Parchetul cere arestarea lui Bercea Mondial pentru o fraudă de 1,3 milioane euro

Parchetul cere instanţei emiterea unui mandat de arestare preventivă pentru interlopul Bercea Mondial, sub acuzaţiile de evaziune şi spălare de bani, după ce aceasta a oferit bani cu dobândă, deşi societăţile sale nu derulau tranzacţii, astfel că nu poate justifica 1,3 milioane de euro.

525 afișări
Imaginea articolului Parchetul cere arestarea lui Bercea Mondial pentru o fraudă de 1,3 milioane euro

Parchetul cere arestarea lui Bercea Mondial pentru o fraudă de 1,3 milioane euro (Imagine: Remus Badea/Mediafax Foto)

Procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au înaintat, la data de 12 august 2011, instanţei de judecată propunerea de arestare preventivă a lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, pentru evaziune fiscală, spălare de bani în formă continuată şi înşelăciune săvârşită prin mijloace frauduloase.

Probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a relevat faptul că inculpatul Anghel Sandu a acordat, sub formă de avans (marfă şi împrumuturi financiare), suma de 5.080.359,1 lei (peste 1.000.000 de euro), în condiţiile în care între societăţi nu s-au derulat tranzacţii comerciale. Totodată, a ridicat din conturile societăţilor administrate în baza unor documente fictive suma de 1.840.000,40 lei reprezentând salarii, sume pe care le-a introdus în circuitul financiar al societăţilor sale.

Activitatea infracţională desfăşurată de acesta a avut drept scop ascunderea sau disimularea originii ilicite a veniturilor realizate, a provenienţei şi naturii acestora.

În baza unor documente fictive, inculpatul Anghel Sandu a ridicat din conturile unei societăţi din Slatina dividende în sumă de 196.800 lei, iar din contul unei alte societăţi din Drăgăneşti Olt suma de 324.350 lei, în condiţiile în care societăţile au înregistrat pierderi lună de lună. Sumele ridicate au fost reintroduse în circuitul financiar al societăţilor administrate de inculpat, având acelaşi scop şi anume ascunderea sau disimularea originii ilicite a veniturilor realizate prin comiterea de infracţiuni.

Prin intermediul societăţilor sale, inculpatul Anghel Sandu a retras ori depus lunar sume de ordinul miliardelor (lei vechi fără a avea corespondent în evidenţele contabile ale societăţilor pe care le administra şi fără a avea justificare.

Astfel, în procesul de spălare a banilor, inculpatul Anghel Sandu a folosit ca acoperire firmele administrate de el, astfel încât, sumele obţinute din comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi înşelăciune au fost reintroduse în circuitul economic legal prin depunerea acestora ca aport la capitalul social al respectivelor societăţi, acordarea de împrumuturi financiare persoanelor fizice şi juridice sau prin efectuarea de plăţi cu titlu "avans marfă".

Prin practicarea în mod sistematic a evaziunii fiscale, constând în special în oferirea de împrumuturi financiare către terţe persoane fizice şi juridice de la care percepea o dobândă lunară de minim zece la sută, inculpatul Anghel Sandu a acreditat ideea că beneficiază de "imunitate" în faţa legii, impunându-se astfel o reacţie fermă din partea autorităţilor judiciare competente, ca o necesitate stringentă.

Pentru recuperarea prejudiciului cauzat bugetului consolidat al statului, s-au luat măsuri de aplicare a sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile deţinute de inculpat, valoarea acestuia ridicându-se până la concurenţa sumei de 1.300.000 de euro.

Marţi, 9 august, unul din fiii lui Bercea Mondial, Laurenţiu Anghel, în vârstă de 23 de ani şi ginerele lui Bercea Mondial, Marius Constantin, din Drăgăneşti Olt, au fost arestaţi preventiv pe 29 de zile pentru complicitate la tâlhărie, iar un minor de 17 ani, din Slatina, a fost arestat pentru tâlhărie.

Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, a fost trimis în judecată, în acest an, pentru tentativă de omor calificat, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, instigare la mărturie mincinoasă neurmată de executare, şi portul cuţitului, fără drept, în locuri şi împrejurări în care s-ar putea primejdui viaţa ori integritatea corporală a persoanelor.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova i-au mai trimis în judecată pe fiul lui Bercea Mondial, Florin Anghel, zis Ambasador, pentru complicitate la tentativă de omor calificat şi ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, pe soţia interlopului din Olt, Fănica Anghel, zisă Stela, pentru instigare la mărturie mincinoasă neurmată de executare şi încercarea de a determina mărturia mincinoasă.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Olt.

Bercea Mondial este cunoscut ca făcând parte din lumea interlopă din judeţul Olt, presa relatând că acesta a fost implicat în mai multe lupte între grupările interlope, iar în urmă cu câţiva ani a fost cercetat pentru evaziune fiscală.

Membri ai familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, au fost cercetaţi de Poliţia Olt, în ultimii cinci ani, în aproximativ 120 de dosare penale, majoritatea fiind constituite în urma unor plângeri făcute între ei, iar în prezent mai sunt în lucru şase dosare penale pe numele lui Bercea Mondial.

În februarie 2010, Mircea Băsescu, fratele şefului statului, a botezat-o pe nepoata lui Bercea Mondial, ceremonia având loc la o biserică de cartier din Constanţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici