UPDATE: Procurorii DNA au clasat dosarul fostului director CNADNR/ Narcis Neaga, numit membru în Consiliul de Administraţie CNAIR / Critici aduse de Asociaţia Pro Infrastructură

Narcis Neaga, fost director general CNAIR, a fost numit membru în Consiliul de Administraţie al CNAIR de către conducerea Ministerului Transporturilor, anunţă Asociaţia Pro Infrastructură. DNA a anunţat, vineri, că a decis clasarea dosarului care îl privea pe fostul director CNADNR Narcis Neaga, în care acesta a fost cercetat pentru abuz în serviciu referitor la un contract privind autostrada Sibiu - Orăştie, pe motiv că faptele nu sunt prevăzute în legea penală, potrivit un răspuns al Direcţiei.

1421 afișări
Imaginea articolului UPDATE: Procurorii DNA au clasat dosarul fostului director CNADNR/ Narcis Neaga, numit membru în Consiliul de Administraţie CNAIR / Critici aduse de Asociaţia Pro Infrastructură

Narcis Neaga, numit membru în Consiliul de Administraţie CNAIR / Asociaţia Pro Infrastructură: Perioada cât a condus CNAIR, cea mai nocivă pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere din România, din ultimii ani

"Pe 01.03.2018, Narcis Neaga a fost numit membru în Consiliul de Administraţie al CNAIR de către conducerea Ministerului Transporturilor. Acesta a fost Director General CNAIR în perioada 2012-2015. Din punctul nostru de vedere, perioada în care Narcis Neaga a condus Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a fost cea mai nocivă pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere din România din ultimii ani", se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei, postat pe pagina de Facebook.

Asociaţia Pro Infrastructură enumeră cele mai dezastruoase "realizări" ale lui Narcis Neaga, printre care şi deschiderea circulaţiei pe lotul 3 al Autostrăzii A1 Orăştie-Sibiu, care "s-a făcut prin muşamalizarea sutelor de defecte tehnice, fapt ce a dus la vestita demolare pe 200 de metri (la "groapă") şi închiderea circulaţiei pentru un an de zile, timp în care au murit mai bine de 10 persoane pe drumul naţional paralel (DN1)".

"Lansarea licitaţiilor pentru loturile 2, 3 şi 4 ale Autostrăzii A1 Lugoj-Deva s-a făcut fără a avea acordul de mediu revizuit, fapt care a creat problema tunelurilor de pe lotul 2 (blocaj încă nerezolvat). În plus, s-au lansat aproximativ 20 de licitaţii pentru pregătirea unor proiecte de autostrăzi şi drumuri expres, anulate în marea lor majoritate. Nici proiectul A1 Sibiu-Piteşti nu a scăpat: licitaţia pentru revizuirea studiului de fezabilitate s-a lansat la un preţ derizoriu, ignorând avertismentele Comisiei Europene, fapt ce a dus la rezilierea contractului în anul 2017", potrivit sursei citate.

Totodată, acuză Asociaţia Pro Infrastructură, ideile "geniale" ale dlui Neaga de a construi în concesiune sau parteneriat public privat - PPP Autostrada A0 Sud şi Autostrada A12 Craiova-Piteşti au tergiversat implementarea acestor investiţii.

"Tot în timpul "erei" Neaga s-a ratat (pentru a treia oară) realizarea Autostrăzii A3 Comarnic-Braşov prin PPP, autorităţile fiind nevoite să rezilieze contractul semnat cu asocierea câştigătoare. Nu în ultimul rând, rezilierea defectuoasă a contractului cu Bechtel (în 2013) a dus la apariţia proiectului separat pentru podul Gilău, un ciot de nici 800 de metri care a transformat lotul Gilău-Nădăşelu în autostradă-muzeu şi care va fi gata abia în toamna acestui an. Dezaprobăm categoric decizia ministrului Lucian Şova de a oferi un post în Consiliul de Administraţie al CNAIR acestui individ şi ne exprimăm speranţa că îşi va reconsidera poziţia în cel mai scurt timp", mai transmite Asociaţia Pro Infrastructură.

Narcis Neaga era cercetat de DNA pentru abuz în serviciu referitor la un contract privind autostrada Sibiu - Orăştie.

Procurorii DNA au clasat dosarul fostului director CNADNR Narcis Neaga

DNA a decis clasarea dosarului care îl privea pe fostul director CNADNR Narcis Neaga, în care acesta a fost cercetat pentru abuz în serviciu referitor la un contract privind autostrada Sibiu - Orăştie, pe motiv că faptele nu sunt prevăzute în legea penală, potrivit un răspuns al Direcţiei.

"În dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 2034/VIII/3 din 23 decembrie 2015, faţă de persoana la care faceţi referire, procurorii anticorupţie au dispus soluţia clasării la data de 21 februarie 2018, conform art. 16 alin. 1, lit. b ( “fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”) din CPP. Concret, în acest caz, procurorii anticorupţie nu au constatat încălcarea legislaţiei primare, având în vedere dispoziţiile Deciziei nr.405 din 15 iunie 2016 a Curţii Constituţionale, aspect care nu poate atrage răspunderea penală a persoanei respective", se arată într-un răspuns al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la solicitarea agenţiei de presă MEDIAFAX.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici