorilor, de distrugere, alterare sau sustragere a mijloacelor materiale de probă".

"Prin poziţia avută în raport cu subordonaţii săi şi cu autoritatea pe care a avut-o şi o are asupra acestora apare evidentă posibilitatea zădărnicirii anchetei. Notorietatea de care se bucură inculpatul şi poziţia sa virulentă faţă de unii colegi şi colaboratori procurori, reliefată prin divulgarea în mass-media a unor aspecte legate de cauzele aflate în lucru la organele de urmărire penală, prin care s-au divulgat aspecte vizând modalităţi şi procedee de anchetă, cauze aflate în lucru, întăresc convingerea instanţei că există riscul major ca inculpatul să influenţeze ancheta şi să zădărnicească direct sau indirect aflarea adevărului în această cauză, precum şi în alte cauze despre care a divulgat public date", se arată în motivarea Curţii de Apel Alba Iulia.

Potrivit magistratului care a judecat cererea de arestare preventivă, atât la domiciliul lui Berbeceanu, cât şi în incinta biroului său s-au găsit, cu ocazia percheziţiilor efectuate, mai multe acte care vizau atât cauze aflate în lucru, cât şi alte cauze neînregistrate.

De asemenea, s-au găsit acte având caracter secret care nu erau deţinute legal în locaţiile respective, "existând riscul ca aceste date să fie folosite nu în scopul în care au fost întocmite, ci pentru a influenţa ancheta şi de a îngreuna aflarea adevărului".

Magistratul consideră că, având în vedere funcţia pe care o are, Berbeceanu ar fi putut influenţa martorii care cunosc diferite împrejurări ce au legătură cu cauza.

"Cel puţin în stadiul iniţial al anchetei se justifică deţinerea inculpatului pentru a-l împiedica să interfereze cu cercetările ce se efectuează, existând în această cauză un risc major de împiedicare a bunei desfăşurări a procesului penal. Pentru toţi inculpaţii din prezenta cauză, Curtea apreciază că printre riscurile pertinente care sunt de natură să justifice luarea faţă de persoanele în cauză a unei detenţii provizorii sunt acelea că inculpaţii odată eliberaţi vor suprima probe sau vor exercita presiuni asupra martorilor, ori vor stabili înţelegeri dăunătoare anchetei, cu diferite persoane capabile să le ofere un sprijin", se mai arată în documentul citat.

De asemenea, magistratul susţine că "este justificată plasarea inculpaţilor în detenţie, cel puţin la începutul anchetei pentru a-i împiedica să o perturbe, fiind vorba despre o cauză complexă care necesită cercetări multiple dificile şi laborioase".

Atât în cazul lui Berbeceanu, cât şi în cazul celorlalţi doi inculpaţi, Curtea de Apel a stabilit că lăsarea lor în libertate ar putea reprezenta un pericol social.

"În aprecierea acestui pericol, fără a fi indisolubil legată de o examinare a gravităţii faptelor, gravitate incontestabilă de altfel, nu poate fi totuşi disociată de aspectele ce ţin de natura acuzaţiilor aduse (infracţiuni economice cu consecinţe deosebit de grave, infracţiuni de sprijinire şi favorizare a unor persoane care au comis asemenea fapte, precum şi fapte ce ţin de criminalitatea organizată, obstrucţionarea justiţiei), de repetabilitatea acestora, de rezonanţa socială pe care o poate determina luarea la cunoştinţă a acestor fapte, de impactul major pe care-l generează în conştiinţa socială suspiciunea că un poliţist cu notorietate de onestitate ( în ce-l priveşte pe inculpatul Berbeceanu), ale cărui prerogative principale le reprezintă descoperirea faptelor de criminalitate organizată şi instrumentarea acestor cauze cu obiectivitate şi imparţialitate, uzează de poziţia pe care o are în vederea ascunderii unor asemenea fapte şi aservirii activităţii sale unor interese personale şi colaterale. Trebuie remarcată continuitatea în timp a faptelor presupus a fi fost săvârşite de inculpatul Berbeceanu, ceea ce denotă pericolul social evident pe care acesta îl reprezintă", se mai arată în motivarea Curţii de Apel Alba Iulia.

Potrivit sursei citate, Berbeceanu ar fi avut cunoştinţă de cel puţin şapte ani de "faptele grave comise de către C.L. (n.r. Cristian Litera - cercetat într-un dosar instrumentat de Berbeceanu) şi, cu toate acestea, a înţeles să nu se sesizeze oficial şi în calitatea sa despre existenţa infracţiunilor comise, şi nici să informeze asupra acestor fapte" şi l-ar fi folosit pe acesta "cu justificarea că îl putea determina să «colaboreze» chiar în cauze în care avea un interes personal".

"Curtea subliniază că existenţa unor suspiciuni rezonabile cu privire la săvârşirea de către inculpaţi a unor fapte grave şi repetate de genul celor expuse mai sus, fapte care au luat o amploare deosebită în societatea actuală, precum şi calitatea pe care inculpatul o are - cu referire la inculpatul Berbeceanu, aceea de poliţist care avea şi influenţă de formator asupra subordonaţilor săi şi exigenţele cărora acesta se impunea să se supună prin prisma poziţiei sale de apărător al legii, conving un observator obiectiv că ordinea publică este în acest moment realmente ameninţată, ameninţarea fiind una reală, actuală şi suficient de gravă pentru un interes fundamental al societăţii. Curtea reţine că prin deosebita lor gravitate şi reacţia publicului faţă de săvârşirea lor, anumite infracţiuni, cum sunt infracţiunile reţinute în speţa de faţă, pot produce o anumită «tulburare socială», de natură a justifica o detenţie provizorie pe o anumită perioadă de timp", se mai precizează în materialul citat.

Potrivit acestuia, "plasarea în detenţie a inculpaţilor este justificată de motive pertinente şi suficiente", iar apărările formulate de inculpaţi în sensul netemeiniciei acuzaţiilor aduse nu sunt, în opinia Curţii, suficiente şi relevante pentru a respinge propunerea.

Printre motivele analizate de Curtea de Apel Alba Iulia se află şi starea de sănătate a inculpatei Anişoara Biriescu, dar şi "conduita socială ireproşabilă, cariera de excepţie, statutul recunoscut în societate" a poliţistului Traian Berbeceanu.

"Fără a minimaliza aspectele de ordin personal invocate în apărare de către inculpaţi, şi anume, starea de boală a inculpatei Biriescu sau conduita socială ireproşabilă, cariera de excepţie, statutul recunoscut în societate - în ce-l priveşte pe inculpatul Berbeceanu, Curtea precizează că necesitatea ocrotirii unui interes de ordine publică, general al societăţii, primează protejării celui privat al inculpaţilor, astfel încât luarea măsurii este indispensabilă pe baza circumstanţelor", îşi mai motivează Curtea de Apel Alba Iulia decizia.

Fostul şef al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, acuzat că a sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere, a fost arestat preventiv în 24 octombrie, printr-o decizie luată de Curtea de Apel Alba Iulia, la propunerea procurorilor DIICOT.

Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia a fost atacată cu recurs la instanţa supremă.

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat, joi seară, că instanţa a admis propunerile de arestare preventivă înaintate de către procurorii DIICOT atât pentru şeful BCCO Alba Iulia, comisarul şef Traian Berbeceanu, cât şi pentru celelalte două persoane cercetate în acest dosar, respectiv Titus Biriescu şi Ramona Biriescu.

Procurorii DIICOT au făcut, miercuri, 11 percheziţii în judeţele Alba şi Hunedoara, la locuinţele unor persoane suspectate de evaziune fiscală cu produse petroliere de peste 3,5 milioane de lei, într-un dosar în care este cercetat şi şeful BCCO Alba Iulia, fiind acuzat că a sprijinit grupul infracţional.

Procurorii au stabilit că şeful BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, a ajutat învinuiţii, dându-le informaţii despre activităţile investigative desfăşurate de DIICOT sau despre stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infracţiuni economice de către membrii grupării infracţionale. Acesta i-ar fi anunţat şi despre percheziţii şi audieri de martori şi le-ar fi dat spus cum pot evita probarea activităţilor infracţionale, atenţionându-i cu privire la evitarea utilizării comunicărilor prin telefon.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici