Video Pescador turcesc, care braconase aproximativ 800 kg de calcan, prins de poliţiştii de frontieră - VIDEO

Poliţiştii de frontieră constănţeni au colaborat cu autorităţile turce pentru capturarea unui pescador turcesc, surprins la braconat în Zona Economică Exclusivă a României, la bordul vasului fiind găsite aproximativ 800 de kilograme de calcan în stare proaspătă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

363 afișări

Potrivit reprezentanţilor Gărzii de Coastă, un vas al Grupului de Nave Constanţa aflat, duminică, în misiune de supraveghere şi patrulare pe Marea Neagră, a observat, la aproximativ 43 de mile marine travers de localitatea Mangalia, o ambarcaţiune suspectă ce pescuia ilegal în Zona Economică Exclusivă a României.

Ambarcaţiunea a fost identificată ca fiind un pescador sub pavilion Turcia, cu inscripţia pe bordaj „Elver Yilmaz”. În urma somaţiilor poliţiştilor de frontieră pentru a permite operaţiunea de abordaj şi control conform procedurilor legale, pescadorul şi-a mărit viteza de deplasare, încercând să se îndepărteze.

Nava Gărzii de Coastă a pornit în urmărirea navei suspecte, continuând procedurile legale pentru oprirea acesteia, însă membrii de echipaj au refuzat în continuare să se conformeze somaţiilor, îndreptându-se în viteză spre apele internaţionale ale Mării Negre.

În conformitate cu prevederile Memorandumului Forumului de Cooperare la Marea Neagră, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au informat autorităţile de frontieră din Bulgaria şi Turcia, pentru a stabili în comun modul de acţiune. Garda de Coastă din Turcia a informat că va trimite în interceptarea pescadorului o navă militară proprie.

Astfel, în jurul orei 17.30, la aproximativ 51 mile marine de Cap Kaliakra din Bulgaria, pescadorul, escortat pe toată perioada deplasării de nava Gărzii de Coastă din România, a fost oprit şi s-a procedat la efectuarea controlului specific de către o echipă comună română şi turcă. În urma controlului documentelor, comandantul ambarcaţiunii nu a putut prezenta certificat de capacitate corespunzător sau brevet pentru conducerea unei ambarcaţiuni. De asemenea, la bordul pescadorului nu exista jurnal de bord şi nici licenţă de pescuit.

În urma controlului fizic al pescadorului, au fost descoperite aproximativ 700 - 800 de kilograme de calcan în stare proaspătă şi un număr de 150 de plase de pescuit tip setcă în lungime de aproximativ 9.000 de metri.

Autorităţile turce au informat că, la controlul preliminar al pescadorului, au fost descoperite aproximativ jumătate de tonă de peşte din specia calcan, în stare proaspătă şi 40 de plase de pescuit tip setcă, în lungime de aproximativ doi kilometri.

Pescadorul turcesc, la bordul căruia se aflau şapte membri de echipaj, împreună cu cantitatea de peşte şi uneltele de pescuit, au fost preluaţi de către Garda de Coastă turcă, urmând ca autorităţile române să continue cercetările cu privire la cele constatate.

Poliţiştii de frontieră constănţeni au întocmit în cauză dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de pescuit comercial fără licenţă sau autorizaţie de pescuit, în perioada de prohibiţie şi zonele de protecţie, transportul peştelui fără documente legale şi folosirea de către persoane neautorizate a uneltelor de pescuit comercial, precum şi pentru conducerea unei nave sau ambarcaţiuni de către o persoană ce nu deţine brevet sau certificat de capacitate corespunzător.

Cercetările vor fi continuate sub coordonarea procurorului investit în cauză din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.

Alte două cazuri similare s-au petrecut în luna aprilie, când două pescadoare din Turcia au fost surprinse la braconat în Marea Neagră, în Zona Economică Exclusivă a României, unul dintre vase fiind capturat tot după ce a fost urmărit până în apele internaţionale, cu ajutorul autorităţilor de frontieră turceşti.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici