„Ochii pe mine!” Octavian Ursu, primarul român din Germania: „Niciodată nu am ascuns faptul că vin din România! / Dr. Gabriel Gurguţă: „E un moment în care trebuie să ne unim forţele. Nu cred că este loc de a specula anumite greşeli”

  • Octavian Ursu: „Apreciez în mod deosebit la nemţi sau la ţara în care trăiesc acum corectitudinea, organizarea din Germania, poate şi disciplina.”
  • Octavian Ursu: „Dacă vor să fie vaccinaţi trebuie să se aşeze la coadă şi să aştepte până le vine rândul!”
  • Gabriel Gurguţă: „Dacă este să excludem comorbidităţile, rămâne o enigmă despre cum este posibil ca unii să facă o formă atât de gravă şi unii o formă total asimptomatică sau să nu se infecteze.”
  • Gabriel Gurguţă: „Cei mai mulţi oameni sunt îngrijoraţi de faptul că producţia vaccinului a durat destul de puţin”
317 afișări

„Ochii pe mine! ”, cu Vlad Craioveanu – invitaţi miercuri seara la Aleph News, Octavian Ursu, primar român din oraşul german Görlitz şi dr. Gabriel Gurguţă, medic specialist infecţionist, coordonatorul campaniei de vaccinare de la Institutul Clinic Fundeni.

Dacă la Timişoara a câştigat primăria Dominic Fritz – la Görlitz, cel mai estic oraş german, supranumit Hollywood-ul Europei – este edil un român. Octavian Ursu – la bază muzician – ne spune cum a intrat în politică, dar şi cum a ajuns primar la nemţi.

„ Am venit aici acum 30 de ani, mişcat de examenul meu profesional, am studian la Conservator în Bucureşti şi am obţinut aici un loc în orchesta teatrului şi încet- încet şi în politică.  (...) Acum 10-12 ani, am candidat, am intrat în Consiliul şi după aceea m-am angajat şi pe cale politică  în Partidul Creştin Democrat unde am avut mai multe funcţii de conducere, apoi am candidat ca primar. Deci, a fost un lung drum până aici.”

O. Ursu: „Am vorbit pozitiv de ţara mea natală”

Octavian Ursu mărturiseşte că nu a ascuns niciodată faptul că vine din România şi că a vorbit mereu frumos despre ţara în care s-a născut şi a crescut.

„Eu întotdeauna am vorbit foarte deschis de unde provin, unde mi-am petrecut copilăria şi studiul şi şcoala şi am vorbit foarte pozitiv de ţara mea natală. Mi-am păstrat acest fel de a fi. Niciodată nu am ascuns faptul că vin din România. Este şi greu de ascuns pentru că, la început am avut probleme şi cu limba şi cu un anumit accent. După 30 de ani nu mai este aşa uşor de recunoscut că vin din altă parte.”

Octavian Ursu, de la trompetă la primărie!

Înainte de a fi politician şi din 2019 primar al oraşului Görlitz, Octavian Ursu este muzician, terminând Conservatorul la Bucureşti. I-ar plăcea şi acum să mai cânte ca-n vremurile bune, însă timpul nu prea îi mai permite. Nu este lucru deloc simplu să fii edil la nemţi.

„Am venit în Germania ca şi muzician şi am lucrat peste 20 de ani în orchestră ca prim-trompetist. Am avut şi cariera mea muzicală, înainte de a face o carieră în plan politică. (...) Baltă de tot nu am lăsat muzica, dar din păcate timpul este limitat şi nu prea ajung sa cânt şi la trompetă. Am cântat un pic de Crăciun pentru familie, că eram numai noi, între noi.

Octavian Ursu: „În 1990, nu am plecat cu gândul să rămân în Germania”

Nu mai este un secret pentru nimeni că atunci când spui Germania, te gândeşti automat la disciplină, organizare şi respectarea regulilor. Eşti curios să afli ce anume l-a determinat pe Ortavian Ursu să rămână definitiv aici, dar şi cât de uşor i-a fost să facă faţă cerinţelor societăţii germane?

„Apreciez în mod deosebit la nemţi sau la ţara în care trăiesc acum corectitudinea, organizarea din Germania, poate şi disciplina. Eu, personal, un tip disciplinat şi cred ca faptul acesta m-a dus la decizia să pot rămâne aici. În 1990, nu am plecat cu gândul să rămân în Germania, am plecat cu gândul să lucrez 1-2 ani în străinătate.”

Octavian Ursu, despre dorul de ţară: „România este încă acasă”

Nu ascunde însă că îi este dor de România şi de tatăl său pe care nu a putut să-l viziteze din cauza pandemiei. Speră ca anul 2021 să poată aduce mult aşteptata normalitate.

„Din când în când îmi este dor şi de acasă şi România este încă acasă, deşi trăiesc aici. Am rude destul de multe în România. Tatăl meu trăieşte încă în Bucureşti şi mai ales din cauza situaţiei în care ne aflăm cu toţii din cauza pandemiei nu a fost posibil să-l vizitez. Sper că anul acesta să ne putem reîntâlni la vară.”

Octavian Ursu: „Scopul de vârf al vaccinării este să reducă rata de mortalitate în privinţa pandemiei”

Octavian Ursu îţi spune care sunt, în Germania, categoriile profesionale vaccinate prioritar. Mărturiseşte că şi în oraşul în care este primar oamenii au păreri împărţite în ceea ce priveşte vaccinarea. Cei mai mulţi au înţeles însă, că vaccinul reprezintă şansa de a ieşi din impasul în care ne-a aruncat pandemia.

„Mă voi vaccina în momentul în care sunt la rând să mă vaccinez, există un anumit sistem, probabil ca în România sau asemănător. În primul rând se vaccinează cei care sunt în mod deosebit în pericol în momentul de faţă să se infecteze, cei mai în vârstă şi cei care se află în casele de bătrâni, şi personalul medical. Acest proces a început imediat după Crăciun aici în Germania, iar în următoarele săptămâni şi alte grupuri periclitate ale populaţiei până când vor ajunge toţi să obţină un vaccin, cel puţin cei care doresc să se vaccineze, nu toată lumea doreşte să se vaccineze. (... ) Aceasta a fost ordinea, pentru că scopul de vârf al vaccinării, cel puţin aici în Germania, este să reducă rata de mortalitate în privinţa pandemiei care are loc în momentul de faţă.

Vlad Craioveanu: Şi nu au făcut scandal consilierii de Primărie, cum că „Noi trebuie să ne vaccinăm primii, că noi suntem politicieni, suntem parte din sistem, din angrenaj, fără noi ţara se duce de râpă, noi vrem să fim vaccinaţi!”

Octavian Ursu: Dacă vor să fie vaccinaţi trebuie să se aşeze la coadă şi să aştepte până le vine rândul!”

Octavian Ursu: „Plănuim să instalăm o Academie de Film, aici în Görlitz!”

Ce spune Octavian Ursu despre oraşul Görlitz, supranumit Hollywood-ul Europei, locul unde s-au filmat câteva filme celebre – printre care Inglorious Basterds”, „The Monuments Men” şi „Grand Budapest Hotel” – ultimul nominalizat la Oscar.

„Este un oraş vechi, deosebit de frumos şi oferă câteva imagini deosebite. Există o tradiţie mai lungă, de mult timp funcţionează ca un oraş în care se produc filme. După 1990, s-au produs aici filme de renume, de la Hollywood. Plănuim să instalăm o Academie de Film aici în Görlitz, pentru a deveni şi mai atractiv pentru producţiile internaţionale.”

Octavian Ursu, despre Dominic Fritz: „Am vorbit să ne întâlnim cu prima ocazie după această perioadă!”

„Ne înţelegem foarte bine. Am comunicat de mai multe ori, am avut câteva interviuri împreună. Am vorbit să ne întâlnim cu prima ocazie după această perioadă. Cred ca va face treaba bună, pentru ca şi el ca şi mine vine cu o perspectivă din afară şi cred că are şanse să facă treabă bune. Poate ajuta oraşul şi regiunea.”

 

Dr. Gabriel Gurguţă, despre prioritizarea vaccinării şi temerile oamenilor

 

În cea de-a doua parte a emisiunii, aflăm de la dr. Gabriel Gurguţă, coordonatorul procesului de vaccinare pentru personalul medical de la Institutul clinic Fundeni, ce se mai întâmplă cu vaccinarea prin peisajul românesc.

Medicul infecţionist îţi vorbeşte despre importanţa prioritizării vaccinării, despre posibilele reacţii adverse, dar şi despre anxietăţile şi temerile oamenilor cu privire la siguranţa vaccinului.

„Ordinea la noi, este, într-adevăr, ca şi afară întâi cadrele medicale. Ordinea este în funcţie de gradul de expunere al oamenilor. Politicienii nu mi se par foarte expuşi la momentul acesta, nu că nu am vrea să-i avem vaccinaţi. Din punct de vedere al riscurilor, aşa s-a început peste tot, întâi cu cadrele medicale. Imediat sau poate chiar concomitent, vor fi persoanele la risc, iar aici ele sunt destul de generoase. Este vorba despre persoane din azile de bătrâni, unităţi de îngrijire a copiilor, eu aş introduce obligatoriu profesorii. Contează foarte mult cât de mult sunt informaţi, mizăm foarte mult pe înţelepciunea lor şi care vor răspunde pozitiv apelului nostru.

Gabriel Gurguţă: „Eu, personal, nu am avut niciun fel de efect advers!”

„Este un vaccin care necesită rapel, conform recomandărilor producătorilor.  Rapelul este la 21 de zile. (...) Nu doare, ca orice înţepătură este un minim disconfort. Nu am avut niciun fel de efect advers, eu personal. Pot să vă spun că, dintr-un total de aproape 1000 de pacienţi pe care i-am avut în centrul nostru, am avut 3 persoane care au avut o reacţie adversă, tranzitorie. Problemele s-au rezolvat foarte repede.”

Gabriel Gurguţă recunoaşte că multe dintre anxietăţile oamenilor au legătură cu timpul de producţie al vaccinului.

„Cei mai mulţi sunt îngrijoraţi de faptul că producţia vaccinului a durat destul de puţin, dar lucrul acesta este invocat de persoanele care nu sunt destul de informate. (...) Numai că nu este vorba doar de ceea ce înseamnă vaccinul, este vorba despre o tehnologie pentru vaccinul care este veche de aproximativ 10 ani. Tot ceea ce înseamnă proces de producţie a unui vaccin, clasic, normal, da într-adevăr, este întins pe ani de zile. Numai că, noi am luat o tehnologie cunoscută care a fost cercetată timp ani de zile şi am încercat să o aplicăm aici. Au fost făcute studii clinice, au fost rezultate îmbucurătoare.”

Gabriel Gurguţă: „Acest tip de vaccin nu agravează, nu influenţează, evoluţia bolii SARS-CoV-2”

Ce se întâmplă însă când o persoană infectată cu Covid-19 – purtătoare asimptomatică a virusului la acel moment – este vaccinată? Doctorul Gabriel Gurguţă lămureşte această dilemă!

„De curând, una dintre persoanele pe care am vaccinat-o ne-a fost raportată ca fiind pozitivă cu Covid-19. Am vaccinat-o luni şi astăzi a avut testul pozitiv. Simptomele sunt medii, nu sunt probleme semnificative. Din măsuri de siguranţă a fost internată şi ne-am dorit să o monitorizăm atent. Din punct de vedere al influenţei vaccinului asupra evoluţiei bolii, cel mult putem spune că, poate nu va exista o eficienţă atât de bună a vaccinării pentru că s-a suprapus cu momentul infecţiei. Ce poate face vaccinul, poate stimula sistemul imun şi în felul acesta să aibă o evoluţie mai scurtă a bolii sau cel mult poate să nu fie eficient aşa cum ne-am dorit noi.”

Gabriel Gurguţă: „Mizez foarte mult în situaţia asta pe ajutorul a tot ce înseamnă media!”

„E un moment extrem de delicat în care trebuie să ne unim cu toţii forţele. Şi nu cred că este aici loc de a specula anumite greşeli şi să facem totul cât mai constructiv. (...) Eu sunt convins că, în clipa în care vaccinul va fi destinat populaţiei largi mesajele se vor schimba, vor deveni ceva mai apropiate de oamenii de rând, oameni care nu înţeleg terminologia medicală. ”

G. Gurguţă:”Există anumite categorii profesionale unde ar fi bine să se continuie cu purtarea măştii”

Ajungem cu doctorul Gabriel Gurguţă şi la un subiect care a stârnit diverse controverse în toată această perioadă şi anume purtatul măştii. Scăpăm de mască sau o vom purta şi după ce  va fi trecut perioada Covid-19?

„Mască purtam absolut tot timpul. Orice interacţiune cu pacientul era însoţită de mască. În clipa în care aveam cea mai mică suspiciune că avem un pacient care este cu potenţial contagios, întotdeauna purtam mască. Personalul din diferite categorii: din HoReCa  nu ştiu dacă, după ce se mai liniştesc lucrurile, dacă va fi neapărat obligatoriu să poarte. Dar cei care sunt din industria alimentară cred că ar fi un lucru bun să facă lucrul acesta. Acum, cu pandemia aceasta, conştientizăm cât de mare este riscul de a contamina alimentele prin secreţiile emanate prin tuse, strănut, chiar şi vorbire. (...) Revenind la purtarea măştii, va fi un moment mult pentru a conştientiza că există anumite categorii profesionale unde ar fi bine să se continuie cu purtarea măştii ”

G. Gurguţă: „Suntem din ce în ce mai convinşi că există şi o componentă genetică ce creşte gradul de vulnerabilitate”

Dacă te-ai întrebat până acum, observând cazurile din jur sau poate chiar din proprie experienţă, de ce unii oameni se înfectează atât de uşor cu virusul SARS-CoV-2 şi alţii deloc, este momentul să afli părerea unui specialist pe acest subiect.

„La fel cum în anumite familii soţul a avut patologie, soţia nu a avut absolut nimic sau a trecut printr-o formă foarte uşoară sau asimptomatică. Dacă este să excludem comorbidităţile, şi aici mă refer inclusiv la obezitate şi chiar la patologii silenţioase despre care nu ştie pacientul, rămâne o enigmă despre cum este posibil ca unii să facă o formă atât de gravă şi unii o formă total asimptomatică sau să nu se infecteze.”

Dr. Laurenţiu Beluşică: „Aşa cum am mai spus, am găsit soluţia!”

Rămânem tot în zona vaccinării şi îl avem în emisiunea „Ochii pe mine!”, într-o  intervenţie telefonică, pe dr. Laurenţiu Beluşică, managerul spitalului Găeşti, acolo unde zilele trecute se vorbea despre o minune.

Mai exact, întreaga poveste a început marţi, după ce managerul anunţa, inclusiv pe Facebook, că vaccinează pe oricine vrea, nu doar cadrele medicale - aşa cum prevede momentan procedura - cu dozele de vaccin rămase nefolosite.

Între timp, Laurenţiu Beluşică pare să nu mai aibă aceeaşi opinie despre... a da liber la vaccinare. Iată ce a declarat miercuri seara în cadrul emisiunii „Ochii pe mine!”

„Noi nu avem voie să vaccinăm pe altcineva decât pe cei care se încadrează în aşa anumita fază unu de vaccinare. Personalul medical, personalul TESA, farmaciştii, medicii de familie cu asistenţii lor şi personalul ISU. Aceştia vin la noi şi îi vaccinăm”, conchide managerul Spitalului Găeşti.  

Concluzia lui Laurenţiu Beluşică? – „Problema este rezolvată!”

„Aşa cum am mai spus, am găsit soluţia, a venit de la Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa care m-a anunţat că, dacă îmi rămân doze de vaccin, îi sun şi ei vor căuta în tot judeţul persoane care se încadrează în faza unu şi îi vor aduce la vaccinare. Practic, problema este rezolvată!”

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici