Oamenii de afaceri Cristian Fughină şi Laszlo Kiss, trimişi în judecată în dosarul "Ultra Pro Computers"

Oamenii de afaceri Cristian Fughină şi Laszlo Kiss, aflaţi în arest la domiciliu, au fost trimişi în judecată, de procurorii DIICOT, în dosarul "Ultra Pro Computers", ei fiind acuzaţi că au prejudiciat statul, prin delapidare şi spălare de bani, cu aproximativ 10 milioane de euro.

1401 afișări
Imaginea articolului Oamenii de afaceri Cristian Fughină şi Laszlo Kiss, trimişi în judecată în dosarul "Ultra Pro Computers"

Oamenii de afaceri Cristian Fughină şi Laszlo Kiss, trimişi în judecată în dosarul "Ultra Pro Computers"

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au dispus şi trimiterea în judecată a Laviniei Ana Caba, a Lilianei Anton şi a lui Gheorghe Dilimoţ, aflaţi sub control judiciar.

De asemenea, în acelaşi dosar au fost trimise în faţa instanţei şi firmele Breezer International SRL şi Hyram Group SRL.

Cele cinci persoane şi două firme sunt acuzate de constituirea unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, spălare de bani în formă continuată, complicitate la spălare de bani în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada iulie 2008 – iunie 2009, Cristian Fughină, Laszlo Kiss, Lavinia Ana Vasile-Caba şi Liliana Anton au constituit un grup infracţional organizat ce a avut ca scop obţinerea de fonduri materiale din patrimoniul firmei kTech Electronics SRL, deţinătoare a mărcii Ultra Pro Computers, prin delapidarea acesteia, fonduri ce au fost transferate ulterior prin intermediul mai multor societăţi de tip offshore, controlate tot de către membrii grupului în mod direct sau prin persoane interpuse. Astfel, cei patru au încercat să ascundă adevărata natură a provenienţei acestora.

"Scopul grupului a fost atins prin însuşirea de către inculpatul Fughină Cristian a unei sume totale de 39.665.729 lei (din această sumă 17.784.500 lei reprezentând valoarea unui imobil din Bucureşti), prin intermediul mai multor societăţi offshore pe care le controla", conform DIICOT.

Sursa citată a precizat că grupul infracţional organizat a fost sprijinit încă de la început şi de alte persoane, între care cumnatul lui Cristian Fughină, Gheorghe Dilimoţ şi respectiv persoana juridică Breezer International SRL, constituită special pentru a putea fi reciclată o parte din produsul infracţional.

Astfel, atât Gheorghe Dilimoţ Gheorghe, cât şi firma respectivă au acţionat într-un mod coordonat, în perioada noiembrie 2008 – iunie 2009, pentru îndeplinirea scopului final, respectiv însuşirea de bunuri din cadrul patrimoniului K Tech Electronics SRL, prin delapidarea acesteia.

Procurorii susţin că gruparea, structurată pe mai multe niveluri, şi-a desfăşurat activităţile infracţionale în mai multe etape.

Astfel, într-o primă etapă, în perioada 15 iulie - 27 august 2008 s-au încheiat 24 de contracte de vânzare-cumpărare, cu clauze identice, având ca obiect livrarea de echipamente IT, de către societatea comercială K Tech Electronics SRL, în calitate de vânzător, către patru offshore-uri controlate de către Laszlo Kiss, în calitate de cumpărător, în valoare de aproape 13,5 milioane de euro şi circa 3,2 milioane de dolari.

"Scopul acestor contracte încheiate în mod formal, lipsite de scop economic, a fost acela de a genera naşterea în patrimoniul celor patru societăţi nerezidente a unor creanţe ce aveau ca temei chiar activarea unor clauze penale (vădit nefavorabile pentru K Tech Electronics) pentru nerespectarea termenelor de livrare a mărfii", conform DIICOT.

În cea de-a doua etapă, arată procurorii, având în vedere ca firma K Tech Electronics SRL nu a livrat produsele prevăzute în termenele stabilite în baza celor 24 de contracte, s-a urmărit emiterea facturilor de către societăţile offshore şi acceptarea imediată a acestora la plată de către administratorul Cristian Fughină.

Astfel, valoarea totală a creanţelor rezultate în baza celor 24 de facturi a fost de aproape 57 milioane de lei.

"După obţinerea unor creanţe certe, lichide şi exigibile faţă de K Tech Electronics SRL, membrii grupării, în conivenţă cu administratorul Fughină Cristian, au formulat 23 de acţiuni în instanţe diferite din ţară, tocmai pentru a nu trezi suspiciuni, pentru a obţine titluri executorii şi a preîntâmpina un eventual control al vreunui administrator judiciar în viitoarea procedura a insolvenţei", se arată în rechizitoriul procurorilor.

În cea de-a treia etapă, membrii grupării au urmărit stingerea cât mai rapidă a datoriilor artificial create prin intermediul celor patru societăţi offshore, realizându-se practic însuşirea acestora.

În ultima etapă, respectiv cea de-a patra, membrii grupării au urmărit să şteargă toate urmele activităţilor ilicite, prin introducerea cererii de insolvenţă asupra K Tech Electronics SRL, respectiv prin încercarea de a iniţia falimentul societăţii care a spălat produsul infracţiunii, SC Spectrum International Management SRL, respectiv a imobilului din Bucureşti, Sector 1.

Prejudiciul stabilit de procurori se ridică la 39.665.729 de lei.

Astfel, anchetatorii au dispus punerea sub sechestru a mai multor bunuri mobile şi imobile, precum şi a conturilor bancare, evaluate la suma totală de circa 25 milioane lei.

Dosarul urmează să fie soluţionat de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici