Video Parada de 1 Decembrie, la -10 grade Celsius, din mijlocul oamenilor: De la huiduieli, la bucuria copiilor şi cum a dat nea Gicu lovitura

Peste 2.000 de români au îndurat un ger năprasnic, sâmbătă, la Arcul de Triumf, acolo unde a avut loc parada de Ziua Naţională. Spre bucuria copiilor, vremea a permis ridicarea de la sol a aparatelor de zbor, însă ziua nu a fost lipsită de incidente, 4 protestatari fiind ridicaţi de Jandarmerie.

3603 afișări

Încă de la ora 8 dimineaţa, cu două ore înainte de începerea paradei, sute de români se îndreptau, de pe toate arterele din zonă, spre Piaţa Arcului de Triumf, pentru a se bucura de defilarea militarilor români.

Temperaturile năprasnice de sâmbătă dimineaţă, de minus 10 grade Celsius, nu i-au speriat pe români, astfel că la ora paradei erau peste 20.000 de participanţi. Spre bucuria copiilor prezenţi la paradă, manifestaţia militară a început cu zborul elicopterelor şi al avioanelor, mai puţin al celor de tip F-16, care nu au fost ridicate din cauza faptului că pe pista de la Borcea era gheaţă de dimineaţă. Copiii au fost încântaţi şi de pasul militarilor, „pentru că au mers drept în linie”, aşa cum ne-a spus Maria, în vârstă de 7 ani, care a marturisit că a fost încântată şi de trecerea avioanelor şi a tancurilor.

Incidentele nu au lipsit însă la paradă, asta pentru că mai mulţi protestatari au huiduit jandarmii care au defilat pe sub Arcul de Triumf, în semn de protest faţă de acţiunea Jandarmeriei de la 10 august.

În ciuda tensiunilor politice din ultima perioadă, atât şeful statului, Klaus Iohannis, cât şi premierul Viorica Dăncilă au stat împreună în aceeaşi tribună, arătând, într-un fel, că într-o astfel de zi nu trebuie să existe dezbinare. Asta nu i-a făcut însă pe cei prezenţi să nu îşi arate dezamăgirile, în ziua în care România a împlinit 100 de ani.

„Au venit împreună, şi preşedintele şi premierul, dar asta nu înseamnă că de mâine nu se vor certa din nou, iar asta, cred eu, că este cea mai mare problemă a noastră, a românilor, că nu suntem uniţi. Aşa s-a întâmplat mereu în cei 100 de ani, şi pe vremea comuniştilor, şi atunci când a fost alungat Regele, şi acum. Eu cred că cel mai mare păcat pe care România l-a făcut a fost să-şi alunge regele. Altfel ar fi arătat ţara noastră acum”, a declarat pentru MEDIAFAX, Ioan Dinu, în vârstă de 68 de ani.

„Din păcate, la 100 de ani, României îi lipseşte cultura, inteligenţa şi mai multă unitate. Fără îndoială, cel mai frumos lucru care i s-a întâmplat acestei ţări este însăşi Unirea de acum 100 de ani, de care noi trebuie să avem grijă. De partea celalată - dezbinarea, ura şi incultura sunt cele mai rele aspecte ale acestei ţări”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Alin Simionescu, în vârstă de 33 de ani.

Parada militară s-a terminat exact la ora 11:30, aşa cum prevedea programul Ministerului Apărării Naţionale, iar ultimii militari care au trecut pe sub Arcul de Triumf au fost cei de la Regimentul 30 Gardă. Primii care au părăsit piaţa au fost demnitarii şi diplomaţii, iar limuzinele celor din urmă au rămas blocate, preţ de câteva minute, pe bulevardul Constantin Prezan.

Blocaje au fost create şi la metrou, la staţia Aviatorilor, acolo unde mii de participanţi au aşteptat minute în şir pentru a putea urca în trenuri.

Nu toţi cei prezenţi la paradă au venit pentru defilarea militarilor. De această paradă au profitat şi comercianţii, precum vânzătorii de steguleţe, dar şi artiştii stradali, cum este şi cazul lui nea Gicu, care a dat lovitura de Ziua Naţională. Venit tocmai din Vâlcea, bătrânul în vârstă de aproape 70 de ani a fost foarte inspirat să cânte la vioară, în stradă, chiar în apropiere de metrou, „Treceţi batalioane române Carpaţii”, astfel că foarte mulţi trecători i-au umplut lui nea Gicu cutia cu bani. În semn de mulţumire, el a răspuns, de fiecare dată, cu un timid „La mulţi ani, România!”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici