Video Opt ani de la întronizarea Patriarhului Daniel: Politicieni, coşuri mari cu flori şi ierarhi cu maşini de lux - FOTO, VIDEO

La opt ani de la întronizarea ca patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel a oficiat Liturghia în Catedrala Patriarhală, înconjurat de zeci de ierarhi, o parte dintre ei venind la eveniment cu maşini de lux, spre deosebire de parlamentari, care au venit cu Dacia Duster.

6620 afișări

La opt ani de la întronizarea ca patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală, care a fost plină, la slujbă asistând şi parlamentari, dar şi câţiva miniştri, între care Sorin Cîmpeanu, Mircea Duşă, Nicolae Bănicioiu şi Daniel Constantin.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Patriarhul Daniel a arătat că celui căruia i s-a dat talent i se cere să înmulţească talentul, iar celui căuia i-a fost încredinţată păstorirea pentru alţii şi pentru mântuirea lor i se cere şi mai mult.

GALERIE FOTO

Patriarhul le-a mulţumit ierarhilor, preoţilor, monahi şi monahiilor, Guvernului şí celorlalte autorităţi centrale şi locale, care contribuie la ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului, că sunt "împreună păstori" "în transmiterea Evangheliei lui Hristos".

La finalul slujbei, miniştrii şi ceilalţi politicieni prezenţi au citit mesaje de felicitare, iar după ceremonie Patriarhul a făcut o fotografie de grup alături de ierarhi, de la care a primit o casetă cu moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur, precum şi o icoană. După slujbă, participanţii au mers în Sala Sinodală, unde a avut loc o masă festivă.

Premierul Victor Ponta nu a participat la slujbă, dar a fost la Reşedinţa Patriarhală pentru a-l felicita pe Patriarhul Daniel.

Patrarhul Daniel a fost felicitat şi de preşedintele Klaus Iohannis, care, aflat în SUA, a transmis un mesaj citit de Sergiu Nistor, consilier prezidenţial la Departamentul Cultură, Culte şi Centenar.

"Sunt deosebit de bucuros să vă adresez sincerele mele felicitări însoţite de urări de sănătate, viaţă îndelungată şi prosperitate cu prilejul aniversării a opt ani de la întronizarea Preafericirii Voastre ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Este un eveniment deosebit de important pentru credincioşii ortodocşi din România şi din comunităţile româneşti aflate în afara graniţelor ţării, un moment aniversar şi în acelaşi timp un prilej de bilanţ pentru activitatea Bisericii Ortodoxe Române în anul care s-a scurs. Profit de această ocazie pentru a exprima încă o dată preţuirea şi respectul meu pentru Biserica Ortodoxă Română. Nu voi înceta să cred şi nu voi obosi să spun că avem nevoie ca valorile creştine, tăria credinţei şi identităţii spirituale să îşi regăsească locul binemeritat în centrul societăţii noastre. Ele sunt purtătoarele unor mesaje şi energii etice fără de care viitorul naţiunii nu poate fi decât incert, dezvoltarea sa şovăitoare, iar viaţa noastră nesigură", a transmis preşedintele în mesaj.

Şeful statului a menţionat că, din acest motiv, îşi doreşte ca, "în baza valorilor şi aspiraţiilor pe care le împărtăşim, parteneriatul dintre Biserica Ortodoxă Română şi instituţiile şi autorităţile publice să continue şi să se dezvolte".

"În anii care vin vă stau în faţă multe şi importante provocări. Ele nu sunt doar ale întâistătătorului, cum nu sunt doar ale Bisericii Ortodoxe Române. Vremurile în care trăim ne cer să probăm credinţă, tărie sufletească şi solidaritate, pentru a ne putea ridica la înălţimea aşteptărilor. Întru această misiune vă urez mulţi, fericiţi şi rodnici ani!", se arată în încheierea mesajului preşedintelui.

Dacă politicienii au venit la Catedrala Patriarhală cu autoturisme Dacia Duster, unii ierarhi au venit la Patriarhie cu maşini de lux - Audi A8 sau Mercedes Clasa S.

După slujbă, de la Patriarhie au fost scoase mai multe coşuri mari de flori albe care au fost încărcate într-o dubă.

La Catedrala Patriarhală au fost, miercuri, zeci de oameni, care au dorit să fie prezenţi la aniversarea a opt ani de la întronizarea Patriarhului Daniel. Printre enoriaşi, la slujbă au participat şi Cătălin Berenghi şi Cătălin Gorgan, cei care au organizat mai multe acţiuni de protest pe terenul viitoarei moschei. Cei doi, care au venit îmbrăcaţi în costume populare, au spus că au venit pentru a susţine creştinismul, aflat "momentan, în pericol" din cauza invaziei migranţilor musulmani în Europa.

PF Daniel, cel de-al şaselea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, s-a născut la 22 iulie 1951 în satul Dobreşti, comuna Bara, judeţul Timiş.

De-a lungul celor peste 30 de ani de activitate academică şi a celor 22 de arhierie, Patriarhul românilor ortodocşi a deţinut numeroase funcţii şi a fost onorat cu multe distincţii şi titluri, printre care cel de Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi din ţară şi străinătate. De asemenea, Preafericitul Părinte Daniel este cetăţean de onoare al mai multor oraşe din ţară.

PF Daniel este Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române din 30 septembrie 2007, când a fost întronizat după decesul PF Teoctist.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici