Percheziţii la APIA Bucureşti şi Ilfov, într-un dosar privind fraude cu fonduri europene, cu prejudiciu estimat la 26 milioane euro. Constantin: Am sesizat cazul în 2012

Procurorii DNA fac percheziţii luni la sediile Agenţiilor de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Bucureşti şi Ilfov, într-un dosar în care sunt vizate fapte asimilate celor de corupţie şi fraude cu fonduri europene, din perioada 2012, ancheta în această cauză fiind sprijinită şi de OLAF. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat luni că este vorba despre un caz din 2012, pe care atât el, cât şi cei de la APIA l-au sesizat instituţiilor statului.

5117 afișări
Imaginea articolului Percheziţii la APIA Bucureşti şi Ilfov, într-un dosar privind fraude cu fonduri europene, cu prejudiciu estimat la 26 milioane euro. Constantin: Am sesizat cazul în 2012

Percheziţii la APIA Bucureşti şi Ilfov, într-un dosar privind fraude cu fonduri europene. Prejudiciul este estimat la 26 de milioane de euro (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)

UPDATE 14:19 - Constantin: Am sesizat cazul în 2012, sper că s-a ajuns la capătul aţei

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat luni, întrebat despre percheziţiile la APIA Bucureşti şi Ilfov, că este vorba despre un caz din 2012, pe care atât el, cât şi cei de la APIA l-au sesizat instituţiilor statului, precizând că speră să se fi ajuns "la capătul aţei".

"Este un caz din anul 2012, pe care şi eu şi cei de la APIA l-am sesizat tuturor instituţiilor statului de la acea vreme. Este vorba despre o societate din Bulgaria care, după ce a câştigat o anumită licitaţie, nu a mai livrat produsele respective", a spus ministrul Agriculturii.

Daniel Constantin a adăugat că, potrivit informaţiilor pe care le are, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură este în proces de recuperare a scrisorii de garanţie cu o bancă din Bulgaria, procesele din România fiind câştigate, în timp ce, în Bulgaria, acestea sunt în derulare.

"APIA, din câte ştiu, este în proces de recuperare, de învestire a scrisorii de garanţie cu o bancă din Bulgaria. Procesele se desfăşoară în Bulgaria, au fost câştigate în România. Sesizările noastre au fost făcute vizavi de identificarea celor care au mers pe o astfel de procedură, dincolo de recuperarea sumelor", a spus ministrul Agriculturii.

Daniel Constantin a adăugat că, având în vedere percheziţiile de luni, speră să se fi ajuns "la capătul aţei".

Mai mulţi directori de la APIA Bucureşti şi Ilfov sunt vizaţi în dosarul în care luni au loc percheziţii la sediile celor două instituţii, într-un dosar privind fraude cu fonduri europene, iar prejudiciul este estimat la 26 de milioane de euro, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Potrivit surselor citate, în acest dosar sunt vizaţi directori ai Agenţiilor de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Bucureşti şi Ilfov, suspectaţi de fraude cu fonduri europene, iar la finalul percheziţiilor aceştia vor fi duşi la DNA central pentru audieri.

Sursele judiciare citate au mai declarat pentru MEDIAFAX că în acest dosar prejudiciul este estimat la 26 de milioane de euro, bani din bugetul Uniunii Europene.

Procurorii DNA fac percheziţii, luni, la sediile Agenţiilor de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Bucureşti şi Ilfov, într-un dosar în care sunt vizate fapte asimilate celor de corupţie şi fraude cu fonduri europene, care ar fi fost comise în perioada 2012, ancheta în această cauză fiind sprijinită şi de OLAF.

Potrivit DNA, procurorii fac 18 percheziţii în judeţele Dâmboviţa, Ilfov, Giurgiu şi în municipiul Bucureşti, dintre care trei în sedii ale unor instituţii publice şi restul la domiciliile unor persoane şi la sediile unor societăţi comerciale.

Surse judiciare declarau, pentru MEDIAFAX, că se fac percheziţii la sediile Agenţiilor de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Bucureşti şi Ilfov, iar ancheta vizează fraude cu fonduri europene.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură funcţionează în subordinea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale.

Începând cu 1 ianuarie 2007, APIA derulează fondurile europene pentru implementarea măsurilor de sprijin finanţate din Fondul European pentru Garantare în Agricultură (FEGA). Subvenţiile se acordă sub formă de plăţi directe la hectar gestionate de Sistemul Integrat de Administrare şi Control (IACS) şi în cadrul măsurilor de piaţă pentru implementarea mecanismelor comerciale conform Politicii Agricole Comune (PAC). 

România este ţara în care Oficiul European de Luptă Antifraudă a făcut, în 2014, cele mai multe investigaţii privind utilizarea fondurilor europene, fiind urmată, la mare distanţă de Ungaria şi Bulgaria, potrivit raportului de activitate al instituţiei pe anul trecut.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici